REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Grupė parlamentarų siekia, kad Konstitucinio Teismo teisėjai viešai skelbtų, kaip balsavo visuomenei aktualiais klausimais.

Grupė parlamentarų siekia, kad Konstitucinio Teismo teisėjai viešai skelbtų, kaip balsavo visuomenei aktualiais klausimais.

REKLAMA

„Piliečiai turi teisę žinoti, kaip kuris Konstitucinio Teismo (KT) teisėjas balsavo“, – portalui balsas.lt sakė Mišrios Seimo narių grupės narys Linas Balsys, komentuodamas grupė parlamentarų siūlymą viešai skelbti, kaip dėl jų priimtų nutarimų bei išvadų balsavo KT teisėjai.

„Dabar viskas vyksta anonimiškai. Mes pavyzdžiui, net nežinome, kurio iš jų buvo iniciatyva, kaip kuris iš jų balsavo, kai pats KT nusprendė pasididinti sau algas. Aš manau, piliečiai turi teisę tai žinoti“, – tęsė jis.

Pasak L. Balsio, „vien tai, kad KT teisėjų niekas nerenka, kad piliečiai neturi jokios valios, jokio balso per visuomenines organizacijas ar kaip nors kitaip įtakoti jų skyrimą, yra labai nedemokratiškas“. Todėl, sakė, parlamentaras, jie ir siekia, kad visuomenė žinotų, kaip kiekvienas KT teisėjas balsavo už vieną ar kitą sprendimą. Tai, pasak L. Balsio, būtų „tam tikras demokratijos garantas“.

REKLAMA
REKLAMA

Parlamentaro teigimu, tokį siūlymą jis buvo pateikęs ir anksčiau, apie tai, kad KT nariai viešai skelbtų kaip balsavo svarbiais visuomenei klausimais, ne kartą diskutavo ir su Seimo nariais.

REKLAMA

„Toks, koks jis yra, KT yra nedemokratiškas. Funkcija aiškinti Konstituciją yra uzurpuota tam tikrų KT teisėjus skiriančių institucijų rankose arba jų pačių rankose, ir tai yra neteisinga. Mes turime Konstitucijos aiškinimo funkciją atiduoti kam nors kitam, pavyzdžiui, parlamentui, o jeigu turime atskirą KT, jo nariai turėtų būti skiriami daug demokratiškiau, o jo veikloje turėtų būti daugiau viešumo. Tai mes ir siūlome“, – aiškino L. Balsys.

Pasak jo, „užtektų ir paties KT geros valios savo tinklalapyje prie kiekvieno sprendimo parašyti, kas kaip balsavo“. Jeigu taip problemos išspręsti nepavyktų, tektų taisyti įstatymus.

REKLAMA
REKLAMA

o grupė Seimo narių apie tai, kad KT diskutavo ir anksčiau, o Pataisą inicijuoja „Drąsos kelio“ partijos atstovai Aurelija Stancikienė, Povilas Gylys, Vytautas Matulevičius, Mišrios Seimo narių grupės nariai Linas Balsys, Naglis Puteikis, Rima Baškienė bei konservatorius Rimantas Jonas Dagys.

Įstatymų pataisą inicijuojantys „Drąsos kelio“ partijos atstovai Aurelija Stancikienė, Povilas Gylys ir Vytautas Matulevičius, Mišrios Seimo narių grupės nariai Linas Balsys, Naglis Puteikis bei Rima Baškienė ir konservatorius Rimantas Jonas Dagys siūlo, kad „Konstitucinio Teismo teisėjų vardinio balsavimo rezultatai turi būti nurodyti KT aktuose ir skelbiami viešai“. Anot jų, siūloma pataisa užtikrintų KT vykstančių procesų skaidrumą ir viešumą.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų