REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Lietuvos nacionalinė futbolo rinktinė - Baltijos taurės turnyro finale. Ketvirtadienį Ventspilyje vykusiame pusfinalyje lietuviai pranoko net 50 vietų aukščiau FIFA reitinge esančią Suomijos rinktinę. Pergalingą įvartį pirmojo kėlinio pabaigoje po nepriekaištingai atlikto baudos smūgio pelnė Arvydas Novikovas, praneša LFF.

REKLAMA
REKLAMA

Baudos smūgis prieš pertrauką

Po paskutinių kontrolinių rungtynių ženkliai pasikeitusioje Lietuvos rinktinėje į sudėtį po dviejų metų pertraukos grįžo Ramūnas Radavičius. Galimybes pasireikšti taip pat gavo pastaruoju metu rinktinėje nerungtyniavę gynėjas Egidijus Vaitkūnas, saugai Karolis Chvedukas, Artūras Žulpa, Vytautas Lukša.

REKLAMA

Dvikovos pradžioje lietuviai patikimai gynėsi, o varžovai nesėkmingai stengėsi ieškoti kelių iki mūsiškių vartų. Lietuviai po truputį įsidraso kontratakose ir 12 min. pavojingu smūgiu suomių vartininką patikrino Fedoras Černychas. Netrukus Arvydas Novikovas iš 16 metrų patikrino varžovų vartininko budrumą. Pirmasis pavojingas suomių išpuolis buvo atliktas 35 minutę, kuomet Roope Riski smūgį atrėmė Giedrius Arlauskis.

41 min. Lietuvos komanda išsiveržė į priekį. Baudos aikštelės prieigose buvo pargriautas Karolis Chvedukas ir baudos smūgį gražiai realizavo A.Novikovas. Saugui tai buvo pirmasis įvartis rinktinėje.

REKLAMA
REKLAMA

Drausminga gynyba

Antroje rungtynių pusėje Lietuvos rinktinė toliau drausmingai gynė savo vartus ir rengė pavojingas atakas. 54 minutę L. Spalvis sugebėjo krašte iš varžovų gynėjų atimti kamuolį ir perduoti jį į baudos aikštelę įkirtusiam V. Lukšai, tačiau šio smūgiuotą kamuolį sugavo vartininkas.

81 minutę pavojingai iš dešinio krašto smūgiavo F. Černychas, tačiau kamuolys lietęs vartų konstrukciją skriejo pro šalį.

Dvikovos pabaigoje Suomijos rinktinė turėjo šansą, tačiau perdavimą krašte gavęs Joelis Pohjanpalo smūgiavo labai netiksliai. Lietuvos rinktinė nugalėjo ir pateko į finalą Liepojoje, kuriame mūsiškių šeštadienį lauks Latvijos futbolininkai. Pastarieji pusfinalyje po baudinių serijos palaužė Estijos komandą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rungtynių statistika

Suomija - Lietuva 0:1 (0:1)

Ventspilio olimpinio centro stadionas, 631 žiūrovas Teisėjas - Vadims Direktorenko (Latvija) Įvartis: 42 min. Arvydas Novikovas (Lietuva) Įspėti: 78 min. Mika Vayrynen (Suomija); 53 min. Georgas Freidgeimas, 55 min. Artūras Žulpa, 79 min. Giedrius Arlauskis (Lietuva).

Lietuva: Giedrius Arlauskis, Ramūnas Radavičius, Tadas Kijanskas, Georgas Freidgeimas, Egidijus Vaitkūnas, Arvydas Novikovas, Vytautas Lukša (70 min. Saulius Mikoliūnas), Artūras Žulpa, Karolis Chvedukas (90+1 min. Simonas Stankevičius), Fiodoras Černychas (85 min. Linas Pilibaitis), Lukas Spalvis. Atsarginiai: Emilijus Zubas, Vytautas Černiauskas, Valdemar Borovskij, Andrius Bartkus, Aurimas Vilkaitis, Aurimas Vertelis, Mindaugas Kalonas, Tautvydas Eliošius, Ričardas Beniušis.

REKLAMA

Suomija: Niki Maenpaa, Jarkko Hurme, Tero Mantyla, Niklas Moisander (68 min. Juhanis Ojala), Jukka Raitala, Alexander Ring (68 min. Mika Vayrynen), Tim Sparv, Perperim Hetemaj, Roope Riski (73 min. Joel Pohjanpalo), Roman Eremenko (46 min. Eero Markkanen), Teemu Pukki (46 min. Petter Forsell). Komentarai po rungtynių:

Lietuvos rinktinės treneris Vitalijus Stankevičius:

„Žaidėme tikrai su stipria komanda, kuri reitinge yra aukštai. Svarbi pergalės priežastis - tvirtas, draugiškas kolektyvas, kuris vienas už kitą kovojo. Gerbiame varžovus, nes jie buvo favoritai. Tačiau parodėme charakterį. Pirmajame kėlinyje drausmingai gindamasi sukūrėme nemažai realių progų pasižymėti. Jų turėjome daugiau nei suomiai.

REKLAMA

Antrajame kėlinyje supratome, kad varžovai eis „va bank“. Jie stengėsi sudaryti ūgio persvarą, išleido aukštus žaidėjus į priekį, bandė kelti jiems kamuolį ir laimėti dvikovas „antrajame aukšte“. Mūsų gynėjai gerai susitvarkė. Tik pačioje rungtynių pabaigoje varžovai turėjo gerą progą, tačiau užtikrintai sužaidė mūsų vartininkas.“

Lietuvos rinktinės saugas Arvydas Novikovas:

„Tikėjomės, kad Suomija turės teritorinę persvarą. Susispaudėme, žaidėme ant kontratakų ir manau, jog tai pasiteisino. Varžovai neturėjo tokių šimtaprocenčių progų. Mes šansų sukūrėme, vieną išnaudojome.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Manau, jog buvome verti laimėti. Mes neleidome jiems žaisti savo žaidimo, uždarėme aikštės vidurį. Jie bandė perkelti žaidimą į kraštus, tačiau mes ten irgi rungtyniavome užtikrintai.Treneriai mus gerai motyvavo, paruošė. Buvome fiziškai pasirengę dvikovai.

Prieš baudos smūgį treneris davė nurodymą mušti man. Iš pradžių maniau taikyti į vartininko kampą, bet po to persigalvojau ir perkėliau kamuolį per finalą.“

Lietuvos rinktinės gynėjas, kapitonas Tadas Kijanskas:

„Suomijos rinktinės tikro pajėgumo nežinojome, todėl buvo abejonių. Stengėmės atsargiai žaisti gynyboje ir atsiradus progai įmušti įvartį. Tai pavyko ir tuo labai džiaugiamės. Treneriai gerai išstudijavo suomių žaidimą, stengėmės jiems padaryti kuo daugiau kliūčių.

REKLAMA

Prieš turnyrą turėjome netrumpą stovyklą, gerai padirbėjome. Į komandą įsiliejo nemažai naujų veidų, sudėtis neįprasta. Per keturias dienas vienas kitą neblogai pajutome. Šiandien gerai judėjome aikštėje, gynėmės kompaktiškai. Antrajame kėlinyje varžovams atidavėme daugiau iniciatyvos. Bet vyrai kovojo kiekvienas už kiekvieną. Manau, jog dėsninga, kad laimėjome.“ Lietuvos rinktinės saugas Karolis Chvedukas:

„Suomiai daugiau kontroliavo kamuolį, mes stengėmės kontratakuoti. Įmušėme įvartį, progų buvo ir daugiau, galėjome nubausti varžovus. Suomijos rinktinė paliko gerą įspūdį, bet šiandien mes buvome stipresni.

REKLAMA

Savo žaidimu esu patenkintas. Malonu, kad treneriai pasitikėjo. Tikiuosi, kad jų nenuvyliau. Žaidimas už Lietuvos rinktinę - didelė motyvacija.“

Lietuvos rinktinės puolėjas Lukas Spalvis:

„Įvykdėme visus trenerių nurodymus. Mano nuomone, žaidėme tikrai gerai. Turėjome daug progų - aš turėjau, Černychas, Novikovas. Pastarasis įmušė nuostabų įvartį, gražiai perkėlė kamuolį per sienelę. Gerai sužaidėme antrąjį kėlinį. Suomiai privalėjo rodyti iniciatyvą, mes laimėdami galėjome daugiau dėmesio skirti gynybai.

Buvo nuojauta, kad mus nuvertino, daug žaidėjų suvažiavę iš galingų klubų. Kai jau įvertino - buvo per vėlu. Esu pripratęs prie šiurkštaus žaidimo, tai futbolo dalis. Analizavome varžovų žaidimą, žinojome kaip jie žaidžia, treneris puikiai viską išaiškino.“ Lietuvos rinktinės gynėjas Georgas Freidgeimas: „Buvau susižeidęs, todėl iki paskutinės dienos buvo neaišku, ar galėsiu įžengti į aikštę. Tačiau gydytojai pastatė ant kojų ir viskas buvo gerai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sėkmingai sužaidėme taktiškai, tai trenerių nuopelnas. Varžovai nebuvome tam pasiruošę. Gerai išpildėme trenerių nurodymus, drausmingai gynėmės, išėjome į aštrias kontratakas. Visą informaciją turėjome ant lėkštutės, visi žinojo savo funkcijas, reikėjo tik tai „sukramtyti“ ir įgyvendinti, kas pavyko beveik idealiai. Turėjome ne vieną progą pasižymėti, žaidėme aštriau. Darėme video analizę, matėme suomių rungtynes su čekais ir kitų dvikovų. Jie tikrai turi aukšto lygio žaidėjų. Tačiau galbūt per daug pasitikėjo savimi, galbūt nebuvo pasiruošę. Manau, kad pergudravome juos taktiškai.“

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų