REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos lyderiai antradienį rengia susitikimą, kuris bus pirmoji proga jiems drauge įvertinti stulbinamą euroskeptiškų ir kraštutinių dešiniųjų politinių jėgų sėkmę Europos Parlamento rinkimuose, kuri sukrėtė Senojo žemyno politinį isteblišmentą.

Europos lyderiai antradienį rengia susitikimą, kuris bus pirmoji proga jiems drauge įvertinti stulbinamą euroskeptiškų ir kraštutinių dešiniųjų politinių jėgų sėkmę Europos Parlamento rinkimuose, kuri sukrėtė Senojo žemyno politinį isteblišmentą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as (Fransua Holandas) pirmadienį pasisakė už tai, kad Briuselio galios būtų apkarpytos po šių rinkimų, kurie laikraščių antraštėse buvo vadinami politiniu „žemės drebėjimu“ Europoje.

REKLAMA

Drebėjimą sukėlė europiečiai, kurie balsavo už euroskeptiškas partijas, aiškiai parodydami savo nepasitenkinimą Briuseliu.

Ypač įspūdingą proveržį euroskeptikai pasiekė abiejose Lamanšo sąsiaurio pusėse. Prancūzijoje triumfavo kraštutinių dešiniųjų Nacionalinis frontas (FN), o Didžiojoje Britanijoje - Jungtinės Karalystės nepriklausomybės partija (UKIP).

F.Hollande'as per televiziją kreipdamasis į visuomenę pareiškė, kad ES per daug atitolo nuo eilinių žmonių ir tapo jiems nebeperprantama, bei paragino Bendriją sumažinti savo vaidmenį tose srityse, „kur jis nėra būtinas“.

REKLAMA
REKLAMA

Iš sunkumų neišbrendančiam Prancūzijos vadovui teko stebėti, kaip euroskeptiškas ir antiimigracinis FN sekmadienį sutriuškino jo Socialistų partiją, kuri liko tik trečia, į priekį praleidusi ir opozicinę centro dešiniąją Sąjungą už liaudies judėjimą (UMP).

„Tai nebegali tęstis. Europa turi būti paprasta, aiški, efektyviai veikti ten, kur reikia, ir atsitraukti iš ten, kur jos dalyvavimas nebūtinas“, - sakė F.Hollande'as.

Panašiai rinkėjai nubaudė ir Britanijos vyriausybės vadovą Davidą Cameroną (Deividą Kameroną), kurio konservatorius įveikė ne tik istorinę pergalę iškovojusi prieš ES nusistačiusi UKIP, neturinti nė vieno savo atstovo nacionaliniame parlamente, bet ir opozicinė Leiboristų partija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Europos lyderiai susitikime, kurio pradžia numatyta 17 val. Grinvičo (20 val. Lietuvos) laiku, nuodugniai aptars situaciją po keturias dienas 28-iose ES valstybėse vykusio rinkimų maratono, kuris baigėsi sekmadienį, ir spręs, kokių veiksmų reikėtų imtis.

Jie taip pat aptars naujo Europos Komisijos pirmininko rinkimus, ir, žinoma, padėtį Ukrainoje.

Prieš neformalų Europos Vadovų Tarybos susitikimą Briuselyje D.Cameronas pasikalbėjo su kelių ES šalių vadovais, kuriems pažymėjo, jog iš Europos Parlamento rinkimų rezultatų būtina pasimokyti, rašoma Dauning Strito paskelbtame pareiškime.

REKLAMA

„Premjeras norėjo pabrėžti... kad lyderiai turi pasinaudoti proga rytoj per pietus įsiklausyti į tai, kas buvo pareikšta prie balsadėžių, - kad ES turi keistis ir parodyti, jog viskas nebegali tekėti sena vaga“, - priduriama jame.

Kaip rodo Europos Parlamento pateikti pirminiai duomenys, 751 deputatą turinčioje ES asamblėjoje centro dešiniosios pakraipos Europos liaudies partijai ( EPP) turėtų atitekti 213 vietų, Socialistų ir demokratų pažangiajam aljansui (S&D) – 190, Liberalų ir demokratų aljansui už Europą (ALDE) - 64, Europos žaliesiems - 53 vietos.

REKLAMA

Iš viso euroskeptikų stovyklai per šiuos rinkimus atiteko apie 140 mandatų - to pakanka, kad jos balsas būtų girdimas asamblėjoje ir ji galėtų pradėti realiai įgyvendinti savo pažadus rinkėjams silpninti ES iš vidaus.

Vis dėlto analitikai pažymi, kad euroskeptiškoms partijoms reikia bent 25 europarlamentarų iš mažiausiai septynių ES valstybių, kad galėtų suformuoti oficialią frakciją, ir kai kurioms jų tai gali būti sunkiai įgyvendinama užduotis.

FN atiteko 24-ios iš 74-ių Prancūzijai skirtų vietų. Tačiau, pavyzdžiui, UKIP atsisako turėti reikalų su FN, nes laiko jį antisemitiniu. Tai reiškia, kad FN reikia tartis su mažesnėmis, radikaliomis partijomis, tokiomis kaip Nyderlandų "Už laisvę" (PVV).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Faktas, kad EPP bei socialistai ir toliau turės didžiausias frakcijas, reiškia, jog nėra priežasties galvoti, kad euroskeptikų sėkmė turės lemtingų padarinių, sako analitikai.

„Taupymas ir reformos yra skausmingi, imigracija kursto ginčus net geriausiais laikais. Rinkėjai pasinaudojo ES rinkimais garui išleisti. Nieko keista“, - sakė „Berenberg“ banko vyriausiasis ekonomistas Holgeris Schmiedingas (Holgeris Šmidingas).

Analitikai ir daug pareigūnų pažymėjo, kad rinkėjų aktyvumas, kuris nuo pat pirmųjų tiesioginių Europos Parlamento rinkimų 1979-aisiais mažėjo, o 2009 metais buvo rekordiškai žemas - tesiekė 43 proc., šįkart sudarė 43,1 proc., o tai gali reikšti, kad europiečių apatija ES atžvilgiu galbūt jau pasiekė savo aukščiausią tašką ir pradeda mažėti.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų