REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žurnalistų etikos inspektorė pretenduoja tapti medijos ombudsmenu

Z. Zamžickienė: aš visada sakiau, kad PVM žurnalistams per didelis

Antradienį Seime pristatydama Žurnalistų etikos inspektoriaus 2013 metų veiklos ataskaitą, Žurnalistų etikos inspektorė Zita Zamžickienė akcentavo, kad Visuomenės informavimo įstatyme nepakankamai apibrėžta tai, kas vyksta virtualioje erdvėje, pabrėžė, kad jos vadovaujama tarnyba gauna ir žurnalistų skundų dėl to, kad valstybės institucijos ne visuomet teikia informaciją, bei išreiškė viltį, kad Žurnalistų etikos inspektorius ateityje atliks ir medijos ombudsmeno funkciją.

REKLAMA
REKLAMA

Z. Zamžickienė sakė, kad pasikeitusi situacija (interneto žiniasklaidos plėtra, komentarai, socialiniai tinklai ir kt.) jau spaudžia teisiškai apibrėžti naujus su internetu susijusius iššūkius – esą to, kas yra Visuomenės informavimo įstatyme, nepakanka, kadangi jame nepakankamai apibrėžtas internetinis laukas.

REKLAMA

Ji taip pat pabrėžė, kad valstybės pareigūnai, dažniausiai savivaldybės, ne visuomet operatyviai teikia informaciją žurnalistams, nors ,,būna degančių straipsnių, kai reikia parašyti operatyviai“. Pasak jos, savų taisyklių prisikūrę valdininkai – net 12 savivaldybių kreipėsi į jos vadovaujamą tarnybą dėl esą nekorektiško žiniasklaidos elgesio, tačiau tik 3 tokie skundai buvo pagrįsti. Ji taip pat pabrėžė, kad pagal įstatymą savivaldybė negali turėti laikraščio, todėl Druskininkų savivaldybė taip pat negali jo turėti, nepaisant to, ar tai naudinga ekonomiškai, ar ne.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo nariams Žurnalistų etikos inspektorė taip pat sakė, kad žiniasklaida turi nemažai problemų, tačiau jos konsultavimo misijos ėmėsi tik Žurnalistų etikos inspektoriaus vadovaujama institucija. „Jie norėtų, kad inspektorius gintų jų teises“, – pabrėžė Z. Zamžickienė. Ji pridūrė, kad kadangi žurnalistus ginančių institucijų nėra, jie nori, kad inspektorius ne tik tirtų jų veiksmus, bet ir jiems padėtų. Todėl, sakė Z. Zamžickienė, jos vadovaujama institucija pasirengusi plėsti savo veiklos sferą ir tapti medijos ombudsmeno tarnyba. Atsakydama į Seimo narių klausimus ji akcentavo, kad didelis dėmesys skiriamas tam kad internete nebūtų kurstančių nesantaiką komentarų. „Yra Žmogaus teisių teismo sprendimas dėl estiškojo „Delfi“ komentarų (...) aš manau, kad mūsų portalams tai bus gera pamoka“, – sakė Z. Zamžickienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atsakydama parlamentarui Mečislovui Zasčiurinskui, kuris, priminęs kad prieš kurį laiką buvo uždrausta rodyti kelių Rusijos televizijos kanalų programas, klausė, ar taip nebuvo pažeista dalies žmonių teisės, Z. Zamžickienė sakė, kad tai sprendė Radijo ir televizijos komisija, kuri prašė ir jos vadovaujamos institucijos išvados. „Jie priėmė, aš manau, kompetentingą sprendimą“, – teigė Z. Zamžickienė. Kad sprendimus priėmė kiti, o ji tik rekomendavusi, Žurnalistų etikos inspektorė atsakė ir A. M. Pavilionienei, kuri teiravosi, kodėl buvo išimta iš prekybos vieta knyga, nors joje esą buvo kalbama apie žmogaus jausmus, o ne lytinius santykius. Ji taip pat pabrėžė, kad tik laisvas žurnalistas gali atlikti tyrimą, bet „aš manau, kad dar yra laisvų žurnalistų ir labai tuo džiaugiuosi“.

REKLAMA

Parlamentaras Linas Balsys pabrėžė negirdėjęs Žurnalistų etikos inspektorės pozicijos dėl PVM lengvatos atėmimo leidiniui, kuris pripažintas neetišku ir teiravosi, jos nuomonės ar toks veiksmas nėra „priemonė susidoroti su žiniasklaida“.

„Vargu ar aš galėčiau komentuoti Žurnalistų ir leidėjų etikos komisijos sprendimus. Tai būtų neetiška. (...) Apie tai, kad žurnalistams visą laiką buvo per didelis PVM, aš sakiau kiekvienoje ataskaitoje, o šiuo atveju – galbūt reikėtų peržiūrėti nuobaudų proporcingumą“, – atsakė Z. Zamžickienė.

Parlamentarai Žurnalistų etikos inspektorės ataskaitai pritarė. Už balsavo 75 Seimo nariai, prieš 1, susilaikė 12.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų