REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ekspertų ginče laimėjo kaltinta gimdyvė

Dėl to, kad ekspertai pateikė teismui skirtingas savo išvadas apie naujagimio mirties priežastį, laimėjo kūdikio mama. Taip baigėsi prieš daugiau nei trejus metus Alytuje prasidėjusi skandalinga istorija, po pirmųjų eksperto išvadų prilipdžiusi gimdyvei vaikžudės etiketę. Dabar teismas moterį reabilitavo.

Gedulas nesužlugdė

Vienoje prekybos įmonėje dirbanti alytiškė Sandra Dovydova (26 m.) pagaliau sulaukė galimybės vėl gyventi be didelių rūpesčių. O treji pastarieji metai šiai jaunai moteriai buvo didelių išbandymų ir laukimo metai: reikėjo gyventi žinant, kad ji oficialiai kaltinama nužudžiusi savo naujagimį sūnelį, vis važinėti į Kauno apygardos teismo posėdžius ir tikėtis varginančio žiniasklaidos dėmesio bei neramiai laukti, ką nuspręs teismas. Juk naujagimį nužudžiusiai motinai Baudžiamasis kodeksas numato ir griežtas įkalinimo bausmes. Štai kol Sandra buvo kaltinama ir laukė teismo sprendimo, 8–15 metų laisvės atėmimo bausmes už savo naujagimio nužudymą gavo jurbarkietė, klaipėdietė, vilkaviškietė...

Bet galima daryti išvadą, kad alytiškė su minėtais sunkumais tvarkėsi gana neblogai. Kaip liudija viešai prieinama jos paskyra socialiniame tinkle „Facebook“, dalį laisvalaikio moteris praleisdavo prie kompiuterio – vis pildė šią paskyrą savo naujomis nuotraukomis, kuriose ji – išsipuošusi, daug dėmesio savo išvaizdai skirianti, linksmai laiką leidžianti, sugyventinio Marijaus ir bičiulių draugijos nestokojanti, pirmagimės dukrelės talentais besidžiaugianti laiminga moteris. Visiems tiems, kas Sandrą varstė smerkiančiu žvilgsniu ir kaltino sūnelio nužudymu, moteris, atrodo, buvo linkusi tik atsukti nugarą ir atsitraukti. Bent taip išduoda tame pačiame „Facebook“ šios moters neseniai, dar prieš teismo nuosprendį, kaip priesakas sau paskelbta kažkieno išmintis: „Tu niekada neužčiaupsi garsiai lojančiųjų, bet tu visada sugebėsi ir turėsi atsukti nugaras tiems, kurie lojo garsiausiai“.

REKLAMA
REKLAMA

Prokurorai kaltino

Dabar S. Dovydova jau yra išgirdusi jai paskelbtą nuosprendį. Ir labai nudžiuginta, nes Kauno apygardos teismas neseniai nutarė, kad įrodymų, liudijančių alytiškės kaltę nužudžius savo naujagimį, nesurinkta. Tiksliau – net nenustatyta, ar naujagimis gimė gyvas ir kažkokiomis aplinkybėmis užduso, ar jis gimė jau negyvas. O to ekspertams nenustačius tiksliai, visos abejonės, kaip teigia Temidės tarnai, turi būti vertinamos kaltinamojo naudai. Todėl Sandra, trejus metus kaltinta tyčia nužudžiusi savo bejėgiškos būklės naujagimį sūnelį, dabar yra išteisinta. Tai paskelbus, kalbų apie nuosprendžio apskundimą nebuvo.

REKLAMA

Bet iki teismo policijos tyrėjams ir prokurorams atrodė priešingai. Anot kaltinamojo akto, S. Dovydova sugyventinio tėvų name, kur tuomet pora su mažamete dukrele jau keletą metų gyveno, 2011-ųjų vasario 9-ąją, prieš vidurdienį, bendroje vonios ir tualeto patalpoje, staiga užėjus gimdymo skausmams, pagimdė gyvą, išnešiotą sūnelį, šis įkrito į klozetą, galvele pataikydamas į vandenį, ir netrukus pačios gimdyvės buvo įdėtas į du polietileninius šiukšlių maišelius, įkištas į krepšį bei paslėptas kambario spintoje. Anot kaltinusių prokurorų, naujagimis buvo nužudytas tyčia, tokį sumanymą turėjus dar prieš gimdymą. Mat nėščioji nesilankė pas medikus, o nuo artimų žmonių slėpė žinią, kad laukiasi. Prokurorai vadovavosi Alytaus teismo medicinos eksperto Leono Urbanavičiaus pirmine išvada, kurioje šis specialistas teigė, jog bene 4 kilogramų svorio kūdikis gimė gyvas ir, įkvėpęs oro, tuoj užduso. Tik ar vandenyje užduso, ar įkištas į maišelį, likę neatsakyta.

REKLAMA
REKLAMA

Gimdė viena namie

Gimdyvės paslaptis išaiškėjo po 12 parų, kai Sandros sugyventinio motina, pratuštindama šiukšlių konteinerį, jame aptiko krepšį, iš kurio išlindo... vaikelio kojytė. Moteris žinojo, kad į šį prie namo esantį konteinerį šiukšles meta tik saviškiai, todėl iškart nuskubėjo pas sūnų ir jo draugę. Esą buvo pastebėjusi, kad Sandra buvo priaugusi svorio, o paskui staiga suplonėjo, bet apie tai, kad ji laukiasi, namo šeimininkė tikino nežinojusi, nes su Sandra mažai bendraudavusi.

Tiesa, teisme ši moteris buvo jau atsargesnė. Ji pasakojo, kad Sandra – rūpestinga pirmagimės dukrelės mama, ir neoficialiosios savo marčios nejuodino. Netgi tvirtino nebeprisimenanti, ar Sandra tikrai nebuvo jai užsiminusi apie savo antrąjį nėštumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O pati Sandra kaltę dėl naujagimio nužudymo kategoriškai neigė. Ji tvirtino, kad vaikelis gimė netikėtai, bet nėštumas nebuvo slepiamas – moteris vaikščiodavusi kūną aptempusiais drabužiais. Tiesa, iš pradžių antrojo vaikelio nenorėta ir sugyventinis, su kuriuo tuo metu buvę bendravimo problemų, buvęs nuteiktas, jog vaikelio nebus, tačiau vėliau viskas šeimoje grįžę į savo vėžes. Pas gydytojus moteris nesilankydavusi, nes gerai jautusis.

Teisme kaltinamoji detaliai pasakojo apie savo gimdymą namie. Ji teigė neprisimenanti, kaip pati nutraukė virkštelę, bet žinanti, kad iškritusią placentą išmetusi į šiukšlių dėžę, o kraują vonios kambaryje tuokart kruopščiai išvaliusi tualetiniu popieriumi. Kaltinamoji tvirtino, kad buvo labai išsigandusi, kai naujagimis, jai sėdint ant klozeto, netikėtai įkrito į klozetą ir nerodė gyvybės ženklų – juk būsianti apkaltinta jo nužudymu! Todėl ir kilusi mintis kūnelį slėpti. O paskui, kai po 9 dienų spintoje pradėjo dvokti pūti pradėjęs kūnelis, Sandra jį skubiai išmetusi į konteinerį.

REKLAMA

Anot moters, sugyventiniui ji iš pradžių pasakiusi, kad pasidarė abortą, bet netrukus atskleidusi tiesą, nes dėl blogos savijautos po gimdymo namie prireikė medikų pagalbos.

Artimieji palaiko Kaip jau minėta, lemiamą žodį šioje istorijoje tarė ekspertai. Pirminę alytiškio eksperto išvadą vėliau paneigė grupė aukščiausios kvalifikacijos ekspertų, vadovaujamų Kaune dirbančio patyrusio teismo medicinos specialisto Juozo Vėlavičiaus. Šie apibendrino, kad naujagimis gimė galimai negyvas. Kategoriškos, neginčytinos išvados specialistai negalėjo pateikti, nes kūdikio lavonėlis, 9 paras slėptas kambario spintoje, buvo pradėjęs pūti ir irti, o paskui, išnešus jį į lauką, sušalęs. Ir tai, anot J. Vėlavičiaus, galėję suklaidinti alytiškį ekspertą. Tokia ekspertų diskusija buvo apkaltintos S. Dovydovos naudai.

REKLAMA

Alytiškei padėjo ir teisme liudiję keli jos giminaičiai. (O sugyventinis pasinaudojo įstatymo numatyta galimybe neliudyti apie šeimos nario poelgį, bet nuo Sandros, su kuria gyvena mažiausiai 6 metus, nenusisuko.) Du dėdės ir dvi dėdienės liudijo žinoję apie dukterėčios nėštumą, kurio ji neslėpusi, ir visi laukę gimsiančio naujo giminės nario.

Vienas Sandros dėdė teisme tvirtino suprantantis po netikėto gimdymo išsigandusios gimdyvės būklę ir spontanišką sprendimą viską nuslėpti. Mat dukterėčia gana anksti likusi be savo motinos, išvykusios dirbti į užsienį, patarimų ir auklėjimo pamokų, vargusi prižiūrėdama jaunesniuosius šeimos vaikus, nors pati buvo dar paauglė, galbūt todėl anksti nutarusi kurti savo šeimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Giminaičiai neteisino Sandros, „palaidojusios“ naujagimį sūnelį spintoje, vėliau – šiukšlių konteineryje, tačiau jos ir nekaltino dėl tokio esą jaunutės, sutrikusios, išsigandusios moters supratimo.

Jie prašė atkreipti dėmesį į tai, kad Sandra ir jos sugyventinis iki šio skandalingo įvykio buvo palankiai vertinama pora, jų šeima nežinoma Alytaus vaiko teisių apsaugos skyriuje, gyveno ir gyvena tvarkingai, yra rūpestingi pirmagimės dukrelės tėvai. Vadinasi, kaip teigė giminaičiai, šeimoje vietos būtų atsiradę ir antrajam vaikeliui. O tai, kas įvykę, yra didelė nelaimė, skaudi ir nekasdienė situacija, kurioje ne kiekvienas gali pasielgti tinkamai. Tik faktai:

REKLAMA

Tai, kad naujagimio kūnas nepalaidojamas pagal nusistovėjusias tradicijas, Lietuvoje nelaikoma mirusiojo kūno išniekinimu, vertu baudžiamosios atsakomybės; toks poelgis tik laikomas amoraliu.

Vaikžudės vardo, kai jau būna pareikšti įtarimai, nusikratoma retai.

2012 metų lapkritį dėl dukrelės nužudymo buvo apkaltinta vilkaviškietė Neringa Š. (37 m.) ir kurį laiką gyveno už grotų, tačiau vėliau tyrėjai nustatė, kad moteris prie savo mažylės nužudymo neprisidėjusi, o mergytę smūgiais uždaužęs tuo metu ją prižiūrėjęs Neringos Š. draugės vyras Saulius A. (22 m.), kuris šiuo metu ir yra teisiamas Kauno apygardos teisme.

Prokurorams nepavyko įrodyti savo tiesos, kad 2009-ųjų gegužės pradžioje klaipėdietė Viktorija Filiponenko (28 m.) nužudė du savo naujagimius dvynius ir jų kūnelius išmetė į šiukšlių konteinerį; pernai liepą Lietuvos Aukščiausiasis Teismas galutinai paskelbė, kad Viktorija – tik vieno savo naujagimio žudikė, o antrasis jau gimęs negyvas. Už tai vaikžudė nuteista kalėti 10 metų.

Irena ZUBRICKIENĖ

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų