REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pustrečio šimto nelegaliai Lietuvoje esančių užsieniečių dalyvavo už ES lėšas finansuojamo projekto priemonėse. Jomis siekiama užtikrinti Užsieniečių registracijos centre (URC) Pabradėje apgyvendintų užsieniečių užimtumą ir paįvairinti jų laisvalaikį.

Pustrečio šimto nelegaliai Lietuvoje esančių užsieniečių dalyvavo už ES lėšas finansuojamo projekto priemonėse. Jomis siekiama užtikrinti Užsieniečių registracijos centre (URC) Pabradėje apgyvendintų užsieniečių užimtumą ir paįvairinti jų laisvalaikį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuo 2013 m. lapkričio 19 d. iki 2014 m. birželio 30 d. Valstybės sienos apsaugos tarnybos prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos Užsieniečių registracijos centras vykdo Europos grąžinimo fondo 2012 m. metinės programos projektą Nr. EGF12/3.2.4 „Grąžinamų ir išsiunčiamų užsieniečių užimtumas Valstybės sienos apsaugos tarnybos prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos Užsieniečių registracijos centre“. Projekto finansavimo šaltinis – Europos Grąžinimo fondo 2012 m. metinė programa. Projektui įgyvendinti skiriama iki 232 488, 52 Lt.

REKLAMA

Projekto tikslas – užtikrinti sulaikytų užsieniečių užimtumą URC nuo jų sulaikymo iki išsiuntimo, grąžinimo. Nuo 2013 m. lapkričio 19 d. centre vykdomo projekto veiklose dalyvavo daugiau nei 240 išsiunčiamų ar grąžinamų užsieniečių.

Nuo 1997 m. centras organizuoja nelegaliai Lietuvoje esančių užsieniečių priėmimą, laikymą, apgyvendinimą centre, išsiuntimo bei grąžinimo vykdymą. Užsieniečių išsiuntimo ar grąžinimo procedūra dažnai užtrunka apie mėnesį ir ilgiau. Kol tvarkomi su grąžinimo procedūra susiję dokumentai, teismo sprendimu sulaikytų užsieniečių veikla ir judėjimo laisvė yra apribota, todėl nebuvimas galimybių prasmingai leisti laiką ir izoliacija neigiamai veikia sulaikytų užsieniečių psichologinę, fiziologinę ir socialinę gerovę.

REKLAMA
REKLAMA

Minėto projekto tikslui įgyvendinti organizuojamos įvairios veiklos: kasdienis sulaikytų užsieniečių užimtumas, sporto užsiėmimai, rankdarbių būrelio veikla, kultūrinio pažinimo ir muzikos užsiėmimai. Užsieniečiai gali užsiimti norima veikla: žaisti stalo žaidimus, skaityti mėgstamą literatūrą, žiūrėti filmus.

Atsižvelgiant į užsieniečių lytį, kultūrines ir religines tradicijas ir įvertinus, kad dauguma jų yra vyrai, projekto metu yra įdarbintas profesionalus socialinis darbuotojas. Šis vyras yra atsakingas už kasdienį centre sulaikytų užsieniečių užimtumą. Profesionalaus socialinio darbuotojo organizuojami kultūrinio pažinimo užsiėmimai bei kultūriniai ir sporto renginiai gerina tarpkultūrinį bendravimą, padeda išvengti kultūrinių konfliktų, skatina toleranciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sporto, muzikos užsiėmimams ir rankdarbių būrelio veiklai organizuoti yra įdarbinti profesionalūs mokytojai. Dėl to centre sulaikyti užsieniečiai gali sportuoti pagal specialisto sudarytas individualias programas, turi galimybę išmokti naujų rankdarbių technologijų ar groti gitara, sintezatoriumi, dainuoti. Įgyvendinant projektą organizuoti ir sveikos gyvensenos mokymai. Mokymų programą sudarė temos „Asmens higienos priežiūra“ ir „Infekcinės ligos“.

Kambariuose, kur gyvena užsieniečiai, už projekto lėšas buvo įrengta skaitmeninė palydovinė televizija. Taip užtikrinamas skirtingų kultūrinių poreikių patenkinimas, padedama adaptuotis naujoje aplinkoje.

Vykdant projekto įgyvendinimo priemones URC esančių užsieniečių laisvalaikis tapo aktyvesnis, jo praleidimo formos – įvairesnės. Tai pagerino jų priėmimo sąlygas, gyvenimo kokybę, buvo išspręstos žmogiškųjų išteklių ir lėšų trūkumo problemos. Projekto tęstinumas užtikrintų nuolatinį laisvalaikio užimtumo organizavimą teismo sprendimu sulaikytiems užsieniečiams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų