REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Saulius Masalskas, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Internete paviešinti sunitų sukilėlių susidorojimai su paimtais į nelaisvę Irako kariuomenės ir saugumo pareigūnais sulaukė daug tarptautinės kritikos, bet tai, kad nemaža dalis Irako sunitų palaiko sukilėlius, jau pakurstė ginčus dėl galimo naftos turtingo Irako skilimo į sunitiškas teritorijas šalies šiaurės vakaruose ir Sirijoje bei šiitų daugumos žemes Irako pietuose.

REKLAMA
REKLAMA

Ir neaišku, ar tokiomis sąlygomis neatsiskirs ir Irako kurdai. Amerikiečiai, kurie daugiau kaip 10 metų buvo okupavę Iraką, vis dar kalba, kad Bagdade turėtų būti suformuota nacionalinės vienybės vyriausybė, bet ginčijamose teritorijose jau prasidėjo etninio ir religinio valymo kampanija.

REKLAMA

Šimtai tūkstančių žmonių jau paliko savo namus. Jungtinės valstijos bei kitų šalių svarsto planus kaip evakuoti diplomatinius ir kitus darbuotojus iš Irako sostinės, nors oficialiai kalbama, kad sunitų sukilėliai Bagdado greičiausiai nepuls, arba nesugebės užimti.

Dėl krizės Irake Amerikiečiai netgi pasiryžę derėtis su šiitišku Iranu – pagrindiniu Bagdado sąjungininku regione, bet Vašingtonui daugiau problemų gali kilti dėl sąjungininkų Persų įlankoje politikos. Būtent šios sunitiškos naftos turtingos valstybės finansuoja įvairius sunitų judėjimus ir Irake ir Sirijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų