REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Agnė Skamarakaitė, LRT radijo laida „60 minučių“, LRT.lt

Žmonės nesijaučia laimingi ir ramūs, nes jiems trūksta teisingo realybės matymo. Taip teigia Lietuvoje viešintis Tibeto budizmo vienuolis Gešė Gyaltenas, iškilaus mokytojo Čoden Rinpočė mokinys. Anot jo, budistiniai mokymai aktualūs ne tik rytiečiams.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai aktualu ir lietuviams, nes žmonės ne tik Rytuose, bet ir Lietuvoje neišnaudoja viso savo pažinimo potencialo“, – LRT radijo laidoje „60 minučių“ sako Gešė Gyaltenas.

REKLAMA

– Kokie Jūsų įspūdžiai mūsų šalyje?

– Iš tiesų tai nėra mano pirmas apsilankymas jūsų šalyje, tai jau antras kartas. Pirmasis kartas buvo 2012 metais, tada buvau atvykęs lapkričio gale. Lietuvoje buvo vėlyvas ruduo, į žiemą panašus laikas. Dabar – gerokai mielesnis metas, o įspūdžiai – tikrai malonūs, nes aplinkui matau daug šypsenų.

– Ko Lietuvoje mokysite lietuvius?

– Mano mokymų tikslas Lietuvoje – padėti surasti būdą geriau suprasti realybę. Tie mokymai tam ir skirti, kad surastume metodą, skirtą realybei suprasti. Žmonės dabar nėra laimingi. Jie nelaimingi, nejaučia ramybės, nes jiems trūksta realybės matymo ir suvokimo. Jei žmonės geriau matytų realybę, jie jaustų daugiau ramybės. Yra du metodai: tantros ir sutros. Sutros metodas kalba apie metodus daugiau iš teorinės pusės.

REKLAMA
REKLAMA

– Kiek tai, ko Jūs mokote, aktualu lietuviams, krikščioniškos kultūros atstovams?

– Tai aktualu ir lietuviams, nes žmonės ne tik Rytuose, bet ir Lietuvoje neišnaudoja viso savo pažinimo potencialo. [...] Vidinis vystymas vyksta studijuojant, analizuojant ir tiriant. Vidinis tyrimas veda į vidinę transformaciją ir keitimąsi. Tai veda į pažinimą.

– Gal galėtumėte trumpai pristatyti savo mokytoją lietuviams, kurie galbūt nieko nežino apie jį?

– Čoden Rinpočė yra labai žymus žmogus Tibete. Jis buvo atpažintas dar vaikystėje. Jį atpažino tuometinis Tibeto valdovas, valdęs tarp XIII ir XIV Dalai Lamos. Jį atpažino iš jo ypatingų sugebėjimų ir vienas jų, pavyzdžiui, buvo tai, kad jis, kartą perskaitęs dešimties puslapių tekstą, jį galėjo mintinai prisiminti nuo pradžios iki galo. Taip pat buvo ir kitų ženklų. 20 metų jis mokėsi vienuolyne. Po to jo mokytojas, kuris taip pat buvo Dalai Lamos mokytojas, sakė, kad jis Čoden Rinpočė vardą rado po akmenimis [...]. Po 20 metų, praleistų vienuolyne, Čoden Rinpočė buvo atsiskyręs, 19 metų gyveno vienas mažame kambarėlyje su labai mažu langeliu viršuje. Kai pamačiau jį pirmą kartą, jis buvo su ilga barzda iki pat kojų, visas apaugęs plaukais, nes visą tą laiką nesikirpo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Kaip mums, šiuolaikiniams žmonėms, dirbant aštuonias ar net dešimt valandų per dieną, meditacija gali padėti? Ir kaip mums tai daryti?

– Kaip jau minėjau, meditacija yra ieškojimas ir savo užslėpto potencialo atradimas. Kai Čoden Rinpočės meditavo tuos 19 metų, jis atrado tą potencialą, kuris yra tvirtas kaip deimantas ir stabilus. Bet tam, kad tas potencialas būtų atrastas, reikia tikrai labai daug laiko, vidinio ieškojimo, dėmesio į save nukreipimo. Bet nereikia pradėti ieškojimų medituojant dienomis, mėnesiais ar net metais. Galima pradėti medituoti po penkias minutes per dieną. Dažniausiai protas yra pašėlęs ir domisi visa kuo, todėl nukreipti jį bent penkioms minutėms į save – labai naudinga. Tai yra gera pradžia.

Pirmieji Čoden Rinpočės mokymai ir įšventinimai vyks gegužės 24 ir 25 d. Norintieji galės tapti Čoden Rinpočės mokiniais ir priimti pagrindinius budistinius įžadus. Antrieji mokymai numatyti gegužės 27 ir 28 d., skirti tiems, kurie jau turi annuttara yoga tantros iniciacijas. Gegužės 29 – birželio 2 d. gavusiesiems antrąją iniciaciją praktikas ves Gešė Gyaltenas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų