REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Birželio 12 dieną Rusijos Federacijoje bus švenčiama viena iš keturių „patriotinių“ šios valstybės švenčių – „Rusijos diena“. Turbūt nereikia aiškinti, kad pastaraisiais metais valdiškas patriotizmas įgavo šioje šalyje itin odiozines formas ir tapo kažkokiu rusiško nacionalizmo, imperinio revanšizmo, nostalgijos „geriems sovietiniams laikams“ ir „Rusijos didybės atkūrėjo“ V.Putino kulto mišiniu.

REKLAMA
REKLAMA

Mišiniu, kuris turi labai aišku bendrą vardiklį – zoologinę neapykantą Vakarų pasauliui bei pagrindinėms jį reprezentuojančioms tarptautinėms organizacijoms – NATO ir Europos Sąjungai (taigi ir mūsų Lietuvai), visišką nepagarbą žmogaus teisėms ir apskritai visoms pamatinėms atviros visuomenės vertybėms. Nėra jokios abejonės, kad ir ši proga bus išnaudota šovinistinei ir militaristinei isterijai Rusijos gyventojų tarpe skatinti.

REKLAMA

Bet kaip ten bebūtų, ne mes sankcionuojame valstybinių švenčių Rusijoje (taip pat Šiaurės Korėjoje, Zimbabvėje, Irane arba Sudane) sąrašus, ne mes sugalvojame jų šūkius, ir ne mes atsakome už galimas tokių švenčių „šventimo“ pasekmes. Kas kita – valstybių - ES ir NATO narių, t.y. mūsų pačių teritorija, kurioje, kaip paaiškėjo, taip pat ketinama surengti kiek paankstintą MASINĮ šios šventės minėjimą. Birželio 8 d. jo organizatoriai tikisi sulaukti Vilniaus Vingio parke net keliasdešimt tūkstančių dabartinei Rusijos politikai pritariančių „šventės dalyvių“. Nesunku numatyti – kokios ten plaikstysis vėliavas, kokie bus iškelti plakatai, ir kokie skambės obalsiai bei kalbos (jau nekalbant apie „koloradines juosteles“). Užteks tenai, be jokių abejonių, ir įvairiausių atneštinių gėrimų, todėl galima nesunkiai įsivaizduoti – kur baigiantis renginiui gali pajudėti visa šita minia, ir ar pavyks sustabdyti galimai prasidėsiantį jos siautėjimą. Viena iš pagrindinių renginio organizatorių, Rusų aljansą atstovaujanti Vilniaus m. tarybos narė (ir buvusio KGB karininko žmona, beje) Olga Gorškova neslepia, kad daugumą „šventės“ dalyvių bus jauni žmonės, kuriems net pats klausimo dėl tokios šventės minėjimo tikslingumo (tiksliau būtų sakyti – dėl renginio masto ir vietos jam parinkimo) kėlimas gali „sukelti ilgalaikį kartėlį“. Kas tai, jei ne užslėptas grasinimas? http://ru.delfi.lt/news/live/organizator-dnya-rossii-kto-mozhet-zapretit-nam-dumat-govorit-i-pet-po-russki.d?id=64950801#ixzz33kjRaIC6

REKLAMA
REKLAMA

Maža to, minėtoji ponia pareiškė, kad „ši šventė visvien įvyks“. Kitaip sakant, net tuo atveju, jei paskutiniu momentu Vilniaus m. savivaldybės valdžia visgi atsikvošėtų, renginio organizatoriai ketina atsižvelgti ne į jos, o į Rusijos Federacijos ambasados sprendimą. Beje, ji net nebandė slėpti, kad šis jau dvylikti metai vykstantis renginys yra finansuojamas Rusijos ambasados ir „naiviai“ stebėjosi, kodėl jis iki šiol niekam neužkliuvo, kas yra visiška netiesa. „Užkliuvo“, ir dar kaip užkliuvo, bet, deja, sprendžia juk ne mąstantis ir atsakingi piliečiai, o anoniminiai klerkai, ir tik jie vieni žino, kas paskatino juos priimti tokius Lietuvos visuomenės ir valstybės interesus neatitinkančius sprendimus. Juk mums reikia Lietuvos žmones vienijančių ir pilietiškumą skatinančių, o ne mūsų visuomenę dezintegruojančių veiksmų – juolab Rusijos agresyvios politikos fone. Politikos, kuri griauna tarptautinio saugumo sistemą, stato pasaulį ant Trečiojo pasaulinio karo slenksčio ir vaizduoja agresorius „nugalėtojais“.

Čia – ne Rusija, ne kokia nors jos palydovė iš būsimos Eurazijos Sąjungos, ir ne „niekieno žemė“. Čia – Lietuva ir NATO, ir niekada nebus kitaip. Todėl ponia O.Gorškova galėtų atidėti į šalį savo demagogiškus išvedžiojimus apie tai, kad niekas negali uždrausti jai ir jos bendraminčiams „rusiškai mąstyti, rusiškai kalbėti ir rusiškai dainuoti“. Dainuokite, kalbėkite, bet ir mąstykite pagaliau – kur jūs esate ir kam jūs dirbate.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų