REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas pratęsė komisijos dėl V. Uspaskicho neliečiamybės darbą

Opozicija: patys vilkinot, o dabar bandot nukelti po rinkimų (papildyta 12.23)

 Seimas iki gegužės 30 dienos pratęsė komisijos, kuri turėtų parlamentui teikti siūlymą dėl Darbo partijos įkūrėjo Viktoro Uspaskicho teisinės neliečiamybės panaikinimo, darbą.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo Žmogaus teisių komitetas siūlė, kad komisija darbą baigtų iki gegužės 16 d., tačiau parlamentarai pritarė ,,darbiečio“ Valdo Skarbaliaus siūlymui, kad komisija dirbtų iki gegužės 30 d. - po Europos Parlamento (EP) ir II-ojo Lietuvos prezidento rinkimų rato. Už tokį pasiūlymą balsavo 47 Seimo nariai, nepritarė 2, susilaikė 7.

REKLAMA

Svarstymo metu liberalė Dalia Kuodytė stebėjosi siekiu vilkinti V. Uspaskicho neliečiamybės panaikinimo klausimą. ,,Patys vilkino iki paskutinės dienos nutarimo projektą, o dabar bando nukelti į laiką po rinkimų“, - sakė ji, raginta,a nežaisti ,,šitų žaidimų“, nes iš Seimo esą jau juokiasi net vaikai. Tačiau „darbietis” Vytautas Gapšys atkreipė dėmesį, kad už pasisakymus ir nuomones EP neliečiamybės dažniausiai nepanaikina.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo opozicijos lyderis, konservatorių frakcijos vadovas Andrius Kubilius aiškino, kad prie V. Uspaskicho teisinės neliečiamybės panaikinimo klausimo vilkinimo prisidėjo ir socialdemokratai. Anot opozicijos lyderio Andriaus Kubiliaus, „darbiečiai” galėjo pažadėti paramą socialdemokratų kandidatui į prezidentus Zigmantui Balčyčiui kovoje dėl prezidento posto, o pastarieji sutiko uždelsti V. Uspaskicho neliečiamybės panaikinimo klausimą.

..Tenka konstatuoti, kad Seimas yra tapęs V. Uspaskicho priedangos organizacija, o prie to prisidėjo ir socialdemokratai.(...) Susitarta, kad Darbo partija rinkimuose paremtų socdemų kandidatą į prezidentus Z. Balčytį”, - kalbėjo A. Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu pats V. Uspaskichas teigė nesislapstantis nuo atsakomybės. ,,Komisijoje reikia išaiškinti visas aplinkybes. Ačiū komisijos pirmininkui Petrui Gražuliui, kuris siekė visoms institucijoms užduoti klausimus“, - sakė jis.

Anksčiau buvo numatyta, kad laikinoji komisija darbą turėjo baigti liki balandžio 4 dienos. Kaip jau skelbta, panaikinti V. Uspaskicho teisinė neliečiamybė prokurorai prašė panaikinti praėjusių metų lapkritį. Generalinis prokuroras Darius Valys į Seimą dėl sutikimo patraukti baudžiamojon atsakomybėn Seimo narius V. Uspaskichą kreipėsi dėl to, kad ikiteisminio tyrimo metu surinkti duomenys leidžia manyti, jog V. Uspaskichas 2013 m. liepos 28 d. atsakydamas į jam pateikiamus žurnalistų klausimus, viešai žodžiu užgauliai pažemino teisingumą vykdantį teismą. „Šiais savo veiksmais V. Uspaskichas galimai padarė nusikaltimą, numatytą Baudžiamojo kodekso 232 straipsnyje“, – teigė D. Valys.

REKLAMA

-------------

„Tvarkiečių“ seniūno Petro Gražulio vadovaujama komisija dėl V.Uspaskicho neliečiamybės nespėjo numatytu laiku, iki balandžio 4 dienos, pateikti savo siūlymo, nes nusprendė, kad jos netenkina Teismo ekspertizės centro specialisto išvada dėl V.Uspaskicho žodžių ir nutarė atlikti papildomą ekspertizę, taip pat išsiuntė institucijoms kitus prašymus, todėl klausimo svarstymas įstrigo.

V.Uspaskichą traukti baudžiamojon atsakomybėn prašoma dėl nepagarbos teismui. Generalinio prokuroro prašymas Seimą pasiekė dar praėjusių metų spalio pradžioje. Į darbotvarkę klausimas buvo įtrauktas baigiantis lapkričiui, o opozicijai nesutikus su P.Gražulio kandidatūra į komisijos pirmininkus komisijos sudarymas dar nusikėlė.

REKLAMA

Pagal Konstituciją, Seimo narys be Seimo sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, suimamas, negali būti kitaip suvaržoma jo laisvė. Parlamente gavus prašymą leisti traukti baudžiamojon atsakomybėn Seimo narį, tuo klausimu sudaroma laikinoji komisija. Ji Seimui teikia rezoliucijos projektą, kaip pasisakyti dėl generalinio prokuroro prašymo.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų