REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Politologas: Rusijos kultūros dienas reikia išnaudoti solidarumui su demokratiškąja Rusija

Prielaidų panaudoti tautinių mažumų kortą siekiant destabilizuoti kitos šalies politiką, nėra

Kilus diskusijoms dėl Rusijos kultūros dienų Vilnuje renginių, Vytauto Didžiojo universiteto dėstytojas, politologas Bernaras Ivanovas teigia, kad jų organizatoriai turėtų renginius išnaudoti ryšių su demokratiškąją Rusija stiprinimui.

 

„Tą dieną ypač mūsų visuomenininkams reikėtų labai gerai išnaudoti solidarumo idėjų su Rusijos opozicija ir su tais žmonėmis, kurie Rusijoje veda nelygią kovą prieš autoritarinį režimą, (...) parodant, kad mes esame su Rusija, bet ne su Putino Rusija, o su Rusija, kuri kovoja už demokratiją“, - „Žinių radijo“ laidoje „Dienos klausimas“ kalbėjo penktadienį kalbėjo B. Ivanovas.

 

Pasak jo, prielaidų panaudoti tautinių mažumų kortą siekiant destabilizuoti kitos šalies politiką, nėra, o dabartinė Rusija mažai ką bendro beturi 19 a. Rusijos kultūros atstovų palikti paveldu.

REKLAMA
REKLAMA

 

„Putinas šitą klausimą yra etniškai ideologizavęs. Jis iškėlė rusiškojo pasaulio koncepciją, kuri faktiškai koreliuoja su jo socialiniu konservatyvizmu. Rusiškasis pasaulis yra pajungtas Rusijos politinės valdžios vertikalėms. Tai yra ne rusakalbis pasaulis, ne rusiškos kultūros pasaulis, bet būtent rusiškasis pasaulis, kontroliuojamas Kremliaus. Tai yra vienas centras, kuris pasako: čia yra kultūra, o čia nėra“, - kalbėjo politologas.

REKLAMA

 

Su politologo nuomone sutiko ir Etninių tyrimų instituto mokslininkė Vita Petrušauskaitė: esą nerimauti dėl Lietuvos rusų ar lenkų nelojalumo Lietuvai nereikėtų.

 

„Šios etninės grupės yra gana gerai integruotos, dalyvaujančios Lietuvos politikos ir visuomeniniame gyvenime, tačiau etniškumas ir etninių skirtumų panaudojimas politinei mobilizacijai visuomet yra galima ir aktualus. Tai – viena iš lengviausiai sutelkiamų grupių, gana aiškiai identifikuojamų. Valstybei šios srities nereikėtų apleisti, manant, kad ši problema yra išspręsta“, - kalbėjo V. Petrušauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA

 

Pask jos, Lietuvoje nėra įsitvirtinusi lietuvio kaip Lietuvos piliečio kategoriją – lietuviu laikomas tik etninės kilmės lietuvis, kas esą ir daro takoskyrą tarp etninių lietuvių ir Lietuvoje gyvenančių kitos etninės kilmės Lietuvos piliečių. „Kol neįsitvirtins lietuvio kaip Lietuvos piliečio kategorija, tokių galimybių manipuliuoti tomis sąvokomis ir ryškinti tas etnines ribas bus kiek daugiau.“

 

Seimo narys Mantas Adomėnas sako, kad minimos Rusijos kultūros dienos Vilniuje gali būti panaudojama kaip Vladimiro Putino imperijos šventė. Šventės organizatoriai tvirtina, kad tai yra kultūrinė šventė organizuojama kasmet.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų