REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visas pasaulis užgniaužęs kvapą ne vieną mėnesį laukė pasaulio futbolo čempionato, kuris pagaliau prasideda. Šiais metais Brazilijoje vyksiantis čempionatas žada ne tik karštą rungtinių atmosferą, bet ir orą, tačiau futbolo aistruoliams, tai nė motais. Jie džiaugiasi prasidedančia futbolo švente, kuri leidžia užmiršti rūpesčius ir pasimėgauti gražiu futbolo žaidimu. Kaip bebūtų, čempionato organizatoriai nepamiršta kokios problemos šiuo metu dažniausiai aptarinėjamos visame pasaulyje. Tad būdami socialiai atsakingi ir norėdami užtikrinti geresnį rytojų, organizatoriai šiais metais skyrė daug dėmesio klimato kaitai.

REKLAMA
REKLAMA

Čempionatas į Braziliją grįžta su CO2 trenksmu

Brazilijoje pasaulio futbolo čempionatas vyksta jau antrą kartą, pirmasis buvo suorganizuotas dar 1950 metais. Be abejonės, per 64 metus įvyko nemažai pokyčių: pasikeitė stadionai, futbolo bateliai, žaidėjai ir net pats kamuolys. Tačiau keičiasi ir nuo čempionato visiškai nepriklausomi dalykai, pavyzdžiui, klimatas.

REKLAMA

Skaičiuojama, jog dėl šio čempionato į aplinką pateik beveik 2,7 mln. tonų CO2, suapvalinus šis skaičius prilygsta Islandijos pusmečio emisijoms. Pasak Tarptautinės futbolo asociacijų federacijos (FIFA) Socialinės atsakomybės skyriaus vadovo Federico Addiechi, toks skaičius susidaro ne vien dėl skrydžių, bet ir dėl kabelių, kurie naudojami televizijos transliacijoms, o taip pat prisideda ir šaldytuvų skaičius bei veikimo laikas.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau vienos belgų klimato klausimais konsultuojančios įmonės specialisto Frederic Chome teigimu, emisijų kiekis žymiai didesnis nei skelbiama. Vien stadionų statybos, kurioms buvo naudojamas anglies dioksidą dosniai žarstantis cementas, jo gamyba ir pervežimas ir kiti pasaulio futbolo čempionatui naudojami produktai, sudaro tikrai nemažą anglies dioksido emisijų kiekį.

Tokios pasaulinio mąsto sporto šventės padidina televizorių pardavimus vienu procentu, o tai reiškia, jog yra nuperkama apie 20 mln. televizorių. „Skaičiuojant, jog gaminant vieną televizorių į aplinką patenka 5-6 tonos CO2, tai prideda dar 100 mln. papildomų CO2 emisijų prie čempionato CO2 biudžeto. Nepamirškime, jog tris savaites po 3 valandas į dieną, milijonai žmonių žiūri rungtynes į atmosferą patenka dar 2 mln. CO2“, - skaičiuoja F. Chome.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be abejonės už didžiausią emisijų kiekį atsakingas transporto sektorius, kuris sudaro net 80 proc. visų čempionato CO2 išlakų. Juk į Braziliją atvykta ne tik futbolo žaidėjai iš viso pasaulio, bet ir minios aistruolių plūsta palaikyti savo komandų.

Brazilija ir FIFA pasiruošusios mažinti čempionato CO2

Šalis skaičiuoja, kad nemažą anglies dioksido dalį sudarys apgyvendinimas, vietiniai skrydžiai, transportas žeme ir kitos veiklos susijusios su čempionatu. Tačiau siekiama šią dalį padengti iš apyvartinių taršos leidimų, kurių nemažą dalį šaliai padovanojo vietinės įmonės ir projektai.

REKLAMA

Bendradarbiaudama su vietinėmis organizacijomis FIFA taip pat žada pasirūpinti atsakingu atliekų tvarkymu stadionuose ir kitose čempionato vietose. Asociacija ne be reikalo skaičiuoja CO2 kiekį, kuris pateks į aplinką viso čempionato metu. Žadama, jog po pasaulinės futbolo šventės FIFA ieškos būdų kaip išvengti, sumažinti ir kompensuoti padarytą žalą. Numatytos tokios iniciatyvos, kaip miškų atsodinimas, vėjo jėgainių ir hidroelektrinių diegimas.

„Mes siekiame, jog FIFA Pasaulio futbolo čempionatas 2014 įstrigtų žmonių atmintyje ne tik dėl nepakartojamo futbolo turnyro, bet ir dėl socialinio ir aplinkosauginio palikimo“ , - teigė F. Addiechi.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų