REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lina Abromavičienė

Kad užsiregistravus pas gydytoją reikės palaukti eilėje, nėra naujiena, tačiau žmonės vis piktinasi, kodėl nieko nedaroma, kad tos eilės sumažėtų. Į „Šiaulių naujienų“ redakciją kreipėsi šiaulietė, kuri susidūrė ne tik su nusitęsusiomis eilėmis, bet ir nauja tvarka, kad prie kabineto laukiantis gydytojo konsultacijos pacientas turi pats atsinešti savo ligos istorijos kortelę. „Nejau negalima patobulinti esamos kortelių išdavimo sistemos, kodėl pacientai yra siuntinėjami jų atsinešti?“ - piktinosi šiaulietė. Respublikinės Šiaulių ligoninės Konsultacijų poliklinikos vedėjas Antanas Lukošaitis sako, kad esą taip stengiamasi taupyti laiką, nes ligoninėje... mažai gydytojų.

REKLAMA
REKLAMA

Eilės susidaro dėl gydytojų trūkumo

„Eilės – tai amžina problema, kuri greitu laiku nebus išspręsta, nes gydytojų konsultantų ligoninėje mažėja, o sergančiųjų skaičius išlieka toks pat. Situacija tokia, kad naujų gydytojų Konsultacijų poliklinikoje retai sulaukiame“, - sakė Konsultacijų poliklinikos vedėjas.

REKLAMA

Jo teigimu, daug gydytojų dar ilgai dirba net sulaukę pensijos, nes nėra kam jų pakeisti.

„Visai neseniai du mūsų gydytojai radiologai išėjo į pensiją, o į jų vietą niekas nebeatėjo. O kai ligoninėje gydytojų mažėja, eilės didėja. Tad galimybės suteikti tiek paslaugų, kiek buvo suteikiama anksčiau, kai dirbo daugiau medikų, nebeįmanoma, - teigė A. Lukošaitis. - Problemos neišsprendžia net tai, kad kai kurie gydytojai dirba po pusantro etato, jog būtų galima skubiau suteikti medicininę pagalbą.“ Pasak Konsultacijų poliklinikos vedėjo, šiuo metu, kaip ir seniau, labiausiai trūksta urologų, neurologų, oftalmologų, kardiologų, radiologų bei kitų specialybių gydytojų. Tad ir ilgiausios eilės pas šiuos specialistus.

REKLAMA
REKLAMA

„Kadangi sveikatos apsaugos ministro įsakymu pacientus galima registruoti ne ilgesniam kaip trijų mėnesių laikotarpiui, todėl birželį ir registruosime pacientus, kurie galės patekti pas gydytojus tik rugsėjį. Kol kas kitos išeities nėra“, - aiškino A. Lukošaitis.

Galėtų suteikti daugiau paslaugų

Pasak A. Lukošaičio, nors būtų galima susitarti su Teritorine ligonių kasa dėl papildomo finansavimo teikiant medicinos paslaugas, tai nieko neišsprendžia, nes... trūksta gydytojų.

„Nėra kam dirbti. O tie gydytojai, kurie laisvu laiku dirba privačiuose kabinetuose, nenori dirbti už mažesnį atlygį ligoninėje. Jei būtų galima gydytojui mokėti dvigubai daugiau nei moka Ligonių kasos, tada gal jie ir sutiktų ilgiau darbuotis ligoninėje“, - teigė Konsultacijų poliklinikos vedėjas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O kol kas pacientų skundų dėl eilių sulaukiama kone kasdien, todėl įpykusiems pacientams tenka aiškinti, kad nėra pakankamai gydytojų, ir nenorinčius laukti nukreipti į kitas gydymo įstaigas.

„Šiandien pacientai skundėsi dėl eilių pas urologą. O mes poliklinikoje neturime nė vieno dirbančio tokio specialisto - pas mus ateina konsultuoti gydytojai urologai iš stacionaro, kurie už priedą ar ketvirtį etato sutinka papildomai padirbėti. Pacientams, kai reikalinga skubi pagalba, vienintelis kelias – kreiptis į medikus didžiuosiuose miestuose, kur dirba daugiau specialistų, o išduotas šeimos gydytojo siuntimas galioja visose gydymo įstaigose. Kol Šiauliuose nebus pakankamai gydytojų, tol pacientų eilės tik augs. Tačiau baisiausia, kad medikų jau trūksta ir didžiausiuose šalies miestuose“, - nuogąstavo A. Lukošaitis.

REKLAMA

Populiarėja elektroninė registracija

Nors Šiauliuose jau ilgą laiką veikia elektroninė registracija, daugelis žmonių prie jos dar tik pratinasi. Didžiausias elektroninės registracijos pliusas, kad nereikia gaišti laiko laukiant registratūroje. Tereikia internetu užsiregistruoti pas gydytoją. „Lygiai tą patį, ką mato namuose prie kompiuterio sėdintis žmogus, mato ir registratūroje sėdintis specialistas, kuris registruoja pacientus. Tai reiškia, kad registruojantis ligoninėje yra gaištamas laikas. Žymiai patogiau ir lengviau registruotis internetu“, - aiškino A. Lukošaitis.

REKLAMA

Be to, registruojantis internetu galima matyti, pas kurį gydytoją konsultacijų laukia daugiausia pacientų. Pagal tai dažnai pacientai gydytojus skirsto į populiarius ir mažiau populiarius, tad, žinoma, renkasi populiarius ir taip didina eiles.

Dažnai pasitaiko, kad užsiregistravę pas gydytojus žmonės paprasčiausiai tai pamiršta arba nesulaukę nurodytos datos nuvyksta į kitą gydymo įstaigą pirmosios registracijos neatšaukę.

Anot A. Lukošaičio, toks pacientų neatsakingumas pridaro nuostolių ne tik ligoninei, bet ir kitiems pacientams, kurie dėl to ilgiau laukia eilėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Registracija internetu labai patogi Patogu ir tai, kad žmogus užsiregistravęs gauna žinutę ir žino, kada reikės atvykti, o jei negali atvykti, taip pat internetu gali pranešti apie neatvykimą.

„Jei užsiregistravusieji praneštų, kad neatvyks, eilės tikrai sumažėtų, nes tuo laiku būtų galima priimti kitus pacientus. Tikimės, kad bus Vyriausybės nutarimas, kada neatvykusius pacientus bus galima bausti, kaip jau pacientai yra baudžiami Estijoje, Anglijoje ar kitose šalyse“, - sakė A. Lukošaitis.

Ligonio kortelė keliauja kartu su pacientu?

Pacientams pasipiktinimą kelia tai, kad dažnai pamiršus seselei atnešti paciento ligos istorijos kortelę, žmogus yra siunčiamas ją atsinešti. Tačiau čia gydytojai problemos neįžvelgia.

REKLAMA

Pasak A. Lukošaičio, kiekvieno paciento kortelė yra pas šeimos gydytoją, kita - Konsultacijų poliklinikoje. Todėl jei atėjus pas specialistą paprašoma iš registratūros atsinešti kortelę, nereikėtų pykti.

„Kartais neužtenka laiko, kad seselė atneštų korteles. Kadangi gydytojų darbo krūviai dideli, nėra kada lakstyti iki registratūros ligonių kortelių. O ir pacientai turėtų džiaugtis, kad jiems nereikės ilgiau laukti už durų. Be to, kiekvienas pacientas turi būti registratūroje patikrintas, ar jis turi asmens sveikatos draudimą. Tuo atveju, jei yra nutrūkęs draudimas, pacientas už konsultaciją pas specialistą turi susimokėti. Taigi bet kuriuo atveju pacientas turi apsilankyti registratūroje“, - teigė Konsultacijų poliklinikos vedėjas.

Ateityje planuojama, kad pacientai galės iš karto žygiuoti į gydytojo kabinetą nurodytu konsultacijos laiku. „Jei bus sudarytos sąlygos iš karto eiti pas gydytoją, tikėtina, kad asmens draustumą ir kitus reikiamus dokumentus turės tikrinti pats gydytojas, o tai reiškia, kad dar labiau prailgs konsultacija ir padaugės darbo gydytojams. Tam reikalingas ir papildomas finansavimas, nes reikės kiekviename kabinete turėti kompiuterį, kad būtų galima patikrinti paciento duomenis. Todėl šie pasikeitimai bus įgyvendinti dar ne greitai“, - teigė A. Lukošaitis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų