REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Policijos pertvarka: pareigūnai grasina teismais

Beveik 250 Panevėžio apskrities VPK kriminalinės policijos pareigūnų gegužę gavo vadinamuosius atleidimo lapelius, informuojančius, kad dėl vykstančios šalies kriminalinės policijos pertvarkos jiems bus pasiūlytos tam tikros pareigos komisariatuose, o norintieji ir atitinkantieji reikalavimus galės dalyvauti konkursuose į aukštesnes pareigas arba naujai įsteigtas pareigybes. Tokius įspėjimus gavo visų šalies VPK kriminalinės policijos pareigūnai.

REKLAMA
REKLAMA

 

Įžvelgia įstatymų pažeidimų

Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) viršininkas Rolandas Kiškis teigia, kad, norint pažaboti šiuolaikinį nusikalstamumą, būtina pertvarkyti kriminalinę policiją.

REKLAMA

Po pertvarkos esą didės visų šios policijos pareigūnų kompetencijos, nusikaltimų tyrimų procedūros taps paprastesnės ir skaidresnės, o visuomenė saugesnė.

Reformos esmė tokia, kad didžiausios, kompetentingiausios pareigūnų pajėgos bus sutelktos apskričių VPK tirti sunkių nusikaltimų, o smulkūs nusikaltimai atiduoti tirti teritorinių policijos komisariatų darbuotojams.

Lietuvos teisėsaugos pareigūnų federacija (LTPF) kritikuoja, jos nuomone, skubotą reformą ir skambina pavojaus varpais, kad rajonų komisariatuose, kur ir taip trūksta pareigūnų, jų dar sumažės, o likę tiesiog nebepakels jiems tenkančio krūvio. Tvirtinama, kad tai atsilieps žmonių saugumui, tyrimų kokybei.

REKLAMA
REKLAMA

LTPF piktinasi, kad Policijos departamentas reformuoti kriminalinę policiją pradėjo ignoruodamas Darbo kodeksą, t. y. apie planuotą pertvarką neinformavo profesinių sąjungų ir su jomis nesikonsultavo. Federacija aktyviai svarsto departamentą paduoti į teismą.

Departamentas profesinių sąjungos atstovų kaltinimų nekomentuoja. Policijos departamento Komunikacijos skyriaus viršininkas Ramūnas Matonis teigia, kad apskrityse ir pačiame departamente organizuojami pareigūnų pasitarimai, forumai, kuriuose aptariami pareigūnams rūpimi klausimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

LTPF teigia, kad to ji pati prašė. Mat apskričių VPK vadovai dažnai iškreipia informaciją, netinkamai perduoda ją savo darbuotojams. Kita vertus, tokiuose susitikimuose bus tik aptarinėjami iš viršaus nuleisti nutarimai, o turėtų būti atvirkščiai.

 

Nepriimtinas pareigūnų „perstumdymas“

LTPF vadovė Loreta Soščekienė ironizuoja, kad tai ne reforma, o tiesiog pareigūnų perstumdymas. Pasak jos, vieni taps išrinktaisiais ir tirs kelis sunkius nusikaltimus, kiti bus „juodadarbiai kvaileliai“, nes jiems liks smulkūs nusikaltimai.

REKLAMA

„Ir dabar teritorinių policijos komisariatų pareigūnai, atliekantys ikiteisminius tyrimus, turi po 20–30 baudžiamųjų bylų, kurias akylai kontroliuoja prokuratūra. Kas liks rajonuose, ypač tuose, kur dėl pareigūnų trūkumo krūviai yra milžiniški, kai iš jų didesnę dalį perkels į centrinius VPK?“ – retoriškai klausė ji.

LTPF skaičiavimu, apskrityse tyrėjų darbo krūviai bus maždaug 3 kartus mažesni nei jų kolegų rajonų komisariatuose.

Pasak L. Soščekienės, blogiausia, kad reforma pradėta skubotai. Atleidimo lapelius gavę darbuotojai neturi galimybės apsispręsti, nes nėra žinoma, kaip dirbs struktūrinis padalinys, kuriame jis galbūt norėtų dirbti. Darbuotojams siūlomos kitos laisvos pareigybės, o kokios bus įsteigtos kriminalinėje policijoje, neaišku.

REKLAMA

LTPF vadovės teigimu, šiuo metu komisariatuose nuotaikos labai niūros. Vieni pareigūnai ruošiasi išeiti į pensiją, kiti svarsto pasiimti išeitinę kompensaciją ir pasitraukti. Tie, kurie nori likti, nerimauja, ar sugebės dirbti po pertvarkos.

 

Viršininkas ramina, nors pačiam neramu?

Panevėžio apskrities VPK viršininkas E. Lapinskas teigia, kad po pertvarkos visiems kriminalinės policijos pareigūnams bus pasiūlytos lygiavertės pareigos tuose pačiuose komisariatuose, norintieji galės dalyvauti konkursuose į aukštesnes pareigas. Rajonuose dirbantiems pareigūnams, turintiems patirties ir kompetencijos tirti sunkius nusikaltimus, bus pasiūlyta pretenduoti dirbti VPK kriminalinėje policijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Viršininko teigimu, niekam neturėtų kelti nuostabos, kad pačius sunkiausius nusikaltimus turi tirti tik geriausieji.

„Kiekvienam darbui reikalingi skirtingi gebėjimai. Rezonansinę žmogžudystės bylą tiriantis pareigūnas privalo turėti daugiau kompetencijos ir patirties nei tiriantis smulkią vagystę“, – pabrėžė E. Lapinskas .

Tarnybos nenorintys tęsti pareigūnai galės išeiti į pensiją ir gauti išeitines išmokas. Žodžiu, kiekvienas turės galimybę pasirinkti jam priimtiniausią variantą.

Jis neneigė, kad iki šiol neaišku, kokios pareigybės bus įsteigtos kriminalinėje policijoje. Pasak Panevėžio apskrities policijos vadovo, tai paaiškės artimiausiu metu.

REKLAMA

E. Lapinskas patikino, kad pagrindiniai darbo principai rajonų komisariatuose nesikeis – jie ir toliau rūpinsis gyventojų saugumu, tirs kasdienius nusikaltimus. Tuo metu apskrities VPK kriminalinės policijos padaliniai susitelks tirti sunkių ir labai sunkių nusikaltimų.

Viršininkas neigė, kad išaugs rajonuose dirbančių policininkų darbo krūviai. Jo teigimu, dalį nusikaltimų iš jų perims apskrities VPK, tačiau rajonų komisariatų darbuotojams teks suktis greičiau.

„Dėl baudžiamojo proceso pakeitimų, tikimės, tyrimai vyks greičiau. Taigi padidės darbo intensyvumas. Rajonų komisariatai turės koreguoti darbo planavimą ir patį darbo procesą, derinti jį su apylinkių ir apygardų prokuratūromis.

REKLAMA

 

Žada šviesų rytojų

LKPB viršininkas R. Kiškis tikina, kad pertvarka padės sukurti stipresnę kriminalinę policiją, kurioje dirbs aukštesnės kvalifikacijos pareigūnai, kriminalinė žvalgyba dirbs efektyviau.

Dabar pareigūnams trūko kompetencijų gerai atlikti užduotis. Tai lėmė aiškios kvalifikacijos sistemos nebuvimas. Todėl nebuvo įmanoma veiksmingai kovoti su šešėline ekonomika, netenkino kriminalinės žvalgybos darbas.

Daug dėmesio žadama skirti pareigūnų mokymams smurtinių, su narkotikais susijusių nusikaltimų, taip pat nusikaltimų elektroninėje srityje.

LKPB kalba ir apie policijos darbuotojų darbo sąlygų gerinimą, pareigūnų motyvavimą.

 

Inga SMALSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų