REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jeigu už automobilio stovėjimą sumokėjote iki 15.12 val., o jį pasiimti vėluojate dvi minutes, veikiausiai teks susimokėti baudą. Ir net jei manote, kad nevėluojate – galite klysti. Pasirodo, kad jūsų laikrodis gali atsilikti nuo kontrolieriaus, besirengiančio jus nubausti.

Jeigu už automobilio stovėjimą sumokėjote iki 15.12 val., o jį pasiimti vėluojate dvi minutes, veikiausiai teks susimokėti baudą. Ir net jei manote, kad nevėluojate – galite klysti. Pasirodo, kad jūsų laikrodis gali atsilikti nuo kontrolieriaus, besirengiančio jus nubausti.

REKLAMA

Pavėlavo dvi minutes – mokės už parą

Taip nutiko šiaulietei Auksei, kuri sumokėjusi už vieną valandą, miesto centre paliko stovėti savo automobilį. Grįžusi moteris pamatė ką tik paliktą pranešimą apie tai, kad nesumokėjo numatytos rinkliavos už automobilio stovėjimą.

Pranešime skelbiama, kad vairuotoja iki vidurnakčio turi sumokėti 20 Lt siekiantį visos dienos mokestį, priešingu atveju bus surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas.

„Absurdiškiausia, kad pranešimas parašytas praėjus dviem minutėms po to, kai baigėsi bilietėlio galiojimo laikas. Nors pavėlavau tik kelias minutes, vis tiek esu baudžiama. Nejau nėra jokios paklaidos, ar laiko limito, skirto žmogiškajam faktoriui?“ – svarstė Etaplius.lt skaitytoja.

REKLAMA
REKLAMA

Auksė pasakojo paskambinusi į bendrovės, atsakingos už rinkliavą Šiaulių mieste, būstinę ir sužinojusi, kad jos laikrodis gali rodyti ne tokį pat laiką, kaip automobilius tikrinančio kontrolieriaus kompiuteris.

REKLAMA

Pažeidėjus nustato planšetinis kompiuteris

„Darbuotojas buvo visiškai teisus, fiksuodamas rinkliavos nesumokėjimo faktą. Šiaulių miesto savivaldybės Tarybos patvirtinti nuostatai numato, kad pasibaigus laikui, automobilis arba turi pasišalinti iš stovėjimo vietos, arba būti pratęsęs stovėjimą. Šiuo atveju buvo nepadarytas nei vienas iš minėtų veiksmų. Mes negalime rinktis, ar vėluoja minutę ar penkias, sutartis su Šiaulių miesto savivaldybės administracija mus įpareigoja laikytis tvarkos, numatytos nuostatose“, – naujienų portalui Etaplius.lt aiškino Artūras Satkūnas, UAB „Stova“ pardavimų skyriaus vadovas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, kontrolieriai apie pažeidėjus sužino žvilgtelėję į planšetinio kompiuterio ekraną. Nuskenavus automobilio valstybinius numerius, paaiškėja, ar automobilio savininkas sumokėjo už stovėjimą ir kokiu laiku tai padarė.

„Visuose parkomatuose yra telefoninės telemetrijos kortelės, kurios sujungia parkomatus į vieną bendrą tinklą ir duomenis persiunčia į serverį. Serveryje laikas automatiškai tikslinamas internetu. Kontrolę atliekantys darbuotojai turi planšetes, kuriose laikas derinamas su serveriu, prie kurio yra prijungti parkomatai“, – subtilybes dėsto A. Satkūnas.

Kontrolierių planšetiniuose kompiuteriuose yra įdiegtas bendrovės kontrolės įrankis. „Patikrinimo metu, darbuotojas skenuoja automobilio valstybinį numerį ir jam sistema pasako, ar savininkas susimokėjęs, ar ne, ar jis turi gyventojo bilietą, ar ne, ar, tarkim, yra sudaręs mėnesinio abonemento sutartį. Pagal gautą atsakymą darbuotojas vykdo kitus veiksmus: jeigu yra nesumokėta, fiksuoja pažeidimo faktą ir palieka pranešimą vairuotojui“, – vardija pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kada stovėjimas nekainuoja?

Etaplius.lt skaitytoja prisiminė istoriją, kaip jos draugė gavo analogišką pranešimą apie tai, jog nesusimokėjo už stovėjimą. „Tai buvo apskritai komiška situacija. Moteris pasistatė automobilį atokiau nuo parkomato, tad kol nuėjo iki jo ir susimokėjo, grįžusi pamatė, kad jau įkliuvo kontrolieriams“, – pasakojo Auksė.

Panašu, kad internete sklandantis vaizdelis, kaip antpetis, su užrašu Kaunas ir baltu tauru raudoname fone, išgelbėja automobilio savininką nuo baudos, Šiauliuose nesuveiktų. Nesvarbu, ką padėsite po automobilio stiklu, už stovėjimą vis tiek teks mokėti.

Vis dėlto, pastačius automobilį apmokestintoje zonoje, už stovėjimą kurį laiką galimą nemokėti. Tai – 10 minučių, per kurias vairuotojas turėtų susimokėti už stovėjimą, šis laikas numatytas vietinės rinkliavos nuostatuose.

„Mūsų darbuotojas tikrina automobilius, jeigu nustato, kad jis yra nesumokėjęs, padaro pirmą nuotrauką, po 10 minučių yra daroma antra nuotrauka, jeigu per tiek laiko yra nesumokama, fiksuojamas pažeidimo faktas“, – teigia A. Satkūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų