REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tėvo amžius padidina mutacijų, kurias jis perduoda palikuonims, skaičių: kuo vyras vyresnis, tuo daugiau mutacijų perduodama vaikams, ir tuo didesnė įvairių ligų rizika.

REKLAMA
REKLAMA

Šį mokslui žinomą faktą eksperimentiškai patvirtino tyrimą su šimpanzėmis atlikę biologai. Jo rezultatus paskelbė žurnalas „Science“.

REKLAMA

Pasak tyrimo autorių, paaiškėjo, kad šimpanzių atveju tėvo amžius yra dar svarbesnis, nei žmonių. Nustatyta, kad kiekvieni papildomi tėvo amžiaus metai šimpanzių palikuonims prideda po 3 mutacijas. Mokslininkai tai aiškina tuo, kad šimpanzės 90 proc. mutacijų gauna iš tėvo ir vos 10 proc. - iš motinos.

Tuo tarpu žmogus maždaug 70 proc. mutacijų paveldi iš tėvo ir apie 30 proc. - iš motinos. Kaip ir šimpanzių, taip ir žmonių atveju spermatozoidai organizme gaminami visą gyvenimą, skirtingai nuo kiaušialąsčių, kurių visas komplektas jau yra gimus mergaitei. Todėl amžius padidina įvairių klaidų bręstant vyriškoms lytinėms ląstelėms skaičių, sakoma pranešime. Šitos mutacijos perduodamos palikuonims.

Pranešama, kad norėdami suskaičiuoti tėvų perduodamų mutacijų skaičių mokslininkai sekvenavo šimpanzių - tėvų bei jų palikuonių genomus ir palygino rezultatus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų