REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kiek darbų per gyvenimą pakeičia lietuvis?

Kas trečias dirbantysis Lietuvoje teigia pakeitęs penkis ir daugiau darbų. Dažniausiai tai įtakoja per mažas atlyginimas. O išbandžiusiųjų tik vieną darbovietę yra vos 6 proc. , teigia specialistų paieškos portalo cvmarket.lt ekspertai, atlikę darbuotojų lojalumo tyrimą Lietuvoje ir Latvijoje.

REKLAMA
REKLAMA

„Vienas būstas, vienas automobilis, viena darbovietė. Toks sovietinius laikus menantis gyvenimo modelis šiuo metu visiškai išėjo iš mados, – sako cvmarket.lt atstovė Raimonda Tatarėlytė, – apklausus 18-24 metų amžiaus dirbančiuosius paaiškėjo, kad daugiau penkių darbų jau yra išbandę 24 proc. respondentų. O juk darbo rinkoje jie dar tik daugiausiai šešeri metai. Imant visas amžiaus grupes, tik vieną darbą yra išbandę 5,6 proc., o penkis ir daugiau pakeitė trečdalis visų dalyvavusių apklausoje. 22,6 proc. per darbo karjerą dirbo 3 darbo vietose.“

REKLAMA

Kiek pastovesni mūsų kaimynai latviai. Pas juos dominuoja dirbę dviejuose darbuose (24 proc.), pakeitusių penkis yra šiek tiek mažiau. Nemėgstančių blaškytis taipogi turime kiek daugiau nei Lietuvoje (8 proc.). Be to, tarp latvių kur kas daugiau dirbančių ne pagal įgytą išsilavinimą. Jei Lietuvoje tokių tik 38 proc., tai Latvijoje net 59 proc.

Dažniau vienoje darbovietėje nenusėdi vyrai. Tarp dailiosios lyties dvigubai daugiau išbandžiusių vieną darbą. Tačiau ir vyrai, ir moterys stebėtinai vieningi dėl darbo keitimo priežasties. Kad sprendimą dėl darbo keitimo stipriai įtakoja atlyginimas, teigia net 60 proc. abiejų lyčių atstovų. Dar per 30 proc. įžvelgia šiokią tokią algos įtaką darbovietės pakeitimui. Išvis atlyginimo įtakos bėgimui per darbus nemato tik 6 proc. dirbančiųjų. Panašios nuomonės laikosi ir mūsų kaimynai.

REKLAMA
REKLAMA

„Darbdaviai labiausiai vertina darbuotojus, kurie paskutinėse 2-3 darbovietėse yra išdirbę po 3-5 metus, – teigia cvmarket.lt atstovė, – tie, kas dažnai keičia darbo vietas ir dirba jose trumpai, vertinami ne taip palankiai. Investuoti į specialistą, linkusį greitai išeiti, nori reta įmonė.”

Tačiau atsargiai žiūrima ir vienoje darbo pozicijoje išdirbusius 10 ir daugiau metų. Manoma, kad tokiems veteranams trūksta ambicijų, be to, ilgas buvimas vienoje darbovietėje apsunkins prisitaikymą kitoje. Žinoma, realybėje darbuotojų mobilumui įtakos turi ir asmens specialybė, įmonė, kurioje jis dirba. Vertikalios karjeros galimybių paprastai daugiau stambiose įmonėse, bet, pavyzdžiui, pardavikai karjerą dažniau daro keisdami darbovietę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų