REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visi žinome, kad dauguma mūsų įpročių, vertybių pirmiausia formuojasi šeimose, o vėliau – mokyklos suole. Ne išimtis – ir požiūris į aplinką, jos puoselėjimą, gebėjimą darniai sugyventi su gamta. Tai tinkamai suprato ir įvairios organizacijos, teikusios paraiškas pagal Aplinkos ministerijos administruojamą 2007−2013 m. laikotarpio Sanglaudos skatinimo veiksmų programos priemonę „Visuomenės informavimo ir švietimo apie aplinką priemonių įgyvendinimas“. Dauguma finansuotų projektų buvo skirti moksleiviams, įvertinant, kad dar mokyklos suole susiformavę įpročiai žmones lydi visą gyvenimą.

REKLAMA
REKLAMA

Projektas, skirtingoms grupėms

Interaktyvūs užsiėmimai vyresnių ir spektakliai jaunesnių klasių moksleiviams, vaizdūs, įtraukiantys ir skatinantys išbandyti jėgas fotografijos bei maišelių konkursai, televizijos laidos, elektroniniai biuleteniai, akcijos, apklausos – VšĮ „Aplinkosaugos valdymo ir technologijų centras“ projekto „Pietų ir Pietryčių Lietuvos gyventojų informavimas ir švietimas apie aplinkai palankų gyvenimo būdą“ aplinkosauginės iniciatyvos, kurių įgyvendinimui pagal minėtą priemonę apie 300 tūkst. litų skyrė Europos regioninės plėtros fondas. Projekto partnerių indėlis – per 75 tūkst. litų.

REKLAMA

Projekto vadovė Lina Gelažienė sako, kad buvo stengiamasi aprėpti skirtingo amžiaus įvairias visuomenės grupes, tačiau aktyviausias ir imliausias informacijai vis dėlto buvo jaunimas, kurie gautas žinias dar ir parsinešdavo į savo šeimas, tad tapo savotiškais draugiškų aplinkai idėjų ambasadoriais. „Kartu su projekto partneriais – Alytaus regiono ir Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centrais, Alytaus ir Vilniaus miestų savivaldybėmis – pirmiausia siekėme sąmoningo, aplinkai draugiško piliečio ugdymo. Mums buvo ypač svarbu ne tik išmokyti atliekų rūšiavimo taisyklių, bet ir visiems kartu išsiaiškinti, kodėl taip reikia, kaip tai veikia – tik suvokdami priežastis, galime pradėti ugdytis teisingus kasdienio vartojimo įpročius“, – įsitikinusi L. Gelažienė.

REKLAMA
REKLAMA

Idėjos gimimas

Pati projekto idėja gimė iš laiko bei erdvės poreikio: projekto iniciatoriams buvo labai svarbu, jog šiuo metu Lietuvoje kuriama šiuolaikiška moderni atliekų tvarkymo sistema sulauktų visuomenės įsitraukimo, būtų jai reikalinga. Tuomet ir nuspręsta imtis didelio ir ilgalaikio tikslo – formuoti tokį požiūrį į aplinkosaugą, kur kiekvienas pasijustų esąs savo aplinkos dalimi ir kūrėju, nuo kurio suvokimo, požiūrio, įpročių ir elgesio priklauso, kaip gyvensime.

Šio projekto iniciatoriai, įgyvendintojai ir partneriai džiaugiasi, jog vykdytos veiklos rado atgarsį dalyvių tarpe, todėl vis pasvarsto, kaip pradėtąjį darbą būtų galima tęsti toliau: nagrinėjant naujas temas, įtraukiant daugiau šalies regionų ir skleidžiant draugiškumo aplinkai virusą. „Juk visuomenės kaita – tai ilgalaikis ir nuolatinis procesas, todėl sustoti pusiaukelėje – neleistina. Mes pasiruošę ir toliau prisidėti prie kryptingo, pastovaus švietimo, kiekvienąkart ieškant labiausiai priimtinų būdų ir metodų“, – projekte dalyvavusiųjų nuotaikomis dalijasi L. Gelažienė.

Aplinkos ministerija www.am.lt ir ES struktūrinė parama www.esparama.lt.

Užsakymo nr. 4634

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų