REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Skaitytojo naujiena: iš prekybos centro mane išvijo...

Triukšminga parduotuvės akcija išginė lauk kitus prekybos centro lankytojus

Nuo kurtinančio iš naujos parduotuvės atidarymo garso tiesiog spengė ausyse, todėl užuot dairęsi reikalingų pirkinių, žmonės spruko iš greta esančių parduotuvėlių lauk.

Nuo kurtinančio iš naujos parduotuvės atidarymo garso tiesiog spengė ausyse, todėl užuot dairęsi reikalingų pirkinių, žmonės spruko iš greta esančių parduotuvėlių lauk.

REKLAMA

Likau ir be pirkinių, ir be sveikatos

„Vieną šeštadienio rytą nusprendžiau, kad pats laikas atsinaujinti – juk jau vasara. Pasidairyti naujų drabužėlių, basučių ir kitų daiktų nusprendžiau viename iš didžiųjų prekybos centrų. Tai labai patogu – kadangi juose po vienu stogu glaudžiasi daugybė įvairių parduotuvių, tai negaišdama laiko kelionei iš vieno miesto galo į kitą, jose ir išsirinksiu reikiamus pirkinius. Tačiau išėjau be nieko. Ne, ne todėl, kad būčiau labai išranki , ir niekas man nepatiko. Spėjau užsukti vos į vieną kitą parduotuvę ir buvau priversta bėgti iš prekybos centro užsikimšusi ausis“, – paskambinusi į naujienų portalo balsas.lt redakciją guodėsi vilnietė Joana M.

Moteris pasakojo, kad tą rytą jos pasirinktame prekybos centre viena iš parduotuvių rengė kažkokią akciją. Nors kitos parduotuvės jau veikė, prie pastarosios, laukdami kol bus įleisti į vidų, būriavosi apie 40-50 jaunuolių, daugiausia merginų. Įėjime į tą parduotuvę taip pat stoviniavo būrelis jaunų žmonių.

REKLAMA
REKLAMA

„Ir prasidėjo! Lygiai 11 valandą iš tos parduotuvės pasigirdo kurtinančiu garsu transliuojama muzika, tarpduryje stovėję jaunuoliai šaukdami kiek begalėdami, trypė kažkokį šokį, o laukiančiųjų, kol baigsis šis „iškilmingas parduotuvės atidarymas“, taip pat pritarė jiems rėkdami iš visų plaučių“, – pasakoja Jolanta M.

REKLAMA

Nuo kurtinančio garso, kuris, moters teigimu, plėšte plėšė ausų būgnelius, ji iš pradžių bandė slėptis kitos parduotuvės gilumoje, tačiau tai nepadėjo. „Po kelių minučių užsidengiau rankomis ausis ir per visą ilgą koridorių pasileidau link išėjimo. Bėgdama lauk iš prekybos centro pastebėjau, kad taip pat elgiasi nemažai žmonių, tuo metu buvusių gretimose parduotuvėse. Jau anapus prekybos centro durų atsigręžiau – visas takas, abipus kurio įsikūrusios kelios dešimtys parduotuvių tuštėjo tiesiog akyse“, – tęsė pasakojimą vilnietė. Moteris pridūrė, kad jau išbėgusi į lauką sustojo atsigauti, nes ausyse tebespengė. Panašiai, pasak jos, jautėsi dauguma pirkėjų.

REKLAMA
REKLAMA

„Taip ir likau be pirkinių. Kadangi nuotaika buvo sugadinta, jaučiausi prastai, važiuoti į kitą prekybos centrą neturėjau nei jėgų, nei noro“, – pridūrė ji. Moteris sakė suprantanti, kad naujos parduotuvės atidarymo proga jaunimui galima surengti kokią nors „atrakciją“, tačiau ji neturėtų išbaidyti kitų parduotuvių lankytojų.

„Nemanau, kad tokie „akcijos“ rezultatai pradžiugintų kitų parduotuvių šeimininkus ir didžiulio prekybos centro valdytojus. Kaip bežiūrėsi, o mūsų, pabėgusių nuo triukšmo buvo gerokai daugiau, negu norinčių patekti į visą tą kakofoniją sukėlusią parduotuvę. Jei kitų parduotuvių savininkai apie tai, kad jų klientai praktiškai buvo išvaikyti, tikriausiai tartų ne vieną stipresnį žodį centro valdytojams, leidusiems surengti tą „grandiozinį šou“, – sakė ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Baigdama pasakojimą moteris klausė, ar egzistuoja kokios nors taisyklės, kuriomis turėtų vadovautis tiek prekybos centro valdytojai, tiek triukšmingą šventę atidarymo proga surengusios parduotuvės savininkai, kad netrikdytų greta esančių parduotuvių darbo ir nesukeltų nemalonių pojūčių jų klientams.

Policija: prekybos centro galime tik prašyti

Ar egzistuoja kokios nors tai numatančios taisyklės ir ką tokiu atveju daryti, kam pasiskųsti?, portalo balsas.lt žurnalistai teiravosi Lietuvos policijos departamento atstovo Sigito Urbono. Anot jo, higienos normose yra nurodyta, kokio stiprumo garsas gali sukelti sveikatos, klausos sutrikimus. Dėl to, pavyzdžiui, naktiniuose klubuose, kur garsas tikrai būna labai stiprus, yra įrengiamos specialios sienelės, kurios neleidžia tam garsui sklisti į išorę.

REKLAMA

Tačiau jei eidamas į tokį klubą žmogus iš anksto žino, kad ten bus triukšminga, susiruošusio apsipirkti į prekybos centrą žmogaus niekas iš anksto neįspėja, kad ten tuo metu vyks kokia nors šventė. Žinoma, jis gali apsisukti ir išeiti. Bet laikas jau bus sugaištas, diena ir nuotaika sugadintos, – primename pareigūnui.

„Nežinau, ar yra buvę tokių atvejų, bet manau, kad jeigu nebus nustatyta, kiek decibelų siekė triukšmas, teismas tikriausiai atmes piliečio skundą dėl galimo pažeidimo, kadangi tai, kas vienam yra „garsiai“, kitam gali atrodyti „tyliai“, – atsako S. Urbonas. Kita vertus, aiškina jis, prekybos centras yra ne vieša erdvė, uždara teritorija, ir „leidimą renginiui greičiausiai davė paties prekybos centro valdytojas“. Policija, sulaukusi tokio pobūdžio pranešimo, perduoda informaciją į Visuomenės sveikatos centrą, nes pati negali išmatuoti garso lygio.

REKLAMA

„Jie atvažiuoja, atlieka tyrimus, matuoja garso lygį. Ir būtent Visuomenės sveikatos centro darbuotojai aiškintųsi, ar sukeltas triukšmas galėjo pažeisti vieno ar kito žmogaus teises. Jei paaiškėtų, kad buvo Triukšmo valdymo įstatymo pažeidimų, nebuvo paisoma higienos normų, įmonė turėtų problemų“, – aiškina pareigūnas. Jis priduria, kad būtų geriau, jei prieš organizuodami kokį nors triukšmingą renginį, jo rengėjai galimą triukšmo lygį pamatuotų iš anksto.

Vis dėlto kreiptis į Visuomenės sveikatos centrą – ne išeitis. Ir ne tik todėl, kad įrodyti, jog pernelyg didelis garsas pažeidė higienos normas ar Triukšmo valdymo įstatymą. Šie centrai dirba įprastu darbo metu, ir savaitgalį, jei nevyksta planiniai patikrinimai, tarkim, jau minėtuose naktiniuose klubuose, ilsisi. Jei tai pasitaikys darbo diena, kol juos pakviesite, kol jie atvažiuos – triukšmas veikiausiai jau bus nutilęs, tad nebeliks ką matuoti... Policijos galios privačios įmonės valdose taip pat ribotos. „Protestuoti kojomis“ – tai yra paprasčiausiai išeiti, ne visi gali. Pavyzdžiui, potencialus gretimos parduotuvės klientas išeis, o joje dirbantis pardavėjas bus priverstas kęsti diskomfortą, nes paprasčiausiai neturi teisės pasitraukti iš darbo vietos. Tad ką daryti?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jei tai didelis prekybos centras, jame tikrai budi apsaugos tarnyba. Jei garsas tikrai viršija normas, kad pasak lankytojos, neįmanoma išbūti – tai gali kenkti sveikatai ir yra neleistina. Todėl jie turėtų reaguoti. Klientams taip pat patarčiau kreiptis į įmonės, kuri valdo tą prekybos centrą, administraciją. Jos atstovai tikriausiai budi ir savaitgalį. Jie gali imtis priemonių patys, gali pranešti valdytojui, o joks normalus valdytojas nenorės, kad dėl neatsakingo dalies nuomininkų (spėju, kad parduotuvė patalpas nuomojasi) elgesio būrys klientų vengtų lankytis ir kitose parduotuvėse“, – atsakė S. Urbonas.

Jo teigimu, jei nepatenkinti žmonės skambins policijai, pareigūnai taip pat kreipsis į administraciją prašydami pritildyti pernelyg didelį garsą.

REKLAMA

Masinių renginių niekas nereglamentuoja

Pasak policijos pareigūno, nemažai masinių renginių negalėtų vykti, nes jų niekaip nereglamentuoja įstatymai.

„Pavyzdžiui, per Naujuosius metus po vidurnakčio fejerverkai šaudo taip, kad dreba aplinkinių namų langai. Bet Naujųjų metų šventimas, pavyzdžiui, prie Katedros, įstatymiškai nereglamentuotas. Tai nereiškia, kad negalima švęsti. Žinoma, švęsime. Ir koncertai Vingio parke kaip vyko, taip vyks. Visas pasaulis taip daro. Bet kitose šalyse tai reglamentuoja įstatymai, o pas mus leisti ar neleisti sprendžia savivaldybė“, – sako pareigūnas.

Jis aiškina, kad tam tikrais atvejais sukelti kitiems žmonėms nepatogumų įstatymai leidžia, tačiau leidimai tokiems renginiams turi būti išduodami įstatymo nustatyta tvarka.

REKLAMA

„Pavyzdžiui, jei Vingio parke organizuojamas koncertas, tai ne savivaldybė, o valstybė turėtų nustatyti tvarką, kaip jis organizuojamas. Kaip yra susirinkimų įstatymas politinio pobūdžio renginiams, taip turėtų būti parengtas ir Viešųjų renginių įstatymas. Kadangi jo nėra, leidimus išduoda savivaldybė, bet tai nėra gera tvarka, nes įstatymai savivaldybei tokios teisės nesuteikia. Tame įstatyme galėtų būti, pavyzdžiui, nustatyta, kad prieš kokį nors didelį triukšmingą renginį visuomenė turi būti informuota. Tarkime prieš mėnesį jus informuoja, o jei jūs nenorite pro savo buto langus girdėti tos muzikos ar fejerverkų garso, pasirūpinate, kur toms kelioms valandoms išvyksite. Tas pats ir su Naujaisiais metais – ir norinčių švęsti poreikiai būtų patenkinti, ir vengiantys didesnio triukšmo nepatirtų diskomforto“, – siūlo S. Urbonas.

Jis pridūrė, kad Policijos departamentas tikisi, jog kada nors Viešųjų renginių įstatymas Lietuvoje vis dėlto atsiras.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų