REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Edita Matulevičiūtė

Iki stojimo į aukštąsias universitetines ir profesines mokyklas likus tik kelioms savaitėms, abiturientai suka galvas, kokią specialybę pasirinkti ir į kokį Lietuvos miestą emigruoti. Neretai studijų pasirinkimą lemia ne tik svarbiausias rodiklis – svajonių specialybė ar geras universitetas, tačiau ir turimi finansai. Juk išgyventi didmiestyje studentui nėra taip paprasta, ypač, jei šeima negali itin smarkiai padėti.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniuje nuomojamas būstas kur kas brangesnis nei Kaune ar Klaipėdoje

Remiantis didžiausio nekilnojamojo turto portalo aruodas.lt šių metų kovą atliktu tyrimu, šiuo metu už senos statybos vieno kambario buto nuomą Vilniuje prašoma vidutiniškai nuo 600 iki 900 litų, už dviejų kambarių – nuo 700 iki 1000 litų mėnesiui. Naujos statybos butų nuoma kainuoja brangiau: vidutiniškai nuo 900 iki 1200 litų už vieno kambario ir nuo 1100 iki 1500 litų už dviejų kambarių butą.

REKLAMA

Kaune senos statybos vieno kambario buto nuomos kaina siekia vidutiniškai 400 litų, dviejų kambarių – vidutiniškai nuo 600 iki 800 litų mėnesiui. Naujos statybos vieno kambario butų pasiūlos trūksta, dviejų kambarių butų nuomos kaina siekia vidutiniškai nuo 1100 litų mėnesiui. Klaipėdoje senos statybos vieno kambario buto nuomos kaina siekia vidutiniškai nuo 600 litų, dviejų kambarių – apie 800–900 litų. Naujos statybos vieno kambario butų šiuo metu siūloma mažai, dviejų kambarių butų nuomos kaina siekia vidutiniškai nuo 1100 litų.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip ir kiekvienais metais, taip ir šiemet tikėtina, kad nuo vasaros pabaigos, butų kainos didžiuosiuose miestuose dar didės, nes šiuo laikotarpiu prasideda aktyviausia butų nuomos paieška. Tad studentai, nenorintys, ar negalintys gauti universiteto bendrabučio kambario greičiausiai turės dalintis kambariu su draugu.

Galvaskaudis – viešasis transportas

Dieninių studijų studentai Vilniuje už viešojo transporto vienkartinį bilietą, kurį perka iš vairuotojo - moka 1,75 Lt, už 30 minučių bilietą – 1,10 Lt, už 60 minučių bilietą – 1,60 Lt, už 30 dienų bilietą – 20 Lt, už 30 dienų bilietą, galiojantį tik darbo dienomis – 18 Lt. Kaune viešojo transporto paslaugos šiems studentams kainuoja kur kas mažiau: vienkartinis bilietas perkamas iš vairuotojo kainuoja 1,20 Lt (55 ct mažiau nei Vilniuje), 30 minučių bilietas – 1,00 Lt (10 ct mažiau nei Vilniuje), 7 dienų bilietas – 5,80 Lt (Vilnius tokio neturi), 30 dienų bilietas –18,40 Lt (1,60 Lt mažiau nei Vilniuje), 30 dienų bilietas, galiojantis tik darbo dienomis –16,40 Lt (1,60 Lt mažiau nei Vilniuje). Klaipėdos viešojo transporto kainos yra labai panašios kaip ir Kaune.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Studijoms tikslingai rinkausi mažesnį miestą už Vilnių

„Galvodama tai, kur norėčiau studijuoti, tikslingai rinkausi Kauną. Žiūrėjau kelias panašias specialybes skirtinguose šalies miestuose, tačiau be paties universiteto vardo tikrai nemažai įtakos turėjo ir pragyvenimo kaštai. Tėvai uždirba nedaug, todėl jau būdama abiturientė turėjau galvoti, kaip man reikės išgyventi viename ar kitame mieste. Vilnių atmečiau iš karto, kai išsiaiškinau, kiek viskas kainuoja. Ar gausiu bendrabutį įstojusi į Vilniaus kurią nors aukštąją mokyklą, kurio kainos čia taip pat didesnės nei kituose Lietuvos miestuose, nebuvau tikra, todėl nusprendžiau – nerizikuoti. Kaune viskas paprasčiau, gaunamos stipendijos man užtenka ir būstui išsilaikyti ir kelionėms. Abejoju ar Vilniuje tą sugebėčiau padaryti“, - mintimis dalinasi Kauno technologijos universiteto Ekonomikos ir verslo fakultete verslo administravimą studijuojanti Evelina.

REKLAMA

Tuo tarpu jos kolega Andrius tikina iš pradžių apie kainas nesusimastęs. „Pats esu kilęs iš Jonavos, tad Kaunas atrodė geriausia vieta studijoms. Tiesa, truputį baiminausi, kad įsidarbinti bus sunkiau nei sostinėje, tačiau dabar vis labiau rimstu – gerų specialistų reikia ir čia, o darbo vietą geriausiai garantuoja geros studijos ir praktika. Kadangi studijų kokybė tikrai ne prastesnė, jaučiuosi nušovęs du zuikius“, – sako studentas.

Abu pašnekovai sutinka – svarbiausia stoti ten, kur nori. Tačiau jei teks išvažiuoti toli nuo namų, o norima specialybė dėstoma keliuose universitetuose, vertėtų įvertinti ir pragyvenimo kaštus – keturi studijų metai, juk nėra taip ir mažai.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų