REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jevgenijus Bardauskas, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Valstybei nepajėgiant surinkti pakankamai pridėtinės vertės mokesčio, kelią skinasi naujas įstatymo projektas. Norima, kad atsakomybė už šio mokesčio sumokėjimą solidariai būtų padalinama tarp verslo partnerių. Tai reiškia, kad kalta būtų ne tik sukčiavusi įmonė, bet ir iš jos prekes pirkęs sąžiningas pardavėjas. Ekspertai teigia, kad bandymas visus PVM mokėtojus padaryti kolektyviai atsakingus už šio mokesčio sumokėjimą yra neadekvatus.

REKLAMA
REKLAMA

PVM įstatymo pataisas siūlanti Vyriausybė teigia taip bandysianti kovoti su mokesčių nemokėjimu ir sukčiavimu. Fiksuojama nemažai apgaulingų verslo schemų, kai verslininkai parduoda prekes, nurodo, kad jas eksportavo ir vėliau susigrąžina sumokėtą PVM, taip pat pasitaiko atvejų, kai tarp pardavėjų ir pirkėjų sudaromos tik fiktyvios sutartys, nors jokia veikla nevykdoma.

REKLAMA

Šiuo metu, pasak finansų ministro, už PVM nemokėjimą atsakingas tik pardavėjas, o pirkėjas, net ir žinodamas, kad mokestis nebus sumokėtas, nėra atsakingas už tyčinius verslo partnerio veiksmus. Tokią situaciją norima taisyti naujomis PVM įstatymo pataisomis. Jose įrašyta, kad kai nustatomas akivaizdus sukčiavimo susitarimas tarp pirkėjo ir pardavėjo, valstybė galėtų išsiieškoti nesumokėtą PVM iš visų verslo partnerių. Tiesa, inspektoriai turės įrodyti, kad pirkėjas žinojo ar galėjo žinoti apie tai, kad pardavėjas nesumokėjo šio mokesčio.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes esame šnekėję ir su Lietuvos teismų atstovais. Jiems taip pat būtų lengviau, jeigu įstatymo leidėjai labai konkrečiai suformuluotų bendrą taisyklę, kurią po to teismai turėtų taikyti. Ką aš turėčiau pabrėžti, skirtingai nuo to, ką teko girdėti iš verslo atstovų, tikrai nėra taip, kad visus verslininkus mes laikome nesąžiningais. Atvirkščiai – mes laikome verslininkus sąžiningais, o kad buvo nesąžiningas sandoris, privalės įrodyti mokesčių administratorius“, – tikina finansų ministras Rimantas Šadžius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ekspertai valstybės norą kovoti su PVM sukčiautojais sveikina, tačiau siūlymą visus PVM mokėtojus padaryti kolektyviai atsakingus vadina neadekvačiu. Įmonėms norima priskirti atsakomybę kokiu nors būdu išsiaiškinti, ar partneriai sumokės PVM, o kartu ir juos spausti tą padaryti. Ekspertams neaiški ir sąvoka „sandorio dalyviai“, kas jais bus laikomi? Ar pardavėjas ir pirkėjas, ar ir įmonė gabenusi prekes.

Taip pat gali kilti prekių ir paslaugų kainos, nes verslininkai bus priversti įsivertinti galimų papildomų nuostolių riziką, o sąžiningi verslininkai PVM gali sumokėti daugiau.

REKLAMA

„Galiu pasakyti pavyzdį. Yra 15 butų, viename iš jų gyvena penki asmenys ir jie nemoka. Tai normalu yra, kad iš tų penkių asmenų tu gali reikalauti, nes jie naudojasi ir nemoka, jie žino apie tai arba nežino, bet turėtų žinoti. Bet šiuo atveju yra padaroma taip, kad visi buto gyventojai, visi namo gyventojai, arba rajono gyventojai turi mokėti už tai“, – sako Mokesčių ir verslo procesų administravimo centro ekspertas Mindaugas Palijanskas.

Nepaisydamas ekspertų nuogąstavimų, Biudžeto ir finansų komitetas projektui pritarė. Toliau jį svarstys Seimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų