REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žaibas yra vienas iš pavojingiausių meteorologinių reiškinių, kasmet pasaulyje pareikalaujantis žmonių gyvybių ir atnešantis didelių materialinių nuostolių.

REKLAMA
REKLAMA

Statistikos duomenimis, per paskutinį dešimtmetį Tauragės apskrityje kilo 61 gaisras dėl žaibo iškrovos, padaręs nemažų materialinių nuostolių, kadangi žaibo sukelti gaisrai labai greitai plinta ir vyksta intensyvus degimas.

REKLAMA

Tauragės apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdyba pataria kaip galima išvengti ar bent sumažinti pavojų dėl galimos žaibo iškrovos. Siekiant apsaugoti pastatus nuo žaibo būtina įrengti žaibosaugos sistemą, kuri turi atitikti keliamus reikalavimus bei pastoviai tikrinama, kad būtų patikima, kaip tas yra reglamentuota STR.2.01.06:2009. (Statybos techniniame reglamente).

Žaibas tiesiai į žmogų trenkia palyginti retai, bet būna, kad esant žmogui tam tikrose, pavojingose vietose tai nutinka. Dažniausiai žaibo aukomis tampa stovėjusieji šalia medžio ar vandens telkinio.

REKLAMA
REKLAMA

Esant perkūnijai, nuo žaibo patariama apsisaugoti laikantis šių principų:

Žaibuojant arba griaudžiant geriau likti namuose, uždaryti langus ir duris, dūmtraukių sklendes, ventiliacijos angas, kad nebūtų atvirų kanalų, galinčių pritraukti žaibą. Būtina išjungti visus elektros prietaisus, atjungti antenas. Perkūnijos metu pavojinga liesti metalines pastato konstrukcijas, vamzdynus, būti arti elektros laidų, antenų, langų, durų bei namo lauko sienų, už kurių angų dideli medžiai. Nuo žaibo patikimai apsaugo automobilis, tik reikia įtraukti anteną, uždaryti langus ir nesiliesti prie automobilio metalinių dalių. Jeigu audra užklupo lauke, patariama nesislėpti po aukštais pavieniais medžiais, prie stulpų arba pastatų sienų, neieškoti prieglobsčio greta žaibolaidžių, metalinių bokštų ar aukštų kaminų ir vengti aukštesnių atvirų vietų. Geriausia pasislėpti krūmuose arba atsitūpti ant šlapios žolės, nuokalnėje, apėmus rankomis kelius. Griaudžiant patariama nebėgioti, nevažiuoti motociklu ar dviračiu, nelaikyti rankose metalinių daiktų. Nekalbėkite telefonu, nesinaudokite elektriniais prietaisais. Žaibuojant ypač pavojinga būti šalia vandens telkinių. Nebraidykite po vandenį. Jeigu maudantis, žvejojant ar plaukiojant valtimi pastebėjote kylant audros debesį, kuo greičiau irkluokite į krantą. Pavojinga laikyti meškerę, ji yra iš anglies pluošto, kuris puikus laidininkas žaibo iškrovai.

Priminame, kad pastebėjus, jog kilo gaisras nelikite abejingi ir skambinkite bendruoju pagalbos telefonu 112. Saugios ir šiltos vasaros!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų