REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Saulės akiniai – mados dalykas, įvaizdžio dalis ar būtinybė? „Būtinybė“, – sako optometrijos specialistė Lina Deksnienė. Suaugusieji savo gyvenimą palengvina ir regėjimą saugo akiniais nuo saulės, tačiau apie savo vaikus dažnai pamiršta. Vaikų akys jautresnės, todėl jiems lygiai taip pat reikia saulės akinių.

REKLAMA
REKLAMA

Saulė kenkia ne tik sergančioms, bet ir sveikoms akims

Daugiau žalos ar naudos žmogui „dovanoja“ paprasti ir pigūs gatvėje pirkti akiniai nuo saulės? Visi žino, kad prietemoje akių vyzdžiai išsiplečia. Lygiai taip pat dėl tamsių saulės akinių stiklų akies vyzdžiai išsiplečia, ir jei akiniai neturi apsaugos nuo ultravioletinių spindulių, pastarieji patenka į akį ir gali pakenkti regėjimui.

REKLAMA

„Fielmann“ salone dirbanti optometrijos specialistė Lina Deksnienė sako negalinti 100 proc. garantuoti, kad gatvėje įsigyti pigūs akiniai neturi apsaugos nuo ultravioletinių spindulių. Vis dėlto akinius geriau įsigyti specializuotose parduotuvėse, kuriose parduodami akiniai turi sertifikatus su patvirtinimu, kad akiniai turi apsaugą nuo ultravioletinių spindulių.

Ultravioletiniai spinduliai kenkia žmogui, turinčiam ir sveikas akis, ir besiskundžiančiam regos sutrikimais, tačiau ypač jautrios yra vaikų akys. Pasak L. Deksnienės, suaugusieji dažnai savimi pasirūpina, o apie vaikus nepagalvoja. Jaunų žmonių akys yra jautresnės ir labiau praleidžia šviesą nei suaugusiųjų. Pigmentai, natūraliai apsaugantys akis, atsiranda tik bėgant metams. Nenešiojant saulės akinių, kenksmingi ultravioletiniai spinduliai patenka į akį. Dėl to gali kilti junginės ir ragenos uždegimai, taip pat daromas žalingas poveikis lęšiukui ir tinklainei.

REKLAMA
REKLAMA

„Kūdikiams patartina uždėti kepurę su snapeliu, kad apsaugotų akis, sulaikydama tiesioginius saulės spindulius, o mažiems vaikams parinkti tinkamus akinius“, – sako optometrijos specialistė. Antakiai, plaukai, kepurė dalinai apsaugo nuo saulės, tačiau nuo vandens, smėlio, sniego atsispindėję saulės spinduliai į akis patenka. Kepurė nuo to neapsaugos, padės tik saulės akiniai.

Dažnai atrodo, kad saulės akiniai reikalingi tik vasarą, tačiau toks požiūris apgaulingas. Žiemą ir rudenį saulė yra labai žemai, tad itin vargina vairuotojų akis. Juos gelbėja poliarizaciniai akiniai, kurie apsaugo nuo saulės ir nepraleidžia spindulių, atsispindėjusių nuo įvairių horizontalių paviršių – ledo, šlapios asfalto dangos ir kt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei žmogus nešioja akinius su dioptrijomis ir vairuoja, sportuoja, žvejoja, jam pagelbėja poliarizaciniai akiniai, uždedami tiesiog ant korekcinių akinių. Juos aktyviai gyvenantys žmonės pastaruoju metu itin pamėgo.

„Reikia įvertinti, kokia žmogaus veikla. Jei jis nevairuoja, pakaks ir paprastų saulės akinių su dioptrijomis. Akinių parinkimas – labai individualus. Jie turi ir tikti žmogui ir idealiai priglusti prie veido, nosies“, – sako L. Deksnienė.

Grožis niekinis, jei akiniai nepatogūs

Skeptikai sako, kad saulės akinių nereikia, kad yra senjorų, niekada neturėjusių saulės akinių ir iki šiol skaitančių be akinių, besididžiuojančių puikiu regėjimu. „Pabandykite pavairuoti be saulės akinių. Žmonės jaučia, ko jiems reikia patogesniam gyvenimui. Arba žmogus rūpinasi savimi, arba nesirūpina“, – sako optometrijos specialistė.

REKLAMA

UVB, UVA spinduliai kenkia akims lygiai taip pat, kaip ir odai. Pabuvus saulėje juk visi matome, kas nutinka odai – ji parausta, nudega. UV spinduliai pažeidžia ir akis: naujausiais duomenimis „sparninės plėvės“ – trikampio formos junginės darinio – augimas ant ragenos nosies pusėje atsiranda kaip tik dėl UV spindulių. „Skverbdamiesi gilyn į akį, UV spinduliai pažeidžia rageną sukeldami fotokeratitą, o lęšiuko pažeidimai sukelia kataraktą. Nedidelė dalis UV spindulių pasiekia ir nervinį sluoksnį akies viduje – tinklainę. Tad nuo žalingo UV spindulių poveikio turime saugoti ne tik odą, bet ir akis“, – kalba pašnekovė.

REKLAMA

L. Deksnienė sako, kad didelės UV dozės gali sukelti ir fotokeratitą – ragenos uždegimą ir fotokonjuktyvitą – junginės uždegimą. Poveikį galima palyginti su odos nudegimu. Saulės spinduliai „padeda“ atsirasti ir kataraktai, kenkia pagrindinei tinklainės vietai – geltonajai dėmei.

„Galima sakyti, kad ir batai – mada. Bet ant žolės be batų galima vaikščioti, o pabandyk per asfaltą. Tas pats ir su saulės akiniais. Jie gali būti madingi, gali būti patogūs ir nepatogūs. Yra laikas, kada jų nereikia, o yra – kada jie būtini“, – sako pašnekovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Akinių mados keičiasi, žmonės nori tokių, kokiais nosį pasibalnoja žinomi žmonės. „Nuo žmogaus priklauso, o mada buvo ir bus. Kiekvienas prekinis ženklas turi savo madas, net nemačius prekės ženklo, gali pasakyti, kokios įmonės jie yra pagaminti. Tačiau svarbiausias dalykas – akiniai turi būti patogūs anatomiškai. Grožis bus niekinis, jei akiniai bus nepatogūs. Yra tam tikros vietos, prie kurių akiniai turi priglusti. Akiniai turi laikytis ne vien ant ausų, jie turi gerai „sėdėti“ ant nosies, apgaubti veidą“, – sako „Fielmann“ salono optometrijos specialistė.

REKLAMA

Galima įsigyti ir kontaktinius lęšius su UV apsauga. Jie apsaugo nuo UV spindulių, bet vis tiek teks dėtis ir tamsius akinius nuo saulės.

Daug problemų kyla pagyvenusiems žmonėms, kurių regėjimas silpsta ir reikia kelių akinių: skaityti, žiūrėti į tolį ir saugoti akis nuo saulės. L. Deksnienė sako, kad dabar darosi populiarūs akiniai su vadinamaisiais progresiniais lęšiais – su jais gerai matoma ir iš toli, ir iš arti, pvz., vairuojant automobilį, dirbant kompiuteriu arba atliekant smulkius darbus – siuvinėjant, mezgant. Taip pat jie gali būti ir fotochrominiai – taigi dar ir saulės akiniai kartu.

„Tiesa, su šiais akiniais reikia išmokti žiūrėti. Yra žmonių, kurie nori patogiai gyventi, todėl išmoksta naudotis akiniais su progresiniais lęšiais ir mėgaujasi gyvenimu. Pasaulis per ryškus nebūna, akiniai padeda jį tokį matyti“, – sako pašnekovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų