REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mūsų dienomis pasaulis yra užsikrėtęs asmenukių mada. Asmenukėmis dalijasi net pats JAV prezidentas Barackas Obama, princas Williamas su žmona Catherine ir popiežius Pranciškus. Fotoaparatų gamintojai dėl to siekia kurti kuo kompaktiškesnius ir lengvesnius fotoaparatus.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau rankose laikydami jau įprasta gyvenimo dalimi tapusius išmaniuosius“ fotoaparatus, net nesusimąstome, kad vos prieš kelis dešimtmečius fotografija nebuvo kasdienybės dalis. Tik XIX amžiuje visuomenei tapo prieinamos pirmosios foto ateljė. Pirmieji fotoaparatai buvo didžiuliai ir stacionarūs, pagaminti iš medžio, kurį vėliau keitė metalas, o pirmosios fotografijos priminė tapytus portretus.

REKLAMA

XX amžiuje pradėjo vystytis tiek profesionali, tiek mėgėjiška fotografija. Tačiau tik 1970-ųjų pabaigoje ir 1980-ųjų pradžioje buvo pristatyti kompaktiniai fotoaparatai, kurie patys skaičiavo užrakto greitį ir turėjo automatinį fokusavimą, todėl tapo itin populiarūs masinės auditorijos tarpe.

Laikui bėgant pradėta eksperimentuoti ir su fotoaparatų dizainu. Vienas tokių fotoaparatų yra ECX-1, kurį kolekcionieriai vertina iki šių dienų. Tai bendrovės „Samsung“ ir prestižinio sportinių automobilių koncerno „Porsche“ dizaino inžinierių bendro darbo vaisius - 4x optinį priartinimą ir automatinį fokusavimą turintis kompaktinis fotoaparatas, dėl savo inovatyvaus dizaino gavęs tarptautinių apdovanojimų.

REKLAMA
REKLAMA

1970 - 1990 m. daug gamintojų eksperimentavo su fotoaparatais, siekdami išsaugoti vaizdus elektroniniu būdu. Skaitmeniniai fotoaparatai buvo siekiamybė, leidžianti atsisakyti fotojuostų ir negatyvų. Revoliucija įvyko 1975-aisiais, kuomet Steve'as Sasson’as sukūrė pasaulyje pirmąjį skaitmeninį įrenginį, kuris vaizdus įrašė į magnetinę kasetę, o vėliau juos atvaizdavo televizoriuje. Šis skaitmeninio fotoaparato pradininkas amžiams pakeitė fotografijos industriją, tačiau vartotojams iki masinei produkcijai skirto gaminio teko palaukti dar du dešimtmečius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mūsų dienomis visi didžiausi fotoaparatų gamintojai jau gali pasiūlyti skaitmeninius fotoaparatus, tačiau to nebepakanka. Šiandieninis vartotojas trokšta išmanių“ fotoaparatų, kurie turėtų liečiamą ekraną ir „Wi – Fi“ ryšio technologiją, leidžiančią dalintis nuotraukomis realiuoju metu su savo draugais. Negana to, didžiausias šių metų hitas yra asmenukės – didieji fotoaparatų gamintojai siekia patenkinti kintančius vartotojų lūkesčius ir tuo tikslu kuria pasukamus ekranus ir plačiakampius objektyvus.

Taigi, fotoaparatų transformacija suteikė galimybes išreikšti save vaizdais. Kiekvieną dieną dalinamės savo gyvenimo akimirkas atskleidžiančiomis asmenukėmis net nesusimąstydami, kad visai neseniai skaitmeninis fotoaparatas buvo tik svajonė!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų