REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jovita Sukackaitė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Ar galite gauti paskolą, prieš ją suteikiant ateityje bus galima patikrinti ne tik pagal kredito istoriją. Sukurta platforma, kuri matuoja socialinių tinklų įtaką gyventojų mokumui. Lietuvoje tai kol kas žaidimas, bet, pvz., Amerikoje, tai jau veikia praktiškai.

REKLAMA
REKLAMA

Anksčiau ar išduoti paskolą, ar ne, bankininkai spręsdavo patikrinę jūsų kredito istoriją, Amerikoje jau matuojamas ir socialinių tinklų reitingas. Nuo šiol savo reitingą galite pasitikrinti ir jūs. Reitingo skalė prasideda nuo 300 ir baigiasi 800.

REKLAMA

Mokumo rizika matuojama atsižvelgiant į socialiniuose tinkluose pamėgtus puslapius, kiek laiko juose praleidžiama, ar pateikta asmeninė informacija teisinga, su kuo žmogus draugauja.

„Finansinė situacija neatskiriama nuo asmeninių žmogaus savybių, galiausiai juk jis pats susikūrė sau tą finansinę situaciją. Tai leidžia surinkti papildomos informacijos, apibūdinančios asmenį. Dabar galima vertinti kredito istoriją, pajamas ir pan., o socialinis tinklas yra asmens kalba apie save – jo pomėgius, draugų ratą, kitas charakteristikas, kurios turi reikšmės vertinant mokumą“, – sako „Creditinfo“ teisininkas Anatolijus Kisielis.

REKLAMA
REKLAMA

Reitingas sudaromas atsižvelgiant į maždaug 100 kriterijų, kuriuos kredito įstaigos laiko reikšmingais. Kiek įtakos turi draugų skaičius ar naršymo laikas, apskaičiuojama naudojant ekonometrinį modeliavimą.

„Informacijos keitimo dažnumas yra kontroliuojamas. Tai leidžia identifikuoti, kad ta informacija buvo pakeista siekiant pasigerinti reitingą, ir į tai atsižvelgiama – svarbiausia nemeluoti, elgtis natūraliai ir tada reitingas atspindės tikrai tiesą“, – teigia „Creditinfo“ Ekonometrinio modeliavimo departamento vadovas Mantas Tartėnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak platformos kūrėjų, tokia informacija turėtų būti aktuali įmonėms, kurios susiduria su fizinių asmenų nemokumo rizika, taip pat ir darbdaviui, darbinant būsimą vadovą ar finansininką.

„Kreditingumą mes tikriname [atrinkdami darbuotojus] į aukštesnes pozicijas, t.y. vadovus. Žiūrime, kokia jo istorija buvo prieš tai buvusioje kompanijoje, kiek jis sėkmingai tą kompaniją vedė pelningumo keliu. Jei prieš tai vadovas dirbo keliose kompanijose ir jos neturi geros praeities, tai galima daryti įžvalgas, kad vadovui su finansiniais rodikliais nesisekė“, – sako personalo atrankos įmonės „Talent Lab“ vadovė Laura Gylienė.

Nors kol kas tai žaidimas, kūrėjai sako, jog ateity šis reitingas tikrai bus naudojamas darant sprendimus, tačiau tik asmeniui sutikus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų