REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nusikalstantys policininkai – vis dar ne retenybė

Vairuotojas nutarė pamokyti įžūlų patrulį

Promilės, kyšiai ir netgi rimtesnė nusikalstama veikla – tai trys pagrindinės priežastys, kai kuriuos policijos pareigūnus išsviedžiančios iš policijos sistemos, kurioje pareigūnų vis dar trūksta. Tokių istorijų visada yra šalies teismuose.

Kyšių pasiūla didėja

Lietuvos policijos generalinio komisaro Sauliaus Skvernelio teigimu, tam tikra dalis mūsų šalies gyventojų mąsto ydingai: viena pusė mano, kad Lietuvoje bet ką galima nupirkti kyšiais, o kita pusė daro kompromisą su sąžine ir tuos kyšius ima. Bet, anot komisaro, policijos bendruomenė jau pradeda suprasti, kad kiekvienas bandymas papirkti pareigūną yra nusikaltimas. Dėl to kasmet auga policininkų nepakantumas ir kolegoms, ir pažeidėjams, kurie problemas bando spręsti imdami ar siūlydami kyšį. Štai 2011 metais mūsų policija užfiksavo 385 atvejus, kai buvo pričiuptas kyšį pasiūlęs pažeidėjas, 2012 metais – jau 656, o 2013-aisiais – dar daugiau – 866. Tas augimas tebevyksta ir šiais metais – kasdien policijos įvykių suvestinėse skelbiama, kad papirkti policijos pareigūnus bandė 2 ar net 5–6 išaiškinti pažeidėjai.

Tačiau, kaip žinia, nėra taisyklių be išimčių, tad vis dar yra pareigūnų, kurie suklumpa – neatsilaiko prieš pasiūlytą kyšį. Dar blogiau – kai to kyšio patys pareikalauja, nors ir žino, kad šiam faktui išaiškėjus teks atsisveikinti su tarnyba, niekais nueis ištarnauti metai, bus palaidota galimybė anksti gauti tarnybinę pensiją.

REKLAMA
REKLAMA

Tokiomis mintimis dabar gyvena Alytaus policininkai Tomas Pakutka (34 m.) ir Egidijus Simokaitis (38 m.). Pirmasis policijoje, kol suklupo, dirbo beveik 15 metų, antrasis – net apie 19. Šiuo metu abu pareigūnai laukia, kol įsiteisės neseniai Kauno apygardos teismo jiems paskelbtas nuosprendis, kuriuo pripažinta abiejų kaltė dėl kyšininkavimo. Patruliai yra nušalinti nuo tarnybos.

REKLAMA

Įtraukė kolegą

Teismas nustatė, kad T. Pakutka pareikalavo kyšio iš Kelių eismo taisykles pažeidusio alytiškio, o E. Simokaitis, pažįstantis pažeidėjo bičiulį, padėjo tą kyšį priimti. Tai yra buvo nusikaltimą dariusio kolegos pagalbininkas, įtrauktas į nusikaltimą. O anksčiau šie abu patruliai buvo ne kartą paskatinti už gerą tarnybą, E. Simokaitis garsėjo kaip kyšininkų demaskuotojas – jo tarnybinį automobilį ženklino keli lipdukai „Pagautas siūlant kyšį“.

Viskas prasidėjo praėjusių metų rugpjūčio 27-osios vėlų vakarą, kai T. Pakutka, su kolega patruliuodamas Alytuje, prieš vidurnaktį sustabdė automobilį, kurio vairuotojas iškart prisipažino, kad neturi vairuotojo pažymėjimo – tai yra negalėjo vairuoti. Pažeidėjas, norėdamas išvengti atsakomybės, pasiūlė tartis. Tai reiškia – gal išgelbėtų kyšis? Patrulis T. Pakutka, išgirdęs, kad pažeidėjas pažįsta policininką E. Simokaitį, iškart paskambino šiam kolegai, bet į skambutį niekas neatsiliepė. Tuomet T. Pakutka savo telefone užrašė skaičių 600 ir pasakė, „kad kitą dieną jie būtų“. Pažeidėjas suprato, kad tai 600 litų, kuriuos reikia atnešti – tada niekas nieko nesužinos.

REKLAMA
REKLAMA

Bet kitą dieną pažeidėjas viską papasakojo mašinos savininkui, o šis patarė pamokyti įžūlų patrulį – pranešti Imuniteto poskyrio pareigūnams. Taip ir buvo. Kyšį E. Simokaičiui, kuris jau žinojo apie „naktinę problemą“ ir sakė perduosiąs pinigus T. Pakutkai, turėjęs paduoti pažeidėjas gavo iš Imuniteto poskyrio pareigūnų pažymėtus 600 litų ir sutiko dalyvauti nusikalstamą veiką imituojančiame modelyje. Kai šie pinigai jau buvo policininko E. Simokaičio rankose, šis buvo sulaikytas. Jis tuoj irgi sutiko dalyvauti minėtame modelyje ir vakare tuos pačius pažymėtus pinigus perdavė, kaip ir buvo sutarta nuo pradžių, kyšio pareikalavusiam T. Pakutkai. Tuomet jau ir šis su įkalčiais buvo sulaikytas, kai tik pinigai buvo įdėti į jo automobilį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teisme abu patruliai savo kaltės nepripažino: T. Pakutka teigė, kad jam kerštaujama už anksčiau sulaikytą pažeidėją, o E. Simokaitis – kad buvo priverstas dalyvauti modelyje. Tačiau teismas vadovavosi kita bylos medžiaga (liudytojų parodymais, pokalbių telefonu išklotinėmis) ir T. Pakutkai paskyrė 39 000 litų baudą, o jo pagalbininkui E. Simokaičiui – 5 200 litų baudą. Ji daug mažesnė todėl, kad teismas įvertino šio pareigūno dalyvavimą minėtame modelyje.

Girta ir melagė

Jeigu, minėtą Kauno apygardos teismo nuosprendį apskundus, bus patvirtinta abiejų Alytaus policijos patrulių kaltė, jie neteks darbo policijoje.

Toks likimas dar 2013-ųjų sausį ištiko Varėnos kriminalinės policijos tyrėją Danutę Stramkauskienę (43 m.). Iškart po to varėniškė, teigdama, kad buvo atleista neteisėtai, įsisuko į teismų karuselę dėl grąžinimo į darbą, tačiau neseniai galutinai pralaimėjo šią kovą.

REKLAMA

Tyrėjos D. Stramkauskienės tarnybą sužlugdė alkoholio promilės, kai 2012 metų lapkričio 19-osios popietę ji darbe buvo neblaivi. Pareigūnei alkoholio matuokliu buvo nustatytas vidutinis girtumo laipsnis – 2,06 promilės. Moteris, įrodinėdama savo tiesą, tvirtino, kad tą dieną, apie pietus, ji gavo nedarbingumo pažymėjimą, tad pavakare darbo kabinete jai užfiksuotos promilės – „ne prie ko“, tai yra neinant tarnybos. Vadinasi, tarnybinę nuobaudą vadovas jai paskyręs neteisėtai, nes tarnybinio nusižengimo ji nepadariusi. O pareigūnės vadovai išsiaiškino, kad kolegė nedarbingumo pažymėjimą išsirūpino tik po to, kai buvo pričiupta neblaivi darbe – apie pusę penkių vakaro. Tad ir nesitaikstyta su tokiu šiurkščiu tarnybos pažeidimu.

REKLAMA

Įdomiausia, kad promiles D. Stramkauskienė aiškino „sukaupusi“, kai dėl prastos savijautos nutarusi gydytis liaudiškai – išgėrusi degtinės su pipirais, suvartojusi tabletę nuo peršalimo ir į gerklę įsipurškusi purškalo nuo gerklės skausmo „Miramele“. Po to ir nuvykusi į tarnybą pranešti apie biuletenį.

Teismai, nagrinėję D. Stramkauskienės skundą dėl neteisėto jos atleidimo iš tarnybos, nebuvo palankūs dabar jau buvusiai policininkei. Jos svajones grįžti į darbą neseniai galutinai sužlugdė Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas, paskelbęs, kad pareigūnė iš tarnybos atleista teisėtai. Buvo įrodyta, kad moteris melavo, jog tuo metu darbo vietoje lankėsi jau turėdama biuletenį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kontrabandininkai

D. Stramkauskienė – pastaruoju metu ne vienintelė moteris policijoje, priversta taip negarbingai palikti tarnybą. Neseniai darbo neteko ir Kybartų policijos nuovados (Vilkaviškio sav.) tyrėja Rasuolė Rudaitytė (29 m.), dirbusi policijoje 7 metus. Marijampolės apskrities policijos Imuniteto poskyrio pareigūnai teigia, kad ši pareigūnė dangstė savo gyvenimo draugą Artūrą L., užsiėmusį nelegalia kontrabandinių degalų prekyba ir įkliuvusį jau 3 kartus. Dėl to R. Rudaitytė dar vasario pabaigoje buvo sulaikyta savo darbo kabinete, iš jos buvo paimtas tarnybinis ginklas ir pažymėjimas, policijos ženklelis. Be to, pareikšti įtarimai piktnaudžiavus tarnybine padėtimi. Tuomet pareigūnė buvo laikinai nušalinta nuo tarnybos, o neseniai – ir visai atleista. Dabar jos laukia teismas.

REKLAMA

Įdomu, kad kartu su R. Rudaityte teisiamųjų suole gali sėdėti dar mažiausiai 3 jos kolegos, taip pat „nematę“ kai kurių asmenų, kurie Kybartuose, mažame Lietuvos ir Rusijos pasienio miestelyje, jau ne vienerius metus įžūliai užsiėmė nelegaliu verslu – kontrabandinėmis prekėmis.

Apmaudu, bet pareigūnai, turintys gaudyti kontrabandininkus, kartais vis dėlto ir patys susigundo nusikalsti. Ypač – pasienio su Rusija vietovėse.

Štai Kauno apygardos teismas neseniai 32 500 litų bauda nubaudė marijampolietį Saulių Migauską (45 m.), buvusį ilgametį Marijampolės, Klaipėdos ir Vilkaviškio policininką, nes pernai birželį jo garaže buvo aptikta 58 000 pakelių kontrabandinių cigarečių „Fest“ – 422 240 litų vertės.

REKLAMA

Šviesiau šioje istorijoje yra tik tiek, kad S. Migauskas neneigė savo kaltės. Jis tvirtino, jog aptiktos cigaretės – automobilių prekeivio iš Baltarusijos. Jas S. Migauskas, žinodamas, kad yra kontrabandinės, sutikęs priglausti garaže, nes norėjęs užsidirbti. Tada ir įkliuvęs.

Buvęs ekonominių ir finansinių nusikaltimų tyrėjas S. Migauskas tegali džiaugtis, kad įkliuvo ne dirbdamas policijoje, o jau būdamas šios sistemos pensininkas. Mat jo gaunamos 1240 litų tarnybinės pensijos dabar jau niekas nebeatims. Bet policijos prestižui buvęs policininkas vis tiek pakenkė, nes yra nemažai manančiųjų, kad dėl nusikalstamų veikų retai iškart ir įkliūvama – esą šis marijampolietis greičiausiai sąžinės jau neturėjęs ir dirbdamas policininku, tik neįkliuvęs.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tik faktai

Policijos profesinės sąjungos vadovų teigimu, dauguma savo darbo vietos nesaugančių ir todėl rizikuojančių nusikalsti policininkų daro tai dėl per mažo uždarbio.

Dėl to per pastaruosius 4 metus tarnybą paliko daugiau nei 3500 teisėtvarkos pareigūnų, kurių didžioji dalis dar galėjo dirbti toliau, nors tarnybos stažas – per 20 metų.

Nuo 2008 metų statutinių įstaigų finansavimas Lietuvoje mažėjo daugiau nei 350 milijonų litų.

Irena ZUBRICKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų