REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

V. Bareikis: su maestro V. Kernagiu jungia ne tik kūryba

Sūnus su maestro anūku šoka breiką

Praėjo 6-eri metai, kai maestro Vytauto Kernagio nebėra. Šiandien, gegužės 19-ą dieną, V. Kernagiui būtų suėję 63-eji. Prisimindamas maestro, mintimis apie ryšį su jo kūryba dalinasi aktorius ir muzikantas Vidas Bareikis.

Praėjo 6-eri metai, kai maestro Vytauto Kernagio nebėra. Šiandien, gegužės 19-ą dieną, V. Kernagiui būtų suėję 63-eji. Prisimindamas maestro, mintimis apie ryšį su jo kūryba dalinasi aktorius ir muzikantas Vidas Bareikis.

REKLAMA

V. Kernagis buvo lietuvių muzikos, dainuojamos poezijos atlikėjas ir autorius, pramoginių renginių režisierius, televizijos laidų vedėjas bei dainuojamosios poezijos pradininkas Lietuvoje. Tačiau dauguma jį pažinojo kaip sunkiai vienu žodžiu apibūdinamą, be galo kūrybingą, muzikalų ir artistišką žmogų. 

Atrado daug bendrysčių

Nors yra jaunesnės kartos atstovas, V. Bareikis sako, kad V. Kernagio kūryba ir asmenybė jam labai artima. „Vienokiais ar kitokiais aspektais vis susiduriu su šiuo žmogumi tiek kurdamas, tiek šiaip gyvenime. Kai kurie žmonės, ypač vyresni, netgi pastebi, kad mano soliniai darbai primena Vytauto Kernagio kūrybą“, - sakė V. Bareikis.

Perskaitęs biografinę maestro knygą, aktorius prisipažįsta radęs daug labai jam artimų minčių, jausmų. „Kai kurias vietas skaitydamas stebėjausi – pala, čia gi aš taip sakiau. Pavyzdžiui, Vytautas Kernagis rašė apie skirtingus kūrybos etapus, pats jis irgi perėjo pradinį etapą, kurį pavadino rėkiančiu, išsirėkiančiu. Man visa tai labai artima“, - pasakojo menininkas, kurio sūnus šiuo metu kartu su maestro anūku lanko breiko treniruotes.

REKLAMA
REKLAMA

Palietė paskutinį albumą

V. Bareikis sako, kad labiausiai prie širdies jam senoji V. Kernagio kūryba. „Atostogavome tokiame vienkiemyje ir suradome pirmąsias Vytauto Kernagio plokšteles – tikriausiai tai buvo jo akustinis albumas. Būtent pirmosios jo dainos, vėliau tapusios legendinėmis, atliekamos tiesiog pritariant gitara, man yra pačios tikriausios, artimiausios, galbūt netgi padariusios įtaką paskutinio mano albumo skambesiui, kurį norėjau įrašyti labai akustiškai ir paprastai“, - sakė muzikantas. V. Bareikiui įstrigo keletas maestro minčių, atspindinčių jo paties, kaip menininko patirtis.

REKLAMA

 „Nors jis buvo baigęs aktorystės studijas, tačiau kažkada pasakė, kad jam įdomiau būti ne kažkuo kitu, o tiesiog Vytautu Kernagiu, pačiu savimi. Tai labai kertasi su aktoriaus profesija, nes aktorius turi norėti būti kažkuo kitu. Bet aš labai gerai tai suprantu – pats mielai lipu į sceną ne kaip kažkas kitas, o kaip atlikėjas Vidas Bareikis“, - sakė pašnekovas. Taip pat jam labai artimas ir V. Kernagio kritikos vertinimas. „Toje pačioje knygoje, biografijoje Vytautas Kernagis sako: „kuri, ruošiesi, o ateina kažkoks gudrutis ir per dvi minutes tave išpeikia – tai gal eikit jūs visi toliau nuo manęs, nes aš pats žinau, kaip reikia daryti“. Visa tai man irgi labai suprantama. Kai kažkas tavo kelių mėnesių darbą užpila žemėmis, tai yra visiškas absurdas“, - sakė atlikėjas.

REKLAMA
REKLAMA

Visiems buvo savaip artimas

Dauguma tikriausiai sutiks, kad kartu su V. Kernagiu Lietuvos kultūra neteko ir tam tikros savo dalies, reiškinio.

„Manau, Lietuva neteko kūrėjo, kuris sugebėjo kiekvienai kartai būti aktualus, kas yra labai reta. Dauguma turi vieną dainą, vieną vaidmenį, o tada atvažiuoja į turą būdami 60-ties ir žmonės supranta, kad tai nėra tas pats berniukas, kuris pakerėjo pasaulį savo falcetu. Vytautas Kernagis visą gyvenimo sugebėjo judėti į priekį: vieniems jis buvo „robinzonas“, kitiems – „Benai, plaukiam į Nidą“ autorius, tretiems – puikus konferancje“, - sakė V. Bareikis.

Anot jo, maestro turėjo begalę atspindžių, o dar daugiau jų būtų atsiskleidę ateityje. „Manau, kad kūrėjui labai svarbu nesustoti ties vienu amplua, kuriame jį įvertino. Vytautas Kernagis nebijojo keisti amplua, o už visų jų buvo labai stipri asmenybė“, - sakė atlikėjas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų