REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Grupė kompiuterinių įsilaužėlių buvo slapta užkrėtusi virusais šimtus tūkstančių kompiuterių visame pasaulyje, slapta savinosi informaciją apie vartotojų sąskaitas bankuose ir susišlavė daugiau nei 100 mln. JAV dolerių iš verslo įmonių bei vartotojų, pranešė JAV Teisingumo departamentas.

REKLAMA
REKLAMA

Ši informacija buvo paviešinta skelbiant kaltinimus vienam Rusijos piliečiui, kuris, kaip įtariama vadovavo tai nusikalstamai veiklai.

REKLAMA

Pristatydamos šią baudžiamąją bylą JAV federalinės institucijos nurodė, jog joms pavyko pašalinti iš Europos veikusių kibernetinių įsilaužėlių keliamas grėsmes, kurios buvo itin išmoningos, nešdavo nusikaltėliams didelius pinigus ir buvo pasaulinio masto.

Įgyvendinami vieną schemą, nusikaltėliai užkrėsdavo kompiuterius žalingomis programomis, kurios rinkdavo bankų sąskaitų numerius ir prisijungimo slaptažodžius, tuomet panaudodavo tą informaciją, kad slapta pasisavintų milijonus dolerių iš aukų sąskaitų.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal kitą schemą, nusikaltėliai užblokuodavo savo aukoms prieigą prie jų kompiuterių, slapta užšifruodavo jų asmeninius failus ir pareikalaudavo išpirkos – paprastai kelių šimtų dolerių.

„Nusikaltėliai dėl išpirkos veiksmingai sulaikydavo kiekvieną privatų elektroninį laišką, verslo planą, vaikų mokslo projektą arba šeimos nuotrauką – kiekvieną svarbų arba asmeninį failą, laikomą aukos kompiuteryje“, – per spaudos konferenciją sakė Teisingumo departamento Baudžiamųjų tyrimų skyriaus vadovas Leslie Caldwellas (Leslis Koldvelas).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bendradarbiaudamas su daugiau nei 10-ies šalių institucijomis, Federalinis tyrimo biuras (FTB) ir kitos agentūros neseniai konfiskavo serverius, kurie buvo centrinė šios nusikalstamos schemos, paveikusios šimtus tūkstančių kompiuterių, grandis.

FTB numanomą gaujos vadeivą – 30-metį Jevgenijų Bogačevą – vadina vienu išmoningiausių kibernetinių nusikaltėlių pasaulyje. Šiam Rusijos piliečiui gresia baudžiamieji kaltinimai Pitsburge, kur jo vardas minimas 14 punktų kaltinamajame akte, taip pat Nebraskoje, kur buvo pateiktas kriminalinis ieškinys.

REKLAMA

J.Bogačevas dar nėra suimtas, tačiau generalinio prokuroro pavaduotojas Jamesas Cole'as (Džeimsas Koulas) sakė, kad JAV institucijos susisiekė su Rusija, prašydamos jį areštuoti.

Pasak prokurorų, J.Bogačevo suburtame tinkle veikė nusikaltėliai Rusijoje, Ukrainoje ir Jungtinėje Karalystėje, kuriems buvo paskirti įvairūs vaidmenys.

Ši grupuotė kaltinama sukūrusi užkrėstų kompiuterių tinklą „Gameover Zeus“, grobdavusį vartotojų bankų sąskaitų numerius ir slaptažodžius, kuriuos aukos surinkdavo savo kompiuterių klaviatūromis.

REKLAMA

Jie taip pat sukūrė žalingą programą „Cryptolocker“, leisdavusią užblokuoti aukos kompiuterį ir reikalauti išpirkos. Kompiuterių savininkai, kurie atsisakydavo sumokėti, paprastai visam laikui netekdavo savo failų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų