REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ukraina antradienį pareiškė nesanti patenkinta Europos Sąjungos (ES) siūlomu kompromisu ginče su Rusija dėl apmokėjimo už importuojamas dujas, kuris galėtų apsaugoti Europą nuo dujų tiekimo sumažinimo jau ateinančią savaitę.

REKLAMA
REKLAMA

„Dabar girdime: „Jūs dabar sumokėkit, o tuomet pasikalbėsime“, – Ukrainos finansų ministras Oleksandras Šlapakas sakė kitą dieną po to, kai ES energetikos komisaras pareiškė, jog yra „didelė tikimybė“, kad kompromisas gali būti pasiektas artimiausiomis dienomis.

REKLAMA

„Tai mums netinka“, – pridūrė O.Šlapakas.

Abi kaimyninės šalys pradėjo jau trečią dujų karą per trumpesnį nei dešimtmečio laikotarpį, kai vasarį Kijeve buvo nuverstas Kremliaus palaikomas prezidentas Viktoras Janukovyčius, o Ukraina apsisprendė siekti glaudesnių ekonominių ryšių su ES valstybėmis.

Rusija atsakė 81 proc. padidindama Ukrainai parduodamų dujų kainą, kuri išaugo iki 485,5 JAV dolerio (1 228 litų) už tūkstantį kubinių metrų ir tapo didžiausia kaina iš siūlomų Rusijos klientams Europoje.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, Maskva reikalauja iki ateinančio pirmadienio sumokėti 5,17 mlrd. dolerių (13,1 mlrd. litų) už anksčiau tiektas dujas ir tiekimą birželį.

Ukraina atsisako mokėti bet kokią sumą ir pareiškė, kad dujų pabranginimas prilygsta „ekonominei agresijai“, kurią Rusija pradėjo, siekdama susigrąžinti savo vakarinės kaimynės kontrolę.

Per Ukrainą tiekiama 15 proc. Europos importuojamų dujų, todėl Bendrija suinteresuota padėti Kijevui rasti kompromisą, kuris leistų išvengti dujų tiekimo sutrikimų, panašių į vykusius 2006 ir 2009 metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl jų Rusija prarado patikimos tiekėjos reputaciją, o Briuselis buvo paskatintas diversifikuoti apsirūpinimą ištekliais.

ES energetikos komisaras Guentheris Oettingeris (Giunteris Ėtingeris) pirmadienį paskelbė apie „gana gerą pažangą“ per derybas Berlyne, kuriose dalyvavo Rusijos energetikos ministras Aleksandras Novakas ir jo kolega ukrainietis Jurijus Prodanas.

Pasak G.Oettingerio, pagal svarstomą susitarimą Ukraina turėtų iki ketvirtadienio sumokėti Rusijos valstybinei energetikos milžinei „Gazprom“ 2 mlrd. dolerių (5,1 mlrd. litų) iš pinigų, kuriuos per pastarąsias kelias savaites Kijevui skyrė Tarptautinis valiutos fondas (TVF) bei kiti donorai.

Tuomet Rusija būtų pasiruošusi dėl būsimo tiekimo kainų.

Pagal siūlomą planą Ukrainos dujų bendrovė „Naftogaz“ birželio 7 dieną sumokėtų „Gazprom“ 500 mln. dolerių (1,26 mlrd. litų).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų