REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

„Continental“ ir toliau sėkmingai plėtoja elektronikos ir padangų padalinių specialistų bendradarbiavimą. Greitai slėgio jutikliai vairuotojui praneš kada dėl sudilusio protektoriaus reikės keisti padangas.

REKLAMA
REKLAMA

Komentuodamas protektoriaus gylio stebėjimo būtinybę, Kėbulų ir saugumo padalinio vadovas Andreasas Wolfas paaiškino: „Ne veltui visame pasaulyje kelių eismo taisyklėse yra griežtai apibrėžta, koks turi būti minimalus padangos protektoriaus gylis. Tad itin džiaugiuosi, kad greitai dėl padangose sumontuotų specialių elektroninių jutiklių nuolatos žinosime, koks yra padangos protektoriaus gylis“.

REKLAMA

Tai atlikti leis išmanioji programinė įranga. Padangos protektoriaus gylis bus vertinamas atsižvelgiant į kintantį padangos pasipriešinimą riedėjimui. Padangoje sumontuotas slėgio jutiklis analizuos riedėjimo charakteristikas, priklausomai nuo to, kaip deformuojasi padanga. O nuo 2017 metų ši įranga bus montuojama į visus naujus automobilius su padangų slėgio stebėjimo sistema.

Kaip vyksta protektoriaus gylio nustatymas

Kurdami šią elektroninę protektoriaus gylio stebėjimo sistemą, „Continental“ inžinieriai stebėjo nuolatos kintančias padangos riedėjimo savybes. Padangų ir elektronikos specialistai atliko daugybę bandymų, kurių metu surinkta informacija bus naudojama programinėje ateities automobilių įrangoje. Nuolatos kintančios padangos riedėjimo savybės yra palyginamos su bandymų metu surinkta informacija. Kai protektorius sudils iki žemiausios leistinos ribos, automobilyje sumontuota sistema praneš apie būtinybę keisti padangas. Be to, automobilio informacinė sistema apie tai galės informuoti ir artimiausias automobilių dirbtuves.

REKLAMA
REKLAMA

Žinoma, padangų protektoriaus gylį gali patikrinti ir vairuotojas – tam padangose yra padarytos specialios protektoriaus sudilimo žymos. Mažos briaunos, esančios protektoriaus grioveliuose, žymi mažiausią gamintojo rekomenduojamą padangos protektoriaus gylį (jis yra 3 mm vasarinėms padangoms ir 4 mm žieminėms).

Padangos tampa išmaniosiomis

2002 metais „Continental“ pristatė pirmuosius padangų – svarbiausios grandies tarp automobilio ir kelio – slėgio jutiklius. Nuo tada jie vairuotojams praneša apie padangų slėgį ir juos perspėja, jei slėgio nepakanka. O nuo 2014 m. lapkričio mėnesio ši sistema turės būti visuose Europos Sąjungoje parduodamuose M1 kategorijos lengvuosiuose automobiliuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šie slėgio jutikliai padeda palaikyti optimalų oro slėgį padangose, pratęsia padangos tarnavimo laiką, sumažina degalų sunaudojimą ir tuo pačiu užtikrina mažesnę CO2 emisiją. Itin tikslūs jutikliai gali būti montuojami tiek tiesiogiai vožtuvuose, tiek ir po padangos protektoriumi. Taip pat juos galima sumontuoti papildomai, jei įsigyjamas antras padangų komplektas be slėgio jutiklių.

„Continental“ plečia ateities padangų jutiklių galimybes

Bendradarbiaudama su viso pasaulio automobilių gamintojais, „Continental“ toliau plečia padangų jutiklių galimybes. Pavyzdžiui, visos padangos po kiek laiko netenka jose esančio oro. Padangoje esančio oro slėgio jutiklis užtikrina, kad vairuotojui iš anksto bus pranešta, jei slėgis sumažės. Dėl to labai sumažėja rizika, kad bus važinėjama viena ar daugiau pavojingai nepripūsta padanga.

REKLAMA

O išmaniesiems telefonams skirta „Filling Assistant“ programa ateityje bus didelis pagalbininkas pučiant padangas be slėgio matuoklio. Programa praneš vairuotojui kada padanga bus tinkamai pripūsta. Tai leis pasiekti maksimalų padangos efektyvumą ir užtikrins didžiausią įmanomą saugumą ir patogumą.

Rengiama serijinė apkrovos nustatymo jutiklių gamyba

Dar viena naujovė – gamybai ruošiami apkrovos nustatymo jutikliai. „Continental“ inžinierių sukurta programinė įranga skirta nustatyti ar nėra viršyta maksimali leistina apkrova. Tai itin pravers, tarkime, leidžiantis į kelionę automobiliu. Elektronika itin greitai nustatys dėl per didelio svorio pasikeitusias riedėjimo savybes ir apie tai praneš vairuotojui. Ateityje vairuotojo pagalbinės sistemos taip pat naudos apkrovos informaciją, šiuos duomenis pritaikydamos skirtingam automobilių svoriui. Tai ilgainiui automatines pagalbines sistemas padarys dar saugesnėmis ir patogesnėmis naudoti.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų