REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors Brazilijos ekonomika išgyvena ne pačius geriausius laikus, tai, anot „Danske Markets“ analitikų Kopenhagoje, šios šalies rinktinei nesutrukdys iškovoti Pasaulio futbolo čempiono titulo. Tarp stipriausių favoritų 2014-ųjų metų Pasaulio čempionate – taip pat Argentina bei Vokietija. Pagal „Danske Markets“ sudarytą reitingą, Argentinai prognozuojama antroji, o Vokietijai – trečioji vieta. Deja, didžiausias nusivylimas laukia Ispanijos rinktinės gerbėjų, teigiama pranešime spaudai.

REKLAMA
REKLAMA

Brazilijai galimybė laimėti didžiausia

„Danske Markets“ pritaikė ekonometrinį modelį, kuris vertino ankstesnių Pasaulio futbolo čempionatų duomenis, valstybių ekonominius, demografinius indikatorius bei remdamasis dviejų kiekvienose varžybose susitinkančių komandų santykiniu pajėgumo indeksu sudarė prognozių reitingą šių metų čempionatui.

REKLAMA

Modelio rezultatai sufleruoja, jog šeimininkų padėtis, didelis gyventojų skaičius ir gilios futbolo tradicijos Pasaulio futbolo čempionate Brazilijai užtikrins pergalę. Taip pat šansų laimėti turės ir Argentina, tačiau ji Brazilijai nusileis finale, o trečiąją vietą užims Vokietija.

Žinoma, futbole lemtingas veiksnys vis dėlto yra sėkmė, jai įvertinti pasitelktas vadinamasis Monte Karlo simuliacijos metodas. Vertinant tikimybes, Brazilija yra stipri favoritė ir pagal pritaikytą metodą tikimybė, kad ši šalis laimės čempionatą, yra 45,1 proc. „Danske Markets“ analitikų nuomone, žemesnes vietas užimsiančios komandos turi kur kas mažiau galimybių laimėti, pavyzdžiui, Argentinos galimybės yra lygios 8,1 proc., Vokietijos – 7,6 proc., o Prancūzijos – 6,7 proc.

REKLAMA
REKLAMA

Atlikus visos turnyrinės lentelės simuliaciją, kurios rezultatai ir yra minėtos valstybių tikimybės laimėti Pasaulio čempionės titulą, galima pastebėti ir netikėtumų. Pavyzdžiui, modelis rodo, jog JAV nukeliaus iki atkrintamųjų varžybų Portugalijos sąskaita, kuri G grupėje užims 3 vietą po Vokietijos ir JAV. Modelis prognozuoja įtemptą konkurenciją B ir D grupėse, kuriose susirems tokios patyrusios komandos kaip Anglija, Italija, Olandija, Ispanija. Grupių nugalėtojos turėtų būti Ispanija ir Italija atitinkamai.

Ispanija šiame Pasaulio čempionate turėtų stipriai nuvilti ir greičiausiai pasitrauks iš čempionato, pralaimėjusi Italijai ketvirtfinalyje. Tikimybė, kad Ispanija laimės 2014 metų Pasaulio futbolo čempionatą, įvertinta tik 4,1 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Laimei, fundamentalūs indikatoriai nesudaro prielaidų prognozuoti futbolo rungtynių baigties 100 proc. tikslumu – modelio simuliacijos paaiškina maždaug 25-30 proc. Pasaulio čempionatų rezultatų. Jeigu koks nors modelis būtų pajėgus prognozuoti absoliučiai tiksliai, Pasaulio futbolo čempionatas nebūtų žiūrimiausia sporto šventė pasaulyje!

Ekonomikoje seksis prasčiau nei aikštėje

Panašu, kad artėjantis Pasaulio futbolo čempionatas aikštelėje sėkmę atneš Brazilijai, tačiau šalies ekonomikos perspektyvos išliks gana pesimistiškos. Brazilijos ūkis toliau vargsta dėl susilpnėjusios paklausos Kinijoje, padidėjusio politinio neapibrėžtumo ir besitęsiančių rimtų struktūrinių problemų. 2012 m. Brazilija patyrė ekonomikos nuosmukį ir nors atrodė, kad ekonomika įgijo tam tikrą pagreitį pirmąjį 2013 m. pusmetį, rezultatai vėl pablogėjo antrojoje metų pusėje. Tiek Brazilijos ekonomikos augimą, tiek jos rinkas paveikė per pastaruosius porą metų sulėtėjęs Kinijos augimas.

REKLAMA

Nepaisant silpno Brazilijos ekonomikos augimo, infliacija šalyje išlieka aukšta. Brazilijos centrinis bankas sureagavo į kylančią infliaciją ir dar 2013 m. balandį gana agresyviai sugriežtino pinigų politiką, tačiau tai dar labiau suvaržė augimą. „Danske Bank“ prognozuoja, kad šiais metais infliacija Brazilijoje vidutiniškai sieks 6,5 proc. ir 6,8 proc. 2015 m.

Kartu šalyje vykdomas ir fiskalinis atpalaidavimas, kuris padidino biudžeto deficitą iki -3,6 proc. nuo BVP 2013 m., tuo tarpu 2012 m. jis siekė -2,4 proc., o valstybės skolos ir BVP santykis 2014 m. pradžioje padidėjo iki 57,5 proc., kuris 2011 m. buvo 54,2 proc. Taigi, susidarė nevykęs derinys – griežta pinigų ir pernelyg švelni fiskalinė politika, o tai kiša koją ilgalaikėms šalies perspektyvoms. „Danske Markets“ analitikai prognozuoja, kad Brazilijos augimas išliks blankus, šiais metais BVP turėtų augti 1,5 proc., o 2015 ir 2016 m. atitinkamai 1,8 proc. ir 2,4 proc.

REKLAMA

Čempionatas šalies ūkio nepakeis

Pats Pasaulio futbolo čempionatas savaime duos tik labai nedaug naudos Brazilijos ekonomikos augimui. Futbolas yra puiki pramoga, tačiau sunku rasti pavyzdžių per visą ekonomikos istoriją, kuomet Pasaulio čempionatai būtų turėję kokį nors ilgalaikį teigiamą poveikį šalies šeimininkės ūkio augimui. „Danske Markets“ nuomone, siekiant paskatinti Brazilijos našumo augimą, kuris jau kelis dešimtmečius yra itin žemas, būtina ryžtingai atverti šalies ekonomiką užsienio investicijoms ir konkurencijai.

Šalių, galinčių laimėti čempionatą, TOP 10

Brazilija 45,1%

Argentina 8,1%

Vokietija 7,6%

Prancūzija 6,7%

Italija 6,2%

Ispanija 4,1% Anglija 3,6% Jungtinė Karalystė 3,3% Šveicarija 2,5% Belgija 2,3%

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų