REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Deividas Jursevičius, LRT radijo laida „60 minučių“, LRT.lt

Duodamas interviu LRT radijo laidai „60 minučių“ MRU politologas Alvydas Medalinskas pripažino, jog Irako sukilėliai darosi vis įtakingesni ir stipresni. Tačiau politologas abejoja, ar JAV ryšis imtis kokių nors karinių veiksmų prieš šiuos džihadistus, nes ankstesnis Amerikos bandymas nedavė lauktų rezultatų.

REKLAMA
REKLAMA

„Barackas Obama yra labai nelinkęs panaudoti karines pajėgas. Juo labiau, kai neaišku, kokį rezultatą tai gali duoti. Galima įsivelti į labai didžiulį karą“, – tvirtina A. Medalinskas.

REKLAMA

– Pirmadienį sukilėliai užėmė Telafaro miestą, tai yra maždaug 400 km nuo Bagdado. Praėjusią savaitę kovotojai užgrobė antrą pagal dydį šalies miestą Mosulą, taip pat Tikritą. Kas vyksta šiuo metu Irake?

– Šie kariniai veiksmai pradėti nuo šiaurės vakarinės dalies., t.y. tos dalies, kuri siejasi su Sirija. Reikia pasakyti, kad kariuomenė, kuri vadinasi labai įvairiais vardais, vienas jų „Irako ir Levanto islamo valstybė“ arba „Irako ir Sirijos islamo valstybė“, yra karinė grupuotė, kuri kažkada buvo laikoma Al-Qaedos sparnu Irake. Tačiau visai neseniai, prieš keletą mėnesių ši grupuotė susipyko su Al-Qaeda būtent dėl to, kad nesutiko savo karinių veiksmų susieti tik su Irako teritorija, kurioje ir buvo įsikūrę.

REKLAMA
REKLAMA

Levantas – vadinamoji Viduržemio jūros pakrantė tarp Turkijos ir Egipto, užgriebianti ir Iraką, apimanti net ir Izraelį su Libanu. Džihadistų planas šioje didelėje teritorijoje įkurti sunitų islamo valstybę. Be abejo, tai susikerta su šiitų musulmonų interesais, kurie dabar valdo Iraką ir Iraną.

– Pone A. Medalinskai, kiek realu, kad tokie planai gali virsti realybe?

– Ši karinė jėga tampa vis įtakingesnė ir stipresnė. Dabar kalbama, kad jie gali turėti apie 6 tūkst. kovotojų. Manoma, kad apie 1 tūkst. jų gali būti iš Čečėnijos kovotojų, kurie irgi turi minčių kurti islamo valstybę. Kovotojų nėra daug, tačiau jų naudai yra visiškas pasimetimas Irako valstybėje, nes Irako kariuomenės nariai sunitai, neretai meta ginklus ir pereina į šių islamistų pusę. Dabar, po Mosulo operacijos, kur jie užgrobė didžiulius piniginius šaltinius, (manoma, kad ten buvo pusė milijardo dolerių, taip pat aukso rezervo) skaičiuojama, kad džihadistai sau į pagalbą gali pasitelkti nuo 50 iki 60 tūkst. kovotojų. Jie yra pakankamai gerai ginkluoti, gerai patyrę kovose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pats džihadistų judėjimas kildina save dar nuo Afganistano karo laikų, kai Abu Musab al-Zarqawi įkūrė savo organizaciją Irake, vėliau jis buvo nužudytas amerikiečių karinės operacijos metu, jo vadovavimą perėmė kitas asmuo, kuris vadovaujasi priešiška Al-Qaedai politikai. Kaip žinoma, Al-Qaeda siejama su dideliais pinigais Saudo Arabijoje ar kur kitur. Susikirtus šiems interesams jie būtų praradę tuos finansus, kuriuos turėjo ankščiau, bet jie užgrobė didžiulius piniginius resursus. Beje, šiaurėje užgrobė ir naftos resursus, be to nori „išeiti“ į šiaurės Iraką, kuriame taip pat žinomi naftos ištekliai, dėl to vyksta karas Kirkute.

REKLAMA

– Irako kariuomenė nesipriešina ar ji nepajėgi pasipriešinti tiems keliems tūkstančiams ginkluotų sukilėlių?

– Irako kariuomenėje priešinasi tie, kurie yra šiitai, nes dabartinis Irako premjeras yra šiitas. Paradoksalu, kad tas, kas buvo tavo priešas, gali tapti tavo draugu. Tai štai, Irakas visą laiką buvo laikomas Irano priešininku, didžiulis karas tarp jų truko 9 metus, bet tada Irakui vadovavo Sadamas Huseinas, kuris buvo sunitas.

Šiandien kartu su Irako šiitų valdžia Iranas gali tapti galinga jėga. Kadangi ateina islamo kovotojai sunitai, staiga situacija gali tapti labai įdomi: Iranas gali paremti ne tik Irako kariuomenę, bet ir savo buvusį priešą Ameriką, jeigu ši imtųsi griežtesnių veiksmų džihadistų atžvilgiu.

REKLAMA

Bet Amerika, patyrusi pakankamai rimtų nesėkmių tiek Irake, tiek Afganistane, labai rimtai abejoja, ar gali imtis kokių nors karinių veiksmų, net pasiųsti, pvz., bepiločius lėktuvus prieš džihadistų kariuomenę.

– Ką sako šiandieninė situacija Irake? Kad JAV pastangos neatnešė tiek daug naudos, kiek buvo kalbama?

– Jos tikrai neatnešė tiek, kiek iš jų buvo tikėtasi. Beje, ši islamo kariuomenė, džihadistai, save kildina iš tų jėgų, kurios vadinosi „Al-Qaeda Irake“, tai štai Amerikos įsiveržimas į Iraką buvo motyvuojamas S. Huseino ryšiais su Al-Qaeda. Bet jis ne tik neturėjo branduolinių ginklų, bet ir ryšių su Al-Qaeda. Priešingai, ši grupuotė kovojo su S. Huseinu, bet Amerikai tai buvo vienas iš pagrindų pasakyti, kad S. Huseinas yra blogis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Labai daug paradoksų šiame regione, kuriame susiję ir naftos, ir geopolitiniai interesai. Iš tikrųjų, reikia pripažinti, kad Amerikos kišimasis į Iraką neatnešė tų rezultatų, kurių tikėtasi.

Ši džihadistų kariuomenė Irake labai panaši į Talibaną. Tai yra daugiau ne teroristai, o kovotojai, kurie gali vykdyti visus veiksmus, pakeisti kokią nors valdžią ir patys imti valdyti šią šalį, dėl to ir yra tiek daug nerimo vakarų pasaulyje.

– Ar gali JAV kovinės pajėgos grįžti atgal į Iraką?

Teoriškai gali, bet Barackas Obama yra labai nelinkęs panaudoti karines pajėgas. Juo labiau, kai neaišku, kokį rezultatą tai gali duoti. Galima įsivelti į labai didžiulį karą. Vieninteliai laimėtojai dėl džihadistų atėjimo į Iraką gali būti kurdai, kurie dabar, susilpnėjus Irako vadovybei, turėtų pilną teisę pareikšti norą sukurti nepriklausomą Kurdistaną. To jie siekė ir ankščiau. Beje, Kurdistanas turi daug naftos resursų ir neatsitiktinai pasirašė susitarimą su Turkija tiekti jai naftą. Dėl to labai priekaištavo Irako vyriausybė, sakydama, kad tai pirmas žingsnis link nepriklausomo Kurdistano.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų