REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dauguma šeimų norėtų, kad jų virtuvė atrodytų kaip iš reklaminio klipo – kiekvienas daiktas joje turėtų savo vietą, būtų lengvai surandamas ir tvarkingas. Tačiau realybėje viskas yra kitaip – pasirodo, beveik pusė (41 %) visų buitinių ginčų šeimoje kyla būtent dėl virtuvės, o ypač šaldytuvo, priežiūros.

Dauguma šeimų norėtų, kad jų virtuvė atrodytų kaip iš reklaminio klipo – kiekvienas daiktas joje turėtų savo vietą, būtų lengvai surandamas ir tvarkingas. Tačiau realybėje viskas yra kitaip – pasirodo, beveik pusė (41 %) visų buitinių ginčų šeimoje kyla būtent dėl virtuvės, o ypač šaldytuvo, priežiūros.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įtampos priežastys slepiasi šaldytuve

Tokius rezultatus pateikia rinkos tyrimų bendrovė „Kantar Media“, atlikusi tyrimą penkiose Europos šalyse. Tyrime dalyvavo daugiau nei 1000 respondentų iš kiekvienos šalies. Tyrimo rezultatai iš tiesų stebinantys: beveik du trečdaliai (60%) apklaustųjų nurodė, kad didžiausias įtampos virtuvėje šaltinis yra negebėjimas rasti norimo daikto šaldytuve ar spintelėse.

REKLAMA

Tuo tarpu ketvirtadalis suaugusiųjų pripažino, kad dažnai jie sukaupia tiek daug daiktų spintelėse ar šaldytuve, kad juos rasti tampa beveik nebeįmanoma. Net 80% apklaustųjų nurodė, kad norėdami savo šaldytuvą išlaikyti tvarkingą ir išvaizdų, jie turi šaldytuvą tvarkyti kiekvieną savaitę.

Tyrimas padėjo išskirti tris pagrindinius poelgius, kurie įžiebia įtampos kibirkštį Europos virtuvėse: • Negebėjimas rasti norimo daikto šaldytuve ar spintelėse – 60 procentų • Tuščių pakuočių įdėjimas atgal į spintelę ar šaldytuvą – 54 procentai • Maisto produktų, kurių galiojimas pasibaigęs, laikymas šaldytuve – 49 procentai

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimo duomenimis, virtuvė tampa pagrindiniu kambariu daugelyje namų, o šaldytuvas yra jos centras, ypač maisto gaminimo momentu. Dėl šios priežasties yra svarbu, kad šaldytuve viskas būtų sutvarkyta taip, jog kiekvienas šeimos narys galėtų rasti norimą daiktą: užkandį, gėrimą, indą ar patiekalui reikalingą ingridientą. Pagrindinė taisyklė, leidžianti palaikyti tvarką šaldytuve, yra šaldytuvo suskirstymas į zonas. „Samsung Electronics Baltics“ buitinės elektronikos padalinio Lietuvoje vadovo Miroslavo Ramanavičiaus teigimu, derėtų išskirti vaikų zoną apačioje, lengvai prieinamą gėrimų skyrių, gaminimui reikalingų produktų zoną ir dažniausiai vartojamų produktų zoną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Atskiros zonos padeda užtikrinti lengvą priėjimą prie kiekvienam šeimos nariui reikalingų produktų. Į šiuos poreikius atsižvelgiama ir gaminant naujus šaldytuvus. Pavyzdžiui, naujame šaldytuve „Food Showcase“ įrengta Showcase dviejų durų sistema leidžia greitai ir lengvai pasiekti mėgstamus bei dažnai vartojamus maisto produktus“, - teigė M. Ramanavičius.

Ginčai dėl netvarkos maskuoja daug svarbesnius dalykus

Netvarkos virtuvėje atveju, šeimos narių tarpe atsiranda įtampa, kuri gali sukelti rimtus konfliktus. Psichologo docento dr. Gedimino Navaičio teigimu, šeimoje priekaištai dėl per daug pedantiškos tvarkos ar netvarkos slepia daug svarbesnius dalykus – tai kelių žmonių nesutarimas dėl stiliaus, prioritetų, gyvenimo būdo. Kas svarbiau: pramogos, darbas ar namų tvarkymas? Kieno balsas yra lemiamas, pagal kieno įpročius reikia gyventi? Tvarkos reikalavimai gali maskuoti ir tikruosius santykius.

REKLAMA

Anot psichologo, tvarkos reikalavimus lemia ir asmens statusas. Jeigu statusas yra labai aiškus, tėvai aplankę mažamečius vaikus vasaros stovykloje gali pabarti juos už išmėtytus drabužius, tačiau nuvykę į prezidentūrą jie tikrai nesakys, kad yra išmėtyti popieriai. Taigi, už ginčų dėl tvarkos labai dažnai slypi, kas yra šeimos galva.

„Taigi, siekiant išvengti įtampos namuose, kuriuose gyvena grupė žmonių, turi egzistuoti susitarimas. Nesvarbu, ar mes kalbame apie kulinariją, muziką, virtuvės ar vonios kambarius, turime pasiekti suderinamumą. Namai nėra operacinė, todėl viskas priklauso nuo susitarimo: ar reikia tvarkyti namus kartą per savaitę ar kasdien, ar norime turėti akvariumą, kuris reikalaus papildomos priežiūros, ar norime namų, be papildomo laiko reikalaujančių daiktų.

Susitarus dėl bendrumo visa kita tampa mažiau erzinančiais dalykais. Juk vienas gali norėti valgyti bifšteksą, o kitas būti žaliavalgis – tokiu atveju tiesiog reikia priimti bendrą sprendimą. O tvarkos lygis irgi yra susitarimas“ – teigė psichologas doc. dr. Gediminas Navaitis.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų