REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas apsisprendė pradėti pensijų kompensavimą

Z. Žvikienė apie diskusijas: „toks jausmas, kad iš burnos liejasi gyvatės“ (papildyta 12.27)

Seimas ketvirtadienį ypatingos skubos tvarka apsisprendė, kad sunkmečiu sumažintos pensijos bus pradėtos kompensuoti jau šiemet.

Seimas ketvirtadienį ypatingos skubos tvarka apsisprendė, kad sunkmečiu sumažintos pensijos bus pradėtos kompensuoti jau šiemet.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Už tai balsavo 88 Seimo nariai.

Šiame įstatymo projekte siūloma nustatyti pensijų, sumažintų 2010–2011 metais, kompensavimo mechanizmą. Kaip jau skelbta, valdantieji siūlo 2014 metais senatvės ir netekto darbingumo (invalidumo) pensijų gavėjams išmokėti 20 procentų apskaičiuoto skirtumo paskutinį šių metų ketvirtį, o 2015 ir 2016 metais būtų išmokėta dar po 40 procentų.

REKLAMA

Seimas ketvirtadienį po svarstymo pritarė įstatymo projektui dėl sunkmečiu sumažintų senatvės ir netekto darbingumo (invalidumo) pensijų kompensavimo. Parlamentarai taip pat nutarė balsuoti dėl šio įstatymo priėmimo ypatingos skubos tvarka.

Nuo pasiūlymų paskaityti paskaitą iki ,,gyvačių iš burnos“

Seimo plenariniame posėdyje ketvirtadienį svarstant senatvės ir netekto darbingumo (invalidumo) pensijų kompensavimo įstatymą iš kai kurių parlamentarų lūpų ,,liejosi gyvatės“.

REKLAMA
REKLAMA

,,Toks jausmas, kad iš burnos liejasi gyvatės“, - būtent taip neapsikentusi konservatorių komentarų ir replikų, į Seimo narius kreipėsi ,,darbietė“ Zita Žvikienė . Ji ragino konservatorius susilaikyti nuo žodžių ,,melas“ ir panašių apibūdinimų.

Diskusijose opozicijos atstovai konservatoriai ir liberalai siūlė kompensuoti sunkmečiu jų pačių iniciatyva sumažintas pensijas ieškant kitų finansavimo šaltinių, o ne iš sutaupytų ,,Sodros“ lėšų, o šio fondo pinigus skirti pensijoms didinti. Tačiau valdančiosios daugumos atstovai laikėsi ankstesnių savo nuostatų, o papildomų lėšų reikės ieškoti ir peržiūrint mokesčių sistemą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo vicepirmininkas Algirdas Sysas parlamentarams priminė, kad šio klausimo visai nebūtų reikėję svarstyti, jei savo laiku būtų išgirsti jų balsai, sakę konservatoriams, kad ,,to daryti negalima“. Priminęs opozicijai, kad sumažinti pensijas buvo jų sumanymas atėjus krizei, o Lietuva - ,,vienintelė šalis, kuri sumažino pensijas ir dirbantiems ir pensininkas“, jis sakė, kad patys atėmę iš pensininkų ,,dabar aiškinate mums ką reikia daryti“.

,,Aš manau, kad nėra didelis žygdarbis pirma atimti, o paskui atstatyti“, - pridūrė A. Sysas. Ragindamas diskutuoti apie lėšų šaltinius, jis sakė, reikia sugrįžti prie mokesčių sistemos keitimo. Pasak A. Syso, reikia galvoti apie turtingų žmonių apmokestinimą. ,,Kodėl mes neimame iš turtingų žmonių didesnių mokesčių ir išspręstume šią problemą, išspręsime, Andriau Kubiliau“, - sakė jis, primindamas, kad jau ne kartą socialdemokratai taisė konservatorių klaidas.

REKLAMA

Jam iš dalies pritarė ,,darbietis“ Vytautas Gapšys, pareiškęs, kad žmogui nesvarbu, iš kur valdžia paims pinigų, jam svarbu, kad grąžintų, ką paėmusi.

Opozicijos lyderis Andrius Kubilius, kuriam einant premjero pareigas ir buvo sumažintos pensijos, replikavo, kad socialdemokratai ,,matyt nelabai gerai jaučiasi prieš rinkimus“, todėl esą sako netiesą. Jis priminė, kad Konstitucinis Teismas pasakė, jog pensijas per krizę galima mažinti, o po to reikia kompensuoti. Oponuodamas A. Sysui, jis klausė, kaip siūlydamas didinti mokesčius jis ketina ,,tarnauti žmonėms“.

REKLAMA

Pasak konservatoriaus, valdančiųjų siūlymas yra ,,kompensacinė apgaulė, nes nekalbama apie pensijų didinimą“. Jis teigė nesutinkąs, kad pensijos iki 2016 metų nebus didinamos. Pasak A. Kubiliaus, ,,kompensacijos turi būti dedamos ant didinamų pensijų“. Jis taip pat pageidavo pamatyti planą, kaip bus kompensuojama kitiems žmonėms.

Atsakydamas į jo kritiką A. Sysas priminė neįvykdytus konservatorių pažadus, o Zita Žvikienė neapsikentusi pareiškė: ,,Toks jausmas, kad iš burnos liejasi gyvatės“. Ji ragino konservatorius susilaikyti nuo žodžių ,,melas“ ir panašių apibūdinimų. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Premjeras siūlosi paskaityti paskaitą A. Kubiliui

,,Darbietis“ Kęstutis Daukšys priminė konservatoriams, kurie tikino, kad ,,Sodros“ lėšos turi būti skirtos mokėti einamąsias pensijas ir joms didinti, o kompensacijas reikia mokėti iš valstybės biudžeto lėšų, kad jie tam turėjo 4 metus.

,,Seniai galėjo būti tos pensijos pakeltos; pasižiūrėkite į savo valdymo metus ir nekritikuokite šitos vyriausybės, kuri darbo viską, kad būtų nors šiek tiek kompensuotos pensijos“, - sakė jis.

Tuo metu mišriai parlamentarų grupei priklausantis Linas Balsys priminė, kas per 3 metus nemaža dalis pensininkų kompensavimo nesulauks. Jis siūlė ieškoti būtų kaip išspręsti ,,vienkartinę problemą neištempiant jos per kelerius metus“.

REKLAMA

,,Darbietis“ Mečislovas Zasčiurinskas sakė vis dar tikįs, kad konservatoriai kada nors atsiprašys Lietuvos žmonių už tai, kad sunkmečiu atėmė iš jų pinigus. Jis stebėjosi, kad pastarieji ,,dabar lieja krokodilo ašaras“ ir pats dėkojo žmonėms, pabrėžęs, kad žmonės ne patys atsisakė dalies pinigų, o jie iš jų buvo atimti.

Premjeras Algirdas Butkevičius, pasisiūlęs opozicijos lyderiui paskaityti paskaitą apie viešuosius finansus, sakė klausydamasis jo supratęs, kodėl ankstesnei vyriausybei buvo taip sunku tvarkytis su krize. Jis pabrėžė, kad dabartinė vyriausybė nusprendė pirma kompensuoti žmonėms praradimus, o po to imtis kitų sprendimų.

REKLAMA

,,Mes pasisakome už kompensavimą, bet nežlugdant Lietuvos ekonomikos“, - plenariniame posėdyje sakė premjeras.

Neliko skolingas ir A. Kubilius. ,,Tai, kaip mes suvaldėme krizę, jūs galite džiaugtis, nes Lietuva iš krizės išėjo stipriausia ir greičiausiai, ir mažiausiai praradę“, - gyrėsi jis. Anot jei Lietuva būtų po Latvijos kreipusis į TVF, būtų tekę devalvuoti litą.

Tik keista, kad džiaugdamasis, kad Lietuva su krize susitvarkė geriau už kaimynus, ekspremjeras pamiršo paminėti, kad, pavyzdžiui, Estijoje, visos socialinės išmokos gerokai didesnės negu Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų