REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jevgenijus Bardauskas, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Tarptautinės nusikaltėlių grupuotės vis labiau įžūlėja, o jų padaroma žala didėja, teigia vidaus reikalų ministras. Šiais metais jau išaiškintos trys tarptautinės grupuotės, kurios Lietuvos ir Latvijos valstybių biudžetams padarė žalos už daugiau nei 30 mln. Lt.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmoji pareigūnams įkliuvo šešėlinę maisto produktų prekybą vykdžiusi lietuvių ir latvių grupuotė. Ji Estijoje, Lenkijoje, Latvijoje registruotoms bendrovėms parduodavo cukrų, augalinį aliejų, šaldytą sviestą, sūrius. Šie vėliau per įmonių grandinę buvo tiekiami Lietuvos prekybos centrams ir įmonėms.

REKLAMA

Gautas pajamas bendrovės tarpininkės pervesdavo į Latvijos, Estijos ar lengvatinio apmokestinimo įmonių sąskaitas, esančias užsienio bankuose, pinigai vėliau būdavo išgryninami, o bendrovės nutraukdavo veiklą. Skaičiuojama, kad taip į Lietuvos ir Latvijos biudžetus buvo nesumokėta apie 18 mln. Lt PVM.

„Lietuvoje sukčiavimo schemoje buvo panaudota 11 juridinių asmenų, įmonių, o Latvijoje – net 42. Tai iš viso 53 juridiniai asmenys. Schemos tikrai sudėtingos“, – sako vidaus reikalų ministras Dailis Barakauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Dar viena sukčiavimo schema, kurią atskleidė pareigūnai – vagonų nuomos verslas, kurį sumanęs Ukrainos pilietis, įtariama, nuslėpė daugiau nei 14 mln. Lt pelno mokesčio. Išsiaiškinta, kad verslininkai nuomodavo vagonus Ukrainos, Rusijos ir Kazachstano bendrovėms, tačiau pasinaudojus įmonėmis tarpininkėmis preliminariai vagonų nuomos kaina padidėdavo 2–3 kartus ir dėl susidariusio skirtumo nebuvo mokami mokesčiai. Pirminiais duomenimis, bendrovės tarpininkės nuslėpė daugiau kaip 90 mln. Lt pajamų, jas pervesdamos į užsienio bankus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Paskaičiuota maždaug 14 mln. Lt žala valstybės biudžetui, bet mes tikimės, kad ši žala bus padengta, kadangi atliekant tyrimą areštuota 3,5 mln. Lt lėšų ir 1 tūkst. vagonų“, – pasakoja Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) direktorius Kęstutis Jucevičius.

Pasak FNTT vadovo, kad Gariūnuose klesti šešėlis, įrodė ir kitas jų tyrimas – atskleista organizuota 18-os asmenų grupuotė, vykdžiusi šešėlinę prekybą drabužiais, avalyne ir galanterijos prekėmis. Įtariama, kad nusikaltėliai į valstybės biudžetą nesumokėjo apie 750 tūkst. Lt mokesčių.

REKLAMA

Sulaikyti ir šešėliniai valiutos keitėjai. Vieno kišenėse rasta 300 tūkst., kito – net 1 mln. Lt. Šie pinigai, spėjama, buvo sumokėti Gariūnų prekeivių už prekes, pavyzdžiui, iš Kinijos.

„Į šią grandinę dėl atsiskaitymų įtraukiami asmenys, kurie turi lengvatinio apmokestinimo kompanijas ir iš jų daro apmokėjimus už prekes, skirtas Gariūnų prekeiviams, o Gariūnų prekeiviai su jais atsikaito grynaisiais“, – teigia K. Jucevičius.

Sulaikyti 39 asmenys, dalis jų suimti ir teismo laukia už grotų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų