REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien Biudžeto ir finansų komitetas svarstys Vyriausybės ir finansų ministerijos pateiktas mokesčių administravimo įstatymo pataisas, kurios Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) atrištų rankas, nelaukiant teismo sprendimų, pradėti dalies ginčijamos mokesčių sumos išieškojimą. Tai reiškia, kad varžytinėse gyventojų turtas gali būti parduotas dar teismui nepasisakius, ar VMI sumokėti mokesčius reikalauja teisėtai.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimus ir vertinimus teisėkūros srityje atliekančios VšĮ „Mokesčių ir verslo procesų administravimo centras“ ekspertas Mindaugas Palijanskas pasakoja, jog pagal šiuo metu galiojančius įstatymus, tarp VMI ir mokesčių mokėtojo kilus ginčui, mokesčio mokėtojo pateiktas skundas stabdo ginčijamos sumos išieškojimą, būna pradedamas tyrimas. Tuo tarpu pagal naująjį Mokesčių administravimo įstatymo projektą, asmeniui pateikus skundą teismui, siūloma stabdyti tik 90 proc. ginčijamos mokesčių sumos išieškojimo. Tai reiškia, kad likę 10 proc. sumos būtų išieškoti bet kokiu atveju.

REKLAMA

„Šiomis įstatymo pataisomis siekiama apsisaugoti nuo savo teisėmis piktnaudžiaujančių ir mokesčius vengiančių mokėti asmenų, kurie į teismus kreipiasi tam, kad vilkintų mokesčių išieškojimo procedūras. Tačiau statistiškai akivaizdaus piktnaudžiavimo nėra: pastaraisiais metais teismus pasiekia tik apie pusė ginčų. Taigi, kyla pagrįstų abejonių, ar gali būti pateisinamos priemonės, dėl kurių nuostolius patirs ir sąžiningi asmenys“, – atkreipia dėmesį M. Palijanskas.

REKLAMA
REKLAMA

Tokią situaciją įsivaizduoti pakankamai nesudėtinga. Tarkime, VMI nustato, kad gyventojas galimai nemokėjo mokesčių. Jeigu gyventojas neturi 10 proc. VMI reikalaujamos sumos, pagal siūlomo įstatymo projekto raidę VMI privalės kreiptis dėl turimo turto, pavyzdžiui, buto, arešto net ir tuo atveju, jeigu gyventojas, nesutikdamas su VMI reikalavimais kreipiasi į teismą. Butą pardavus varžytinėse, 10 proc. mokestinio ginčo sumos perimtų VMI, likusi suma būtų įšaldyta, kol pasibaigs teisminiai procesai. Net jei mokesčių mokėtojas vėliau sulauktų palankaus teismo sprendimo, nuostoliai būtų akivaizdūs, nes turtas jau būtų parduotas varžytinėse, kuriose paprastai turtas parduodamas žemesne nei rinkos kaina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybė ir LR finansų ministerija pastaruoju metu itin aktyviai ėmė teikti su mokesčiais susijusių įstatymų projektus. Tačiau, mokesčių ekspertų vertinimu, gana skubotos ir neišbaigtos reformos gali tapti ne mažiau kontroversiškos nei ankstesnės vyriausybės vykdyta vadinamoji „naktinė“ mokesčių reforma. „Būtų galima pasidžiaugti, kad ieškoma būdų, kaip patobulinti mokesčių surinkimo procesus, jei dabartiniai pasiūlymai nekeltų tiek papildomų klausimų. Mokesčių surinkimą tarsi siekiama padaryti efektyvesnį, tačiau pastarųjų savaičių iniciatyvos atrodo kiek desperatiškai“, – susidariusią situaciją vertina M. Palijanskas.

REKLAMA

M. Palijanskas abejoja, ar projekto rengėjai tinkamai įvertino galimas neigiamas Mokesčių administravimo įstatymo pataisų pasekmės. „Nereikia būti dideliu ekonomistu, kad suvoktumei, jog net ir išieškotas dešimtadalis sumos gali smarkiai pabloginti finansinę padėtį. Kalbant apie verslą, tokie VMI veiksmai be teismų sprendimų gali privesti ir prie darbuotojų atleidimų, ir verslo projekto stabdymo, kitų kreditorių nepasitikėjimo, galiausiai, įmonės bankroto. Ne ką mažiau skaudžios pasekmės grėstų ir gyventojams, kurių turtas būtų išparduodamas, nelaukiant teismų sprendimų. Varžytinių atveju nepaguos net ir palankus teismų sprendimas, nes patirtų nuostolių dėl VMI kaltės kompensavimo mechanizmo pataisose nėra numatyta“, – pasakoja M. Palijanskas.

Apie VšĮ „Mokesčių ir verslo procesų administravimo centras“ VšĮ „Mokesčių ir verslo procesų administravimo centras“ yra konsultacijas teisės ir teisėkūros klausimais teikianti bei tyrimus mokesčių teisės srityje atliekanti įmonė. Įmonė atstovauja mokesčių mokėtojus, rengdama diskusijas su atsakingomis institucijomis, informuodama visuomenę bei iniciuodama teisės aktų patobulinimus. „Mokesčių ir verslo procesų administravimo centras“ ekspertai specializuojasi komercinėje, finansų ir mokesčių, administracinėje bei kitose teisės srityse. Daugiau informacijos apie VšĮ „Mokesčių ir verslo procesų administravimo centras“ veiklą bei atliekamų tyrimų rezultatus galima rasti adresu www.taxhelp.lt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų