REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujus mokslo metus Vilniaus universiteto Kauno humanitarinio fakulteto biblioteka pradės atsinaujinusi. Palengvės ir joje dirbančių bibliotekininkų darbas, supaprastės procesai, mat bibliotekoje įdiegta moderni RFID knygų apsaugos bei automatizuota jų išdavimo ir grąžinimo sistema, pranešė jos kūrėjai.

REKLAMA
REKLAMA

Ši sistema ne tik padeda apsaugoti bibliotekoje esančius leidinius nuo vagysčių, bet ir leidžia bibliotekininkams tiksliai žinoti, kiek biblioteka turi leidinių, kurie iš jų yra bibliotekoje, kurie – išduoti skaitytojams, sakoma pranešime.

REKLAMA

Bibliotekose įdiegus radijo dažnio identifikavimo technologija RFID pagrįstą sistemą, į kiekvieną leidinį įklijuojamas specialus lustas. Jis palengvina bibliotekininkų darbą: jiems nebereikia išdavinėti knygų, skaitytojai tai gali padaryti patys savitarnos įrenginyje. Nuo knygų išdavinėjimo laisvą laiką bibliotekininkai gali skirti lankytojų konsultacijoms ar kitiems darbams. Lygiai taip pat pasiskolintas knygas ir kitus leidinius skaitytojai gali patys, be bibliotekininkų pagalbos, ir grąžinti.

REKLAMA
REKLAMA

Jei knygą iš bibliotekos bandoma išsinešti jos nepasiskolinus, prie išėjimo sumontuoti apsaugos varteliai atpažįsta aktyvų RFID elementą ir apie tai praneša garsiniu signalu – visiškai taip pat, kaip iš parduotuvės bandant išsinešti prekę už ją nesumokėjus.

„Kauno humanitarinio fakulteto bibliotekoje įdiegę modernią RFID sistemą tęsiame glaudų bendradarbiavimą su Lietuvos bibliotekomis. Bibliotekininkų darbą palengvinančius sprendimus taip pat esame įrengę vienoje moderniausių šalies bibliotekų – Vilniaus universiteto bibliotekos Nacionaliniame atviros prieigos mokslinės komunikacijos ir informacijos centre (MKIC), taip pat – Vilniuje veikiančio Europos lyčių lygybės instituto (EIGE) bibliotekoje, Mykolo Romerio universitete. Be jau paminėtų naudų, šie sprendimai taip pat prideda vertės ir bibliotekos įvaizdžiui – dabar jos ne tik atrodo, bet ir veikia moderniai, šiuolaikiškai. Toks šalies bibliotekų atgimimas mus labai džiugina“, – sakė UAB „Hansab“ generalinis direktorius Darius Žekonis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

RFID sistemos ne tik pasaulyje, bet ir Lietuvoje diegiamos ir mažose bibliotekose. RFID technologija naudojama ir kitose srityse – gamyboje, logistikoje, prekyboje, apsaugant patekimą į tam tikras teritorijas ir kt.

Vilniaus universiteto Kauno humanitarinio fakulteto biblioteka įkurta 1964 metais. Šiuo metu jos fonduose saugoma apie 54 tūkstančiai egzempliorių spaudinių, daugiausia – mokslinės ir grožinės literatūros įvairiomis kalbomis, tarp jų – verslo, ekonomikos, finansų, vadybos ir kitų sričių, sakoma pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų