REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Kijeve šeštadienį viešinčios prezidentės Dalios Grybauskaitės darbotvarkėje - ir dvišalis susitikimas su inauguruotu Ukrainos prezidentu Piotro Porošenka.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš šį susitikimą D.Grybauskaitė BNS sakė, kad tarp numatomų pokalbio temų yra galima Rusijos reakcija į birželio pabaigoje planuojamą pasirašyti Ukrainos ir Europos Sąjungos (ES) laisvos prekybos susitarimą.

REKLAMA

„Ir šiandien per inauguracinę kalbą buvo labai aiškiai pasakyta, taip pat aš sėdėjau prie vieno stalo su prezidentu per oficialius pietus - buvo patvirtinta, kad Ukraina ir prezidentas yra pasiryžęs pasirašyti jau Tarybos metu, tai yra birželio 27 dieną. Be jokios abejonės, eina kalba apie Rusijos reakciją - ar bus kažkokios sankcijos įvedamos ekonominės, ar ne“, - BNS telefonu iš Kijevo sakė D.Grybauskaitė.

Jos teigimu, Europa į neadekvačią Rusijos elgseną reaguotų labai griežtai.

„Aišku, Europa reaguotų labai rimtai, jeigu tokia reakcija iš Rusijos pusės būtų. Ir tai, be abejo, galima padaryti labai greitai, nes trečias paketas sankcijų yra parengtas ir priklauso nuo Rusijos elgsenos, aš jisai bus įvestas“, - dėstė Lietuvos vadovė.

REKLAMA
REKLAMA

Ji taip pat sakė, kad tikintis reformų, Ukrainai teikiama ekonominė, ekspertinė pagalba.

„Mes galime žadėti tik ekonominę pagalbą, tik ekspertinę pagalbą (...). Europa, Jungtinės Valstijos, mes visi kviečiame spręsti Rytų Ukrainos klausimą taikiai, kad kuo greičiau būtų sustabdytas kraujo praliejimas ir kad būtų vykdoma konstitucinė reforma, kuri įtrauktų tam tikrą statusą ir atsižvelgtų į rytinių savo teritorijų žmonių nuotaikas ir poreikius“, - kalbėjo D.Grybauskaitė.

Anot jos, Ukrainos naujoji vadovybė sako esanti pasirengusi vykdyti tokią reformą.

Šeštadienį inauguruotas Ukrainos prezidentas P.Porošenka išrinktas per pirmalaikius prezidento rinkimus gegužės 25 dieną. Už jį balsavo 54,7 proc. rinkėjų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmalaikiai prezidento rinkimai Ukrainoje surengti nuo pareigų nušalinus prezidentą Viktorą Janukovyčių. Šis Kremliaus palaikomas lyderis vasarį pabėgo iš Kijevo ir pasitraukė į Rusiją po tris mėnesius trukusių protestų, kuriuos išprovokavo V.Janukovyčiaus sprendimas atsisakyti eurointegracijos ir grįžti prie draugystės su Maskva.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų