REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daiva Lapėnaitė, LRT radijo laida „Ryto garsai“, LRT.lt

Po devynių mėnesių pertraukos Nacionalinis Italijos statistikos institutas „Istat“ pergalingai pranešė, kad Italija pagaliau išbrido iš recesijos.

REKLAMA
REKLAMA

Oficialiais duomenimis, paskutinį praėjusių trimestrą bendrasis vidaus produktas (BVP) paliko minuso zoną ir ūgtelėjo 0,1 proc. Deja, pirmasis šių metų trimestras optimistinių prognozių nepatvirtino, bet Europos Sąjungos statistikos agentūra „Eurostat“ prognozuoja, kad paskutinius dvejus metus recesiją išgyvenusi Italija šiemet pagaliau atsities.

REKLAMA

Jauniems italams trūksta ambicijų

Kaip pagrindinę Italijos problemą Briuselis įvardija valstybės skolas ir nedarbą. Italijos banko teigimu, nacionalinis deficitas išaugo iki 135 proc. ir pasiekė 2 120 mlrd. eurų, o nedarbas šalyje pakilo iki 13 proc. Tokios bedarbystės Italija nematė jau beveik 40 metų. Optimizmo darbo rinkoje vis dėlto teikia tai, kad tarp jaunimo bedarbių skaičius sumažėjo 4 proc. ir dabar siekia 42 proc.

Italijos automobilių gamintojo „Fiat“ prezidentas Johnas Elkannas pareiškė, kad jaunimas darbo neranda, nes jiems ir taip gera pas mamą namuose. 38 metų milijardieriaus teigimu, jaunimui trūksta ne darbo vietų ir galimybių, o optimizmo ir ambicijų.

REKLAMA
REKLAMA

„Laikas, kai ekonominę Italijos padėtį buvo galima piešti tik juodomis spalvomis, eina į pabaigą“, – taip teigia ne tik optimizmo ir ambicijų išgelbėti Italiją nestokojantis premjeras Matteo Renzi, bet ir Europos centrinio banko prezidentas Mario Draghi.

„Po ketverių metų pagaliau užtikrintai galime pasakyti, kad blogiausio pavyko išvengti. Dabar stiklinė vėl yra pusiau pilna“, – taip Europos Parlamento Ekonominių ir monetarinių reikalų komisijai pareiškė bankininkas. Jis pabrėžė, kad nedarbo lygis Italijoje bei Europoje vis dar netoleruotinai aukštas, todėl būtinos struktūrinės reformos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kyla minimalus atlyginimas

Tokios reformos Italijos darbo rinkai žada prieš tris mėnesius vyriausybės vairą perėmęs jauniausias šalies istorijoje premjeras 39 metų M. Renzi. Parlamentui darbo įstatymo permainų paketą „Jobs Act“ pristatęs premjeras tikino, kad laikai, kai italai neturėjo darbo ir bijojo išlaidauti, greitai pasibaigs. Angliškus pavadinimus savo idėjoms mėgstantis politikas ketina darbo rinką modernizuoti mažesniu pajamų mokesčiu, didesnėmis socialinėmis garantijomis ir lankstesnėmis normomis.

Stagnaciją darbo rinkoje M. Renzi. ketina išrauti unifikuodamas dabar egzistuojančias bent 40 įvairių darbo sutarčių, o susirasti naują darbą jo netekusiems padės privalomi profesiniai kursai. Pirmasis „Jobs Act“ poveikis turėtų pasijusti jau šį mėnesį, nes dėl sumažinto asmens pajamų mokesčio kone minimalų atlyginimą gaunantys 10 mln. italų uždirbs 80 eurų daugiau. Skaičiuojama, kad dėl šios sumos per metus vartojimas turėtų išaugti 15 proc.

REKLAMA

Kainos paplūdimiuose – triženklės

Premjero gelbėjimo plano kritikai teigia, kad 80 eurų nei darbo rinkos, nei ekonomikos neišgelbės. Kritikai juokauja, kad tokios sumos užteks nebent vieną dieną pasimėgauti saule ir jūra. Nors abu šie malonumai teoriškai nemokami, būtent tiek vidutiniškai kainuoja gultų su skėčiais nuo saulės nuoma Italijos pajūryje 4 asmenų šeimai.

Tačiau kai kuriuose Sardinijos ar Toskanos paplūdimiuose už patogų gultą krištolinės jūros pašonėje gali tekti pakloti ir triženkles sumas. Tačiau, kaip sakė Kristupas Kolumbas, jūra kiekvienam suteikia naujų vilčių, todėl, nepaisant visų sunkumų, milijonai italų nekantriai laukia vasaros ir atokvėpio beveik 7,5 tūkst. kilometrų besitęsiančiose Italijos pakrantėse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų