REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV prezidentas Barackas Obama pirmadienį vakare išvyks į Europą, kur turės dar vieną progą išdėstyti Amerikos politiką Rusijos atžvilgiu ir užtikrinti Vašingtono paramą sąjungininkėms. Kad ir kur lankysis B. Obama – Varšuvoje, Briuselyje, Paryžiuje ar Normandijoje – jį lydės nerimas dėl politinio sukrėtimo po to, kai Rusija aneksavo Krymą, o Ukrainos rytų regionuose tebesiaučia maištininkai.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentas išsirengė į Europą netrukus po kalbos Vestpointo karo akademijoje, kur pabrėžė, kad Amerikos lyderystę pasaulyje turi užtikrinti diplomatija, daugiašaliai veiksmai ir ekonominis spaudimas Rusijai dėl Ukrainos. Varšuvoje jis susitiks su 10 Rytų ir Vidurio Europos valstybių lyderiais, taip pat – Lietuvos prezidente, o šie laukia aiškesnio plano, kaip JAV padės užtikrinti regione stabilumą. Į Varšuvą atvyks ir Ukrainos išrinktasis prezidentas Petro Porošenka, kuriam B. Obama pareikš tvirtą paramą.

REKLAMA

Simboliška, kad į Lenkiją B. Obama atvyks, kai minimas pirmų pokomunistinių rinkimų 25-metis. Buvęs Lenkijos prezidentas ir komunizmą nuvertusio „Solidarumo“ lyderis Lechas Walesa sako, kad pasaulio galybė dėl Ukrainos padarė ne viską: „Mes priversti įsitraukti į kovą, neturime kitos išeities. Negalime taikstytis su tuo, ką daro Putinas, jokiomis aplinkybėmis negalime taikstytis su Krymo aneksija, Ukrainos skaldymu. Turime padaryti viską, kad laimėtume.“

REKLAMA
REKLAMA

JAV pareigūnai sako, per šią kelionę į Europą B. Obama neskelbs išskirtinių pareiškimų, nors Prancūzijoje sąjungininkų išsilaipinimo Normandijoje 70-mečio iškilmėse pasakys programinę kalbą apie Amerikos ir Europos ryšius.

B. Obama užsuks į Paryžių, vakarieniaus su Prancūzijos prezidentu Francois Hollande`u, į iškilmes Normandijoje atvyks ir Vladimiras Putinas, tačiau jo susitikimas su B. Obama neplanuotas, nors anksčiau lyderiai nepraleisdavo progų pasikalbėti.

Bus ir kitų antausių Maskvai – kad ir Briuselyje vyksiantis Didžiojo septyneto susitikimas, planuotas kaip Didžiojo aštuoneto forumas Sočyje, bet dėl Ukrainos skaldymo Rusijai į ekonomikos galybių klubą durys uždarytos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų