REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pilietinė iniciatyva „Baltosios pirštinės“, apibendrinusi Respublikos Prezidento pirmojo rinkimų turo eigą, pastebi, kad dėl galimų rinkimų pažeidimų šalies gyventojai kur kas aktyviau kreipėsi į iniciatyvos savanorius nei į valstybės institucijas: pirmojo turo metu „Baltosios pirštinės“ iš viso gavo daugiau nei 200 pranešimų, pusė jų (101 pranešimas) užfiksuoti kaip galimi pažeidimai. Policija užfiksavo 67 pažeidimus ir pradėjo 1 ikiteisminį tyrimą, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) fiksavo kelias dešimtis pažeidimų.

REKLAMA
REKLAMA

„Piliečiams suteikėme galimybę paprastai ir patogiai pranešti apie galimus pažeidimus ir jie šia teise aktyviai naudojosi – apie galimus pažeidimus pranešinėjo tiesiogiai savanoriams, karštąja linija, elektroniniu paštu ir per naująją pažeidimų fiksavimo platformą. Ši informacija visais atvejais buvo tikrinama, ar nėra melaginga ir operatyviai perduodama atsakingoms institucijoms: policijai ar VRK, ypač, jei tai susiję su rinkimų komisijos darbo klaidomis“, – sako iniciatyvos „Baltosios pirštinės“ atstovas Tadas Langaitis.

REKLAMA

Pasak T. Langaičio, tokių atvejų, kuomet galimi pažeidimai fiksuoti dėl rinkimų komisijų nekompetencijos, pasitaikė itin daug: „Baltųjų pirštinių“ savanoriai užfiksavo net 10 neužantspauduotų balsadėžių, kiekvienas toks atvejis – šiurkštus rinkimų pažeidimas, nes stebėtojams radus neužantspauduotas balsadėžes galima netgi reikalauti naikinti visus balsavimo biuletenius, rinkėjų sumestus į balsadėžę iki to rinkimų dienos momento.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat gauti 2 pranešimai dėl tinkamai neantspauduotų biuletenių. Šių pažeidimų pasekmė – apie šimtas balsų išmesti į šiukšlių dėžę, galimai dėl nepakankamai atidaus rinkimų apylinkių komisijų darbo. „Baltosios pirštinės“ tiki, kad tokių atvejų visoje Lietuvoje galėjo būti ir žymiai daugiau, ypač vertinant, jog Prezidento rinkimų pirmajame ture negaliojančiais pripažinti net 20,451 balsavimo biuleteniai (daugiau nei 15 iš 1000 balsadėžėse rastų balsavimo biuletenių).

Maždaug pusė visų pranešimų (52) gauta dėl pastebėtos neleistinos agitacijos. Šie pažeidimai unikalūs tuo, jog yra siejami su visais be išimties kandidatais į Prezidentus. Neleistini plakatai Lietuvos gatvėse kabėjo su visų kandidatų į Prezidentus veidais. Šiurkščiausi agitacijos draudimo pažeidimų atvejai – A. Zuoko kino reklama ir N. Puteikio piktybiškai statomos bei nepatraukiamos mobilios reklamos, o daugiausia tokio pobūdžio pažeidimų priklausė kandidato V.Tomaševski stovyklai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rinkimų dieną sulaukta 6 pranešimų dėl galimo rinkėjų papirkimo. Gauti keli skambučiai iš skirtingų Vilniaus rajono vietovių dėl to paties automobilio, kurio ekipažas tariamai siūlė pinigus ir alkoholį už balsus. Valstybiniai numeriai, automobilio išorės ir ekipažo nusikalstomos veiklos aprašymai sutapo ir policija nedelsdama ėmėsi veiksmų. „Baltosios pirštinės“ primena, kad 2014 m. rinkimuose rinkėjų papirkinėjimas, ankščiau buvęs lengvas nusikaltimas, dabar traktuojamas kaip apysunkis ir už balsų pirkimą gresia netgi laisvės atėmimo bausmės.

REKLAMA

Paskutinė gausi pažeidimų grupė – nesuteiktos ar atimtos balsavimo teisės (18 galimų pažeidimų). Tokią situaciją nulėmė tiek pačių rinkėjų nepakankamos žinios apie suteikiamas balsavimo galimybes, tiek rinkimų komisijų nekompetencija ar nenoras tinkamai išsiaiškinti situacijos ir padėti rinkėjui balsuoti. Užfiksuoti atvejai yra perduoti VRK ir yra nagrinėjami. Už piktybinę veiklą nesuteikiant ar atimant piliečio balsavimo teisę gresia baudžiamoji atsakomybė, laisvės atėmimo bausmės.

Pilietinė iniciatyva „Baltosios pirštinės“ atkreipia dėmesį, kad rinkėjai išankstinio balsavimo metu (Europos parlamento ir Prezidento rinkimuose gegužės 21-22 dienomis) gali balsuoti bet kurioje savivaldybėje. Ne savo rinkimų apylinkėje taip pat galima balsuoti ir rinkimų dieną (gegužės 25 d.), tačiau tik tuo atveju, jeigu atvykstama iki 18:00. Atsižvelgiant į Prezidento rinkimų pirmojo turo patirtį – rekomenduojama nelaukti paskutinės valandos ir atvykti anksčiau.

REKLAMA

„Nors „Baltųjų pirštinių“ iniciatyva šiais metais gerokai išsiplėtė savanorių skaičiumi ir prie mūsų prisijungė gausus būrys nevyriausybinių organizacijų, aprėpti kiekvienos iš daugiau nei 2.000 rinkimų apylinkių Lietuvoje kol kas dar negalime fiziškai, tad labai vertiname piliečių pranešimus“, – teigia T. Langaitis ir prisimindamas „Darom“ akciją priduria – „suvieniję jėgas mes sėkmingai šaliname „šiukšles“ iš rinkimų aplinkos ir valstybės gyvenimo“.

Prie „Baltųjų pirštinių“ prisijungti gali visi neabejingi politinės korupcijos situacijai šalyje. Pilietinė iniciatyva kviečia Lietuvos žmones nesitaikstyti su nesąžiningomis rinkimų praktikomis ir pakeisti politikos bei valdymo terpę taip, kad joje vyrautų sąžiningi, atsakingi ir profesionalūs politikai bei valstybės tarnautojai. Statistiškai Europos parlamento rinkimų metu daroma daugiau rinkimų pažeidimų nei Prezidento rinkimuose, tad piliečių aktyvus dalyvavimas rinkimų stebėjime šią rinkimų savaitę yra dar labiau vertingas.

Pastebėjai pažeidimą rinkimų metu? Pranešk tau patogiausiu būdu:

El.paštu: [email protected]

Skambučiu: +370 633 13177

Internetinėje platformoje: www.baltosiospirstines.lt/pranesti

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų