REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Miuncheno (Vokietija) Technikos universiteto mokslininkai vykdo tyrimų projektą „Brainflight“, kuriuo siekiama pademonstruoti galimybę valdyti orlaivį vien tik žmogaus mintimis, pranešė „TechCrunch“. Ne mažiau įdomu ir tai, kad, pasak vokiečių mokslininkų, tokia lėktuvo pilotavimo galimybe galės pasinaudoti net ir neturintys pilotavimo patirties.

REKLAMA
REKLAMA

„Brainflight“ eksperimentuose naudojamas virtualus lėktuvo valdymo treniruoklis. Eksperimentų dalyviams, septyniems skirtingą pilotavimo patirtį turintiems žmonėms, ant galvos būdavo uždedamas specialus šalmas, registruojantis smegenų žievės aktyvumą ir informaciją apie tai siunčiantis į kompiuterį.

REKLAMA

Universiteto mokslininkų sukurtas algoritmas encefalogramos elektrinius signalus verčia valdymo komandomis, tad lėktuvo šturvalas, jungikliai bei rankenėlės virtualiame lėktuvo treniruoklyje būdavo valdomos vien tik žmogaus mintimis, sakoma pranešime.

Skelbiama, kad dalyvių grupėje buvo vienas žmogus, kuris anksčiau niekaip nebuvo susijęs su aviacija ir nieko nežinojo apie lėktuvų pilotavimą, bet ir jis po atitinkamų instruktažų sugebėjo sėkmingai atlikti 8 iš 10 jam pateiktų užduočių. Nuo skrydžio kurso jis nukrypo vos 10 laipsnių, teigia eksperimentatoriai. Kai kuriems dalyviams taipogi pavyko mintimis nutūpdyti lėktuvą blogo matomumo sąlygomis.

REKLAMA
REKLAMA

„Brainflight“ projekto atstovų teigimu, ilgalaikėje perspektyvoje siekiama sukurti orlaivių valdymo mintimis sistemą, kuria galėtų naudotis daugelis žmonių. Pasak jų, valdymas mintimis leistų gerokai palengvinti lėktuvų pilotavimą.

Rugsėjo mėnesį eksperimentinė „Brainflight“ sistema bus pristatyta Vokietijoje vyksiančiame aviacijos ir aerokosminės technikos kongrese.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų