REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Saulius Masalskas, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Niujorke trečiadienį visiems lankytojams duris atveria daugiau kaip dešimtmetį kurtas ir statytas Rugsėjo 11-osios muziejus.

REKLAMA
REKLAMA

Po 2001-ųjų teroro išpuolių, kai „Al-Qaeda“ teroristų užgrobti keleiviniai „Boeing“ sugriovė milžiniškus prekybos centro dangoraižius dvynius, jų pamatų vietoje buvo pastatytas atviras memorialas – kvadrato formos baseinai, bet tik dabar užbaigtas pats Rugsėjo 11-osios muziejus. Jis beveik visas yra po žeme. Dalis jo patalpų taip pat yra ten, kur buvo bokštų dvynių pamatai.

REKLAMA

Muziejaus kūrėjams teko nelengva užduotis – sukurti ekspoziciją, kuri parodytų ir tos dienos siaubą, kai po degančių dangoraižių griuvėsiais žuvo beveik 3 tūkstančiai žmonių, ir primintų jų gyvenimus bei pasiaukojimą ir ryžtą visų, kurie dalyvavo gelbėjimo operacijoje.

„Visa tai tam, kad primintume sau, kad ten galėjome būti ir mes. Tą rytą tai galėjo nutikti ir mums. Ir mes turime moralinių įsipareigojimų prisiminti šiuos žmones. Nes vienintelis dalykas, ką jie padarė, tai atsikėlė ryte ir nuėjo į darbą Niujorko dangoraižyje – pati kasdien tai darau“, – sakė muziejaus direktorė Alice Greenwald.

REKLAMA
REKLAMA

Taigi muziejuje yra visko – atskirose patalpose parodoma, kaip dangoraižiai sugriuvo, kaip žmonės šoko į mirtį iš degančio pastato, ir taip pat yra daugybė eksponatų, kurie primena šio teroro akto aukų gyvenimą bei pačią gelbėjimo operaciją. Iš viso čia yra daugiau kaip 12 tūkst. eksponatų, apie 2 tūkst. liudininkų istorijų, galima išgirsti ir pamatyti beveik 600 valandų garso ir vaizdo įrašų. Muziejuje už vienos iš sienų taip pat palaidoti keli tūkstančiai neatpažintų žuvusiųjų kūnų dalių. Taigi jis tam tikra prasme yra ir kapinės.

Beje, dėl šio dalyko iki šiol tebevyksta ginčai tarp muziejaus organizatorių ir kai kurių žuvusiųjų artimųjų. Jie norėtų, kad tie palaikai būtų palaidoti atskirai, o ne būtų mokamoje ekspozicijoje. Bilietas į Rugsėjo 11-osios muziejų kainuos 24 dolerius. Surinkti pinigai turės padengti jo ir atviro memorialo išlaikymo išlaidas – apie 70 mln. dolerių per metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų