REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Edvardas Špokas, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Europos statistikai skaičiuoja, kad Lietuvoje mokesčių našta mažiausia visoje Bendrijoje. Ekonomistai sako, kad tai nereiškia, kad mes mažiausiai mokame mokesčių. Investuotojų forumas siūlo keisti mokesčių sistemą – tarkim, „Sodros“ įmokų surinkimą perduoti Mokesčių inspekcijai. Taip pat mažinti Nekilnojamojo turto mokestį, tačiau jį taikyti plačiau.

REKLAMA
REKLAMA

Į remonto dirbtuves, ekonomistų teigimu, jau reikia visai Lietuvos mokesčių sistemai. Pasak jų nėra kuo džiaugtis, kad šalyje surenkamų mokesčių santykis su bendruoju vidaus produktu yra tik 27 procentai – esą tai tikrai nereiškia, kad maža mokesčių našta.

REKLAMA

„Klausimas, ar ji mažiausia, ar mes nemokame susirinkti mokesčių. Jei pažiūrėtume į kitus mokesčius – kokią naštą turi mokesčiai, susiję su darbo santykiais, tai Lietuva yra pakankamai brangi šalis“, – tikina „Investors` Forum“ vadovė Rūta Skyrienė.

Ekonomistams pritaria ir jau keletą metų automechaniku dirbantis ir, kaip sako, sąžiningai mokesčius mokantis Artūras.

„Kažkada skaičiavau valstybės mokesčius ir suskaičiavęs supratau, kad aš sumoku 50 proc. savo pinigų. Manau, kad suma, kurią aš atiduodu valstybei, yra per didelė“, – sako automechanikas Artūras. Iliuzija, kad Lietuvoje maži mokesčiai, atsiranda dėl to, kad skaičiuojant BVP įtraukiama ir dalis šešėlinio verslo. Taip BVP yra didesnis, tačiau įplaukos į biudžetą – ne.

REKLAMA
REKLAMA

„Įsivaizduokite, jei bent dalį jos įskaičiuojam į BVP, o jie mokesčių nemoka, tai ir susidaro tokia iliuzija, kad mokesčiai pas mus yra maži. Tarifai pas mus dideli, tiesiog nedaug surenkame“, – aiškina ekonomistė Rūta Vainienė.

Europos Komisija jau ne kartą kritikavo Lietuvą ir kitas Europos šalis dėl per didelio darbo apmokestinimo. Nors, tarkim, gyventojų pajamų mokestis Lietuvoje vienas mažiausių, didžiausia problema laikomos didelės įmokos į „Sodrą“. Dėl to, pasak ekonomistų, nepatenkinti nei tie, kurie moka, nei tie, kurie gauna išmokas. Investuotojų forumo ekspertai kritikuoja dabartinę valdžią, kad ji tik kosmetiškai bando spręsti „Sodros“ problemas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vaizdžiai ją galima lyginti su mirties patale gulinčiu ligoniu, mūsų politikus – su „gydytojų“ komanda. Tie „gydytojai“ vietoj chirurginės intervencijos, kuri yra būtina, ir toliau gydo ligonį žolelėmis, smilkalais ir užkalbėjimais“, – teigia „Investors` Forum“ Mokesčių darbo grupės vadovas Kęstutis Lisauskas.

Vietoj žolelių, ekspertai siūlo „Sodros“ įmokų surinkimą perduoti Mokesčių inspekcijai – esą dėl to sumažėtų našta verslui. Taip pat Investuotojų forumo teigimu, reikia sujungti darbdavio ir darbuotojo mokamas įmokas – taip darbuotojai realiai matytų, kiek nuo jų algos mokama valstybei.

Ekspertai taip pat siūlo Nekilnojamojo turto mokestį mažinti nuo vieno iki pusės procento, tačiau patį mokestį skaičiuoti nuo pusės milijono, o ne nuo milijono litų turto vertės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų