REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Mados tendencijų, taip vadinamų „trendų“, atsiradimą mūsų gyvenime lemia daugybė skirtingų dalykų. Kartais galbūt net nepagalvojame, kad vienas ar kitas iš pažiūros paprastas dalykas gali nulemti kokio kirpimo sijonus ar kokios spalvos palaidines dėvėsime ateinantį sezoną”, – teigia stilistė, dizainerė Austėja Jablonskytė, sutikusi pasidalinti savo įžvalgomis apie sąvokos mados tendencija suvokimą, svarbiausias tendencijų kryptis ir lietuvių stilių.

„Mados tendencijų, taip vadinamų „trendų“, atsiradimą mūsų gyvenime lemia daugybė skirtingų dalykų. Kartais galbūt net nepagalvojame, kad vienas ar kitas iš pažiūros paprastas dalykas gali nulemti kokio kirpimo sijonus ar kokios spalvos palaidines dėvėsime ateinantį sezoną”, – teigia stilistė, dizainerė Austėja Jablonskytė, sutikusi pasidalinti savo įžvalgomis apie sąvokos mados tendencija suvokimą, svarbiausias tendencijų kryptis ir lietuvių stilių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip vienoks ar kitoks aprangos elementas tampa tendencija? „Kiekvieną kartą pristatant naujas pavasario/vasaros arba rudens/žiemos kolekcijas, visų geriausių dizainerių pristatymuose būna pasikartojantys elementai. Iš vienos pusės galėtume drąsiai teigti, kad idėjos tiesiog sklando ore, bet už viso to slepiasi būrelis žmonių, vadinamų mados prognozuotojais, kurie yra daug po pasaulį keliaujanti žmonių grupė, mokanti puikiai absorbuoti įvykių eigą, pokyčius ir tendenciškumą“, – pasakoja Austėja. Ši žmonių grupelė, pasak stilistės, padeda sudaryti tendencijų prognozių paketus, kuriuos nusiperka didžiausi pasaulio mados namai. Gautą itin vertingą informaciją, lemsiančią ateinančio sezono pardavimus, jie stengiasi pritaikyti prie savo turimo braižo.

REKLAMA

Austėjos teigimu, mados prognozuotojų pasirinkimą lemia ekonominiai bei socialiniai veiksniai. „Pavyzdžiui, prieš kelis metus drabužiai ir aksesuarai, kuriuos matėme ant didžiausių podiumų, buvo tapę labai nuosaikūs. Mados savaitėse karaliavo minimalistinis stilius. O taip atsitiko visai ne be priežasties. Tuo pačiu metu pasaulį buvo ištikusi ekonominė krizė ir žmonės buvo tikrai nenusiteikę pirkti prabangių drabužių“, – tikina Austėja. Kitas, pasak dizainerės ir stilistės, svarbus mados tendencijas lemiantis veiksnys yra medijos: kino filmai, televizijos serialai, reklamos, meno ir mados žurnalai bei laikraščiai.

REKLAMA
REKLAMA

„Ar prisimenate televizijos serialą „Mad Men“? Šis serialas pasakoja apie 1960 – tųjų Niujorko reklamos pasaulį, mados pasauliui padariusį didžiulę įtaką. Ryškus šio atvejo pavyzdys – 2010/2011 metų „Louis Vuitton“ rudens-žiemos kolekcija“, – pasakoja Austėja.

Tendencijų diktatoriais neabejotinai galima vadinti ir įžymybes, gatvės stileivas. Pastarieji itin dažnai tampa dizainerių įkvėpimo šaltiniu. „Gatvės mados dažnai atspindi madingumo ir patogumo faktorius aprangoje. Jeigu vieną sezoną buvo siūlyti, pavyzdžiui, labai ilgi sijonai, o gatvėse matėme, kad tai buvo labai gražu, bet visai nepatogu merginoms, kurios lipdavo ant klosčių, stengdavosi sijonus kiek galima labiau kilstelėti, vadinasi, galime numanyti, kad ilgų sijonų mada išliks, tik patrumpės jo ilgis“, – mados tendencijų ir gatvės stiliaus ryšį atskleidžia stilistė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kokias svarbiausias šio pavasario – vasaros sezono tendencijų kryptis Austėja išskirtų? „Jeigu norėtume išvardyti visas šio sezono pavasario/vasaros kryptis, mums tikrai neužtektų visų rankų pirštų“, – juokiasi stilistė, išskirdama įdomiausias sezono tendencijas. „Viena įdomiausių tendencijų – sportinių drabužių įsiveržimas į aukštąją ir pret-a-porte madą. Šį sezoną madinga dėvėti sportinius džemperius, sportbačius ir kitus sportinio stiliaus elementų turinčius drabužius. Tačiau norėčiau atkreipti dėmesį, kad nereikėtų nuo galvos iki kojų apsirengti sportiniais drabužiais. Į savo aprangos ansamblius patarčiau įtraukti vieną šio stiliaus akcentą. Kita, į mados pasaulį tarsi viesulas įsisukusi tendencija yra ryškios spalvos: mėlyna, oranžinė, geltona, žalia. Šios spalvos užkariauja ne tik drabužius ar avalynę, bet ir plaukų spalvas, makiažo priemones. Tiems, kurie nemėgsta ryškių spalvų vertėtų atkreipti dėmesį, kad pastelinė spalvų gama taip pat labai madinga. Klasikinis, juodos ir baltos, spalvų derinys šiemet taip pat itin populiarus“, – įžvalgomis dalinasi Austėja. – Kalbant apie drabužių kirpimus, viena populiariausių tendencijų yra patrumpintas viršutinis drabužis, kuris yra tarsi nukerpamas virš liemens. Ši tendencija jau sukėlė daugybę diskusijų, kadangi galėjome pastebėti ne vieną garsenybę raudonuoju kilimu žengusią pasirinkus ilgo sijono ir patrumpinto viršutinio drabužio derinį. Ar tai gražu, telieka spręsti mums. Manau, norint atrodyti labai madingai nereikėtų rinktis visų naujausių mados tendencijų. Daug geriau pasirinkti vieną ar kitą akcentą iš mados tendencijų biblijos ir atrodyti žavingai, negu stengtis sau prisitaikyti visas tendencijas ir atrodyti blogai.“

REKLAMA

Kokią nuomonę Austėja yra susidariusi apie mūsų tautiečių aprangos stilių? „Pastaruoju metu lietuviai tikrai pradėjo rinktis daug stilingesnius, įdomesnius ir gražesnius drabužius. Drįsčiau pastebėti, kad tautos stiliaus susiformavimą lemia ne tik  pačių žmonių skonio ir stiliaus stoka, bet ir pasiūlos trūkumas. Juk kiek skirtingų ir įdomių drabužių parduotuvių yra pasaulio megapoliuose ir kiek mažai jų yra pas mus, Lietuvoje“, – sako Austėja. Stilistės manymu, didžiausios lietuvių daromos stiliaus klaidos yra dvi: persistengimas ir persipuošimas. Austėja pastebi, kad lietuviai mėgsta padauginti mėgstamų aksesuarų ar kitų aprangos detalių.

REKLAMA

Kokiomis taisyklėmis Austėja vadovaujasi kurdama asmeninį stilių? Stilistė teigia nesanti naujausių garderobo tendencijų vergė, o drabužius, avalynę bei aksesuarus įsigyja tik tuomet, kai jai kažkas labai patinka. „Niekada nesusidarau sezono daiktų sąrašo ir neinu į parduotuvę. Dažnai tiesiog būnu drabužių parduotuvėse darbo klausimais ir viskas susiklosto taip, kad patinkantis drabužis tiesiog nugula mano spintoje. Bet jeigu klausiate, ką jau nusipirkau šį pavasarį, tai mano atsakymas būtų labai paprastas – garderobas pražydo ryškiausiomis spalvomis. Po sporto treniruotės nebesidroviu ateiti į darbą su sportiniu džemperiu. Niekas nebeklausia, ar nespėju grįžti namo prieš darbą, kadangi sportinis stilius dabar labai madingas“, – šypsosi Austėja.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų