REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Algirdas Acus, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt Sirijos vyriausybė skelbia, kad prieš sukilėlius kariaujantis prezidentas Basharas al Assadas rinkimuose perrinktas trečiajai kadencijai, bet rinkimus Vakarai vadina farsu, o Jungtinės Tautos nuolat skundžiasi, kad humanitarinė pagalba negali pasiekti karo zonoje gyvenančių žmonių. Organizacija taip pat įspėja, kad Sirija nespės likviduoti visų cheminio ginklų atsargų, kurias sunaikinti įsipareigojo iki šio mėnesio pabaigos.

REKLAMA
REKLAMA

Po cheminio ginklo atakos nusinešusios šimtus gyvybių praėjusių metų rugpjūtį, amerikiečiai apkaltino prezidentą B. al Assada ir pagrasino kariniais smūgiais. B. al Assadą rėmusi Rusija mainais pasiūlė cheminio nusiginklavimo planą. Pagal jį, visi identifikuoti Sirijos cheminiai ginklai turi būti sunaikinti iki birželio 30 d. Nors procesas vyko sparčiai, Sirija vis dar turi 90 tonų – apie 7 procentus prieš metus deklaruotų atsargų.

REKLAMA

„Cheminio ginklo išvežimas amerikiečių laivu trunka apie 60 dienų. Jei paskaičiuosime nuo birželio trisdešimtosios atgal, suprasime, kad medžiagas reikėjo išgabenti daug anksčiau. Tai nuolat mums kėlė nerimo. Generalinis sekretorius dar gegužės pabaigoje pastebėjo, kad vargu ar pavyks suspėti iki termino“, – teigė JTO atstovė Sigrid Kaag.

Jungtinės Tautos ragina valdžią toliau skubėti, bet džiaugiasi, kad per 9 mėnesius pavyko likviduoti tiek daug atsargų. Juk šalyje vyksta pilietinis karas, įžengęs jau į ketvirtuosius metus. Prezidentas B. al Assadas pažadėjo sukilėlius sutriuškinti iki metų pabaigos, bet didelę dalį šiaurinių teritorijų tebevaldo jo priešininkai, vienur – nuosaikesni, kitur – islamistų radikalai, tarp šių grupių irgi pasitaiko kautynių.

REKLAMA
REKLAMA

Sukilėlių teritorijose nepavyko surengti rinkimų į prezidentus, kuriuose B. al Assadas, nors ir leido pasivaržyti dar dviem kandidatams, surinko 90 procentų balsų ir gavo teisę valdyti šalį trečią kadenciją iš eilės. Rinkimus Vakarai paskelbė farsu, bet pagrindinis B. al Assado rėmėjas Vladimiras Putinas juos laiko teisėtais.

„Mes bijome, kad Sirijos neištiktų Irako ir Afganistano likimas. Todėl norime, kad teisėta valdžia liktų“, – teigė V. Putinas.

Tačiau Sirija jau primena minėtas šalis. Juk per pilietinį karą žuvo mažiausiai 160 tūkstančių žmonių, iš Sirijos pabėgo apie 3 milijonus gyventojų. Jungtinės Tautos nuolat įspėja, kad humanitarinė pagalba nepasiekia nukentėjusiųjų, dabar ją gauna tik apie 7 procentai gyvenančiųjų karo zonoje. Negana to, civiliai dažnai tampa kovojančių pusių taikiniais.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų