REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rūta Klišytė

Vis piktinamės, kad mūsų kultūra stekenama, marinama badu, žlugdoma, o politikams dėl to galvos neskauda. O aš manau, kad jie laukia, kad toji kultūra nusišautų pati. Iš valdiško pistoleto, pasiskolinto iš Krašto apsaugos, kuris jai bus paslaugiai įduotas: juk pati ji pinigų ginklui neturi.

REKLAMA
REKLAMA

Laukti, kol kultūra priims tokį garbingą sprendimą, reikės tikrai neilgai, o kad laukimas neprailgtų, politikai laimina Lietuvos kultūros sostines, surengia Dainų šventę ir netgi atsakingai paskelbia, kad kultūros darbuotojams pakels atlyginimus. Jau šiemet!

REKLAMA

Negirdėtas dalykas. Tačiau kultūros ministras Šarūnas Birutis šią savaitę patvirtino, kad jau šių metų biudžete kultūros darbuotojų atlyginimams papildomai skirta 25 mln. Lt. Jau nuo liepos šie pinigai per savivaldybes pasieks adresatus, o kitų metų biudžete atlyginimams didinti bus numatyta papildomai dar 50 mln. Lt.

Regis, ši netikėta ir neįtikėtina žinia išplatinta jubiliejinės Dainų šventės proga, dėl to tik dar smagiau. Lai kultūros darbuotojai atsakingiau jai ruošiasi, garsiau dainuoja, linksmiau šoka! Lai patriotiškiau atrodo, įsigyja skolon tautinius drabužėlius, kad deramai paminėtų Mindaugines, o atsiskaitys su siuvėjais gavę naujus padidintus atlyginimus! Juk 240 Lt kultūros barų darbuotojams (mat užmokestis vidutiniškai padidės 240 litų) – didžiulis lobis.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau žodžių junginys „bus numatyta“ prie tų papildomų 50 mln. Lt kitąmet neleidžia užsimiršti. Žurnalistai perpratę politikų žargoną ir žino, kad tokie biudžetinių pinigų „numatymai“ – nelyg kitų metų orų numatymas metereologijoje.

Aiškumo čia įliejo Virginija Būdienė, Prezidentės patarėja švietimo ir kultūros klausimais, įspėjusi, kad atlyginimai kultūros darbuotojams bus pakelti tik... laikinai.

Kaip tai laikinai?! Ar tam, kad nepriprastų geriau gyventi? Nejau tai reiškia, kad šiemet pridės, o kitąmet lyg niekur nieko nurėš nuo viešai padidinto valdiško, ne vokeliuose mokamo atlyginimo? Nejau kitąmet jau numatyta ekonominė krizė, panaši į tą, kuri suvalgė dalį mūsų žmonių pensijų?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ne, reikalas kur kas paprastesnis: Prezidentės patarėja primena, kad kitų metų biudžete gali būti daugiau negu keblu rasti kultūrininkų algoms reikalingą sumą: nepamirškime, kad bus didinamas finansavimas krašto apsaugai. Seimas ir Prezidentė jau griežtai sutarė dėl laipsniško, bet neišvengiamo ir užtikrinto kopimo iki tų 2 proc. BVP (bendrojo vidaus produkto) dalies krašto gynybos išlaidoms.

Visiškai suprantama, kad tai labai svarbu. Nepalyginti svarbiau, todėl kultūra ir bus paprašyta mandagiai palaukti, užleisti eilę prie biudžeto karybai. O gal jūs, kultūros barų darbininkai, nesate patriotai? Gal manote, kad krašto gynyba tokioje situacijoje palauks? Tylėkite, net nesiteisinkite: kai gaudžia patrankos, mūzos tyli! Abejonių dėl kitų metų nepaneigė ir Š.Birutis. „Manau, dėl Vyriausybės nutarimo problemų neturėtų kilti. Problemų gali kilti dėl ateities“, – miglotai pripažino ministras. V.Būdienė išsireiškė kur kas aiškiau: iš tikrųjų tai nėra joks atlyginimų padidinimas, ponai: vadinkime daiktus tikraisiais vardais.

REKLAMA

„Iš tikrųjų tai nėra tikras atlyginimų didinimas, tai – tik priedai pusmečiui“, – sakė patarėja Seimo komiteto posėdyje. Ji kalbėjo apie priedus, kurie jums buvo pristatyti kaip atlyginimų padidinimas ir kuriuos jau kitų metų sausį greičiausiai matysite kaip savo ausis be veidrodžio.

O gal tiksliau tą dosnų mostą vadinti premijomis Dainų šventės proga? Mažytėmis nacionalinėmis premijomis kiekvienam kultūros kareiviui už jo pasiaukojamą darbą pusdykiai. Mat realiam atlyginimų didinimui biudžeto lėšos yra ne „numatomos“, t. y. ne buriamos iš kavos tirščių, o privalomai atidedamos. Kitais metais tuos numatytus kultūrai pinigus, galvą dedu, suvalgys krašto apsauga.

REKLAMA

Patarėja pasiūlė Seimo komitetui „kovoti“ dėl realaus atlyginimų padidinimo. Kovoti – irgi geras politinis terminas: visi mes matome, kaip politikai Lietuvoje lig šiol kovojo dėl kultūros: net atsilošę.

Kai kultūros ministru tapo Šarūnas Birutis, šios srities darbuotojai žvelgė į jį labai viltingai: juk ekonomistas, ne koks nors muzikantas, artistas ar kompozitorius, neišmanantis apie pinigus, net nežinantis, kur jie padėti! Pagaliau kultūrą vairuos ūkiškas vyras!

Tačiau ekonomistai pinigų nespausdina, ο ministrai prie atrišto biudžeto maišo rikiuojasi pagal nerašytą rangą. Š.Birutis nekart aiškino, kad iždo pinigus seikėja finansų ministras, o jis tik įteikia lapelį su tam tikra suma. Matyt, ant šio lapelio yra neištrinamas prierašas: „Gali palaukti.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žinoma, ministras nenuleidžia rankų. Dėl kultūros kovoja ir premjeras Algirdas Butkevičius, taip, kaip yra pamėgęs: dar pernai jis tam sudarė darbo grupę (irgi geras terminas, matyt, reiškiantis, kad kitos grupės Seime bimbalą mušinėja). Darbo grupė parengė kultūros ir meno darbuotojų darbo užmokesčio didinimo 2014–2016 m. programą. Pagal ją šis vidutiniškai padidėtų 45 proc., o net mažiausiai apmokamų mėnesinis darbo užmokestis būtų ne mažesnis kaip 1 732 Lt. Νuostabu! Tačiau ambicingai programai įgyvendinti lėšų šių metų biudžete... Αtspėjote: ne-nu-ma-tyta!

REKLAMA

O gal ir kultūrininkai dar gali palaukti? Juk jie įpratę gyventi taupiai, be jokių lizingų ir paskolų. Ir darbas jų švarus, nealinantis, bibliotekininkas darbe gali net knygą paskaityti, taip sutaupydamas savų pinigų. Chorvedį dirigavimas šildo, muzika nuotaiką pakelia, muziejininkas sėdi kasdien apsuptas prabangos lyg koks grafas, aktorius scenoje atsipalaiduoja, pyktį išlieja... O menininkas darbe net kartais patiria, kas politikui visiškai nepasiekiama!

Kaip matyti, kultūros darbuotojai nėra mulkiai, nors ir tenkinasi mažu. Todėl nesiųskite jiems, ponai politikai, savo evangelijų, nemulkinkite geromis naujienomis. Pripažinkite, kad apie kultūros darbuotojų atlyginimų augimą paleidote tik antį. Riebią, apetitą keliančią – tokios net Rusijos dezinformacijos kepėjai iškepti nesugalvotų. Verčiau paskolinkite kultūrai pistoletą iš krašto gynybai skirtų lėšų. Kultūrai pačiai nusišovus (būtų gražu, kad tai įvytų po Dainų šventės), galėsite jį susigrąžinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų