REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Mimo požiūris į šį pasaulį yra kitoks“, – sako Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (LMTA) vaidybos pantomimos magistrą baigusi Evelina Brėdikytė, kuriai būti mime reiškia gyventi drąsiai. „Dažnai paskęstame rutinoje, tad stengiuosi sugalvoti idėjų, kurios bent akimirkai sustabdytų skubantį žmogų. Mėgstu šiek tiek pasišaipyti, ironizuoti. Mimas – tai pozityvus provokatorius“, – teigia 26-erių aktorė.

„Mimo požiūris į šį pasaulį yra kitoks“, – sako Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (LMTA) vaidybos pantomimos magistrą baigusi Evelina Brėdikytė, kuriai būti mime reiškia gyventi drąsiai. „Dažnai paskęstame rutinoje, tad stengiuosi sugalvoti idėjų, kurios bent akimirkai sustabdytų skubantį žmogų. Mėgstu šiek tiek pasišaipyti, ironizuoti. Mimas – tai pozityvus provokatorius“, – teigia 26-erių aktorė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kartu su širdies draugu, programuotoju Arnu Stučinsku E.Brėdikytė įkūrė sostinėje naują verslą –profesionalių mimų paslaugas. Pora atskleidžia, jog idėja matyti mimus šventėse ir renginiuose sulaukia vis didesnio lietuvių susidomėjimo, tačiau yra ir tokių, kurie mimą palydi stereotipais ar net keiksmažodžiais.

REKLAMA

„Yra manančių, jog juodai baltai išsigrimavęs mimas tiesiog stovi gatvėje, stato sieną, žingsniuoja, traukia virvę ir tiek. Tačiau mimas yra įvairus. Jis gali daryti performansą, įtraukti į tai žmones“, – pažymi pašnekovė. Pasak jos, įvaldyti pantomimos techniką galėtų kone kiekvienas, įdėjęs maksimalias pastangas. „Pantomima labai naudinga vaikams, kurie neturi žaislų. Jie gali įsivaizduoti, kaip kepa bandeles, maišo miltus, pila vandenį. Visa tai lavina vaikų vaizduotę. Vieną dieną jie patys gali tapti kūrėjais“, – sako E.Brėdikytė. Ją galėsite išvysti birželio 28 d. vyksiančiame „Blusų festivalyje“, kur aktorė demonstruos pantomimos meną ir jos naudą kasdienybėje.

REKLAMA
REKLAMA

Vaikystėje nesuprato humoro

Pasak E.Brėdikytės, labai svarbu, jog pantomima netaptų per daug formali. Kad taip nenutiktų, mimas į pasirodymus turi įdėti savo jausmus ir požiūrį į gyvenimą. Vienas svarbiausių pantomimos elementų – humoras. „Norime švelniai patapšnoti žmogų, kad jis atsimerktų ir pamatytų tai, kas vyksta aplink. Be jokios agresijos, kurios pilna televizijoje ir kitose medijose“, – teigia ji.

Mergina pripažįsta, kad vaikystėje pati ne visuomet suvokdavo humorą. „Būdama maža, svečiavausi pas tetą, ji man davė riestainį ir pasakė: „Aš suvalgysiu tavo riestainį ir paliksiu tau skylutę“. O aš pravirkau, nes nesupratau pokšto“, – juokiasi ji. „Dabar mano humoras yra savotiškas. Draugai jį supranta. Būna tokių, kurie nesupranta, bet dėl to nesikremtu, nes nereikia būti visiems vienodiems,“ – sako pašnekovė. Mimės planuose – ne tik dalyvavimas festivalyje, bet ir performansas prie išmaldos prašančių asocialių asmenų. „Mimas sėdėtų šalia to, kuris prašo išmaldos, ir varžytųsi, kuris surinks daugiau pinigų. Dažnai pro savo langą žvelgdama į gretimais esantį šiukšlių konteinerį matau nykius vaizdus. Provokacijos kyla iš neteisybės, kurią matau gyvenime“, – teigia E.Brėdikytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vaikystėje ji sunkiai priimdavo žodį ne. „Kartais man sakydavo – negalima. Aš atsakydavau – kodėl negalima, juk reikia!”, – sako aktorė, pridurianti, jog mimų filosofija niekuomet neleidžia nukabinti nosies ir pasiduoti. Mimai – daugiau nei atmosferos dalis

Kartu su E.Brėdikyte profesionaliais mimais po studijų LMTA tapo 18 aktorių, tačiau ne visi tęsė savo karjeros kryptį. Daugiau pantomimos specialistų sostinėje pastaruoju metu nebuvo paruošta.

Pajutę profesijos išskirtinumą, Evelina ir Arnas mimų paslaugas nusprendė siūlyti visuomenei – įkūrė interneto svetainę „Mimai.lt“. Čia galima užsisakyti įvairias paslaugas – nuo paprasto sutikimo iki užsakomųjų personažų ir vaidinimų. Anot pašnekovės, dažniausiai mimai samdomi atmosferos kūrimui įvairiose šventėse, atidarymuose ir net vestuvėse – jie žmones pasitinka prie durų, linksmina.

REKLAMA

„Pasirinkome komercinį kelią, tačiau tuo pačiu tai ieškojimas savęs, savo teatro. Studijų metų gavome daug žinių, bet norisi dar didesnių galimybių“, – sako E.Brėdikytė, kurios planuose – nuosava darbo erdvė bei gausi komanda. „Kol kas esame dvi mimės, tačiau yra kitų aktorių, kuriuos nuolat samdome. Taip pat svarstau galimybę surinkti žmonių grupę ir juos apmokyti“, – pažymi ji.

Nors patiems tenka rūpintis ne tik klientų paieška, bet ir grimu, apranga, tačiau, pasak E.Brėdikytės, labiausiai trūksta erdvių. „Gyvenimas taptų geresnis, jei mums kas nors duotų erdvę kurti. Lietuvoje reikia menininkų komunos, kur jauni žmonės galėtų susiburti po vienu stogu ir tobulėti. Būtume žymiai laimingesni, jei atsirastų tokia patalpa“, – vylėsi pašnekovė.

REKLAMA

„Blusų festivaliui“ ruošia specialų pasirodymą

„Mimai.lt“ viešės sendaikčių, kūno ir sielos ekologijos, menų bei muzikos platformoje po atviru dangumi „Blusų festivalyje“, kuris birželio 28 d. vyks Karpiškių kaime, Varėnos rajone (66 km nuo Vilniaus).

Čia E.Brėdikytė žada ne tik stebinti festivalio svečius savo pasirodymais, bet duoti dalyviams ir patiems paragauti kasdienės mimo duonos. „Tai bus pirmas mano festivalis, kuriame gera proga prieš atsisveikinant su Lietuva pasakyti, kad esama ir tokių, šiek tiek „pačiuožusių“ žmonių, kurie nepraranda vilties kurti gražią aplinką ir dalintis idėjomis, kaip gyventi smagiau mūsų lietingame Marijos žemės krašte“, – šypsosi mimė, kitą dieną po „Blusų festivalio“ išvyksianti į kelionę po Europą pasisemti naujų idėjų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Projektą „Mimai.lt“ pasirinkome ne be reikalo – jie be galo kūrybingi provokatoriai, festivaliui suteiksiantys daug „šarmo“. O ir jų filosofija atitinka mūsiškę – visi norime padaryti pokytį pasaulyje, kartu kviečiame žmones stabtelti ir atsipūsti, nes kol bėgi ir bėgi, nepastebi, koks gražus yra gyvenimas“, – sako festivalio organizatorius Aivaras Žydelis.

Parengė Indrė Leonavičiūtė  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų