REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Patekau į avariją, o iš kito automobilio išlipo nevietinis kitakalbis vairuotojas – tokia situacija anaiptol nebėra retenybė, o draudikų teigimu, susidūrimai su užsienio šalyse registruotais automobiliais mūsų šalyje fiksuojami beveik kasdien. Europos draudimo bendrovės „ERGO Insurance“ Lietuvoje duomenimis, 2013 m. užfiksuota 513 tokių eismo įvykių – 19 proc. daugiau nei 2012 m. ir beveik 50 proc. daugiau nei 2011 m. Šią tendenciją draudimo ekspertai aiškina bendrai didėjančiu užsieniečių srautu – atsigaunant ekonomikai, europiečiai vis dažniau keliauja į Lietuvą darbo reikalais, o kaimyninių šalių piliečiai dažniau renkasi mūsų šalį atostogoms.

REKLAMA
REKLAMA

„Lietuvoje galiojančios Kelių eismo taisyklės tikrai nesiskiria nuo kitų šalių tiek, kad tai masiškai lemtų eismo įvykius, įtakos veikiau turi nepažįstama į Lietuvą atvykusiam vairuotojui aplinka. Vairuotojui sunkiau sekasi orientuotis, iš anksto planuoti savo manevrus, greičiau pasiduodama įtampai. Ne visada padeda, o kartais ir blaško naudojami žemėlapiai bei navigacijos sistemos. Visa tai neleidžia vairuotojui visiškai susikoncentruoti ir padidina avarijų tikimybę“, - mano „ERGO Insurance“ Lietuvoje transporto žalų administravimo skyriaus vadovas Nerijus Giedraitis.

REKLAMA

Trejų metų statistika rodo, jog apie 70 proc. tokių eismo įvykių nutinka ne dėl lietuvių, bet būtent dėl užsienyje registruotų automobilių vairuotojų kaltės. Pavyzdžiui, 2013 metais užsieniečiai sukėlė 377 eismo įvykius, o per pastaruosius trejus metus – beveik 1000.

N. Giedraičio nuomone, nors dažniausiai tokiose situacijose kaltė dėl eismo įvykio tenka užsienio piliečiams, vietiniai vairuotojai taip pat turėtų būti supratingi ir elgtis atsargiau.

REKLAMA
REKLAMA

„Svečią iš užsienio galima lengvai atpažinti pagal valstybinius registracijos numerius. Jeigu transporto priemonė, registruota Europos Sąjungoje, jos registracijos numerio kairiajame kampe nurodytas sutrumpintas šalies kodas. Visiems bus saugiau, jei kelyje išvydę užsienio šalyje registruotą automobilį, įsijausime į jo vairuotojo situaciją – juk beveik kiekvienas esame kada nors vairavę nežinomais užsienio keliais ir gatvėmis. Be to, pagalba ir pagarba užsienio vairuotojui padėtų geriau reprezentuoti mūsų šalį ir vairavimo kultūrą“, - įsitikinęs N. Giedraitis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Draudikų teigimu, jeigu išvengti susidūrimo su automobiliu iš užsienio vis dėlto nepavyko, nerimauti dėl žalos atlyginimo taip pat nereikėtų. Vairuotojų civilinės atsakomybės draudimas yra privalomas visose Europos Sąjungos šalyse, todėl atsitikus eismo įvykiui, galima kreiptis į bet kurį Lietuvos Respublikoje veikiantį draudiką ir jis nustatys, kas yra užsienio draudimo bendrovės atstovas žalų administravimui Lietuvoje. „ERGO Insurance“ atstovauja daugiausiai užsienio draudimo bendrovių iš visų Lietuvos draudikų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų