REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Norime mes to ar ne, tačiau klimatas keičiasi ir tikrai ne į gerą. Mokslininkai įspėja, jog jei nenorime gyventi pasaulyje, kurį vis kėsinasi nusiaubti ekstremalūs gamtos reiškiniai, negalime leisti temperatūrai pakilti daugiau nei 2°C. Tačiau tokia yra mokslininkų nuomonė, o žmonės turi įvairių įsitikinimų ir ne visi vertina klimato kaitą kaip grėsmę mūsų planetai.

REKLAMA
REKLAMA

Mitas vienas: Klimatas keitėsi ir anksčiau, tai kas čia tokio?

„Jau ne pirmą kartą girdžiu apie šiltėjantį klimatą, tačiau juk tai jokia naujiena. Klimatas visada keitėsi ir nebuvo pastovus, tad nematau jokios tragedijos“, - teigia kaunietis Saulius.

REKLAMA

Saulius teisus, niekas nesistengia įrodyti, jog klimatas nesvyruoja ir nekinta. Žemės klimatas gali svyruoti dėl natūralių procesų. Tačiau mokslininkų teigimu fiksuojamas greitesnis klimato keitimasis nei kada nors anksčiau. Lygindami ankstesnius klimato pokyčius su dabartiniais, mokslininkai daro išvadą, jog prie šių pokyčių nagus būsime prikišę ir mes. Pasak Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos prie Aplinkos ministerijos Klimatologijos skyriaus specialisto Justino Kilpio, apskaičiuota, jog CO2 poveikis Žemės šilumos balansui yra daug stipresnis nei Saulės aktyvumo svyravimų. Dėl suintensyvėjusios pramonės, transporto naudojimo ir kitos žmonių veiklos CO2 kiekis per pastaruosius 150 metų padidėjo 40 procentų ir tapo svarbiausiu veiksniu, kodėl atmosferoje kaupiasi vis daugiau šilumos.

REKLAMA
REKLAMA

Mitas du: Klimatas šyla dėl Saulės

„Vasaros metu visada važiuoju prie jūros degintis. Manau, kad Saulė yra žymiai aktyvesnė nei prieš 5 metus, todėl ir klimatas šiltesnis, nes Saulė stipriau šildo“, - dalinosi pamąstymais klaipėdietė Skaistė. J. Kilpio teigimu, tai klaidingas įsitikinimas, nes saulės aktyvumas keičiasi cikliškai, o vidutinė temperatūra nuolatos auga visiškai nekreipdama dėmesio į saulės aktyvumo ciklus. Taip yra todėl, kad Žemė jau kuris laikas nebėra veikiama tik natūralių procesų. Žmonių skaičius nuolatos auga, nesustabdomai didėja ir aplinkos tarša, o planetos temperatūra kyla dėl CO2 išmetimų. Pastaruosius 35 metus Saulės aktyvumas ir vidutinė Žemės temperatūra keliauja priešingomis kryptimis, todėl klimato šiltėjimo neįmanoma paaiškinti vien Saulės aktyvumu. Žmonių poveikis Žemės klimatui jau kuris laikas yra stipresnis nei natūralūs veiksniai. Mitas trys: Jei klimatas šyla, kodėl žiemos būna šaltos?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ukmergiškė Irena prisimena 2013 metų žiemą, kai per Šv. Velykas balandžio pradžioje žemę užklojo sniegas. „Tai niekaip nesuprantu, jei tas klimatas šiltėja, kodėl žiemos būna šaltos ir ilgos?“, - klausė pasimetusi ukmergiškė.

Mokslininkai aiškina, jog labai svarbu nemaišyti orų ir klimato. Klimato kaitos tendencijų negalima nustatyti remiantis tik vienos žiemos orais. Tam, kad būtų susidarytas aiškesnis vaizdas, kas mūsų laukia ateityje, yra stebimi orų pokyčiai per ilgą laikotarpį. Tik turint duomenis surinktus per dešimtmečius, galima daryti prielaidas apie klimato svyravimus ir svarstyti įvairius orų permainų scenarijus ir jų priežastis. Tad viena užsitęsusi žiema, dar nereiškia, kad klimato šiltėjimas sustojo ir kad visos žiemos bus tokios.

REKLAMA

Mitas keturi: klimato šiltėjimas tik į naudą, bus mažesnės šildymo sąskaitos

Vilnietė Elvyra niekada nesidžiaugia sulaukusi žiemos, nes žino, jog dalį savo pajamų turės atiduoti sąskaitoms už šildymą apmokėti. Pasak jos, šiltėjantis klimatas galėtų padėti jai sutaupyti pinigų ir mažiau mokėti už šildymą.

„Keičiantis klimatui žiemos Lietuvoje bus šiltesnės ir šildymo sezonas trumpės, tačiau tai nebūtinai reiškia, kad sumažės šildymo kainos. Šildymo kainos priklauso, nuo kuro kainos, įvairių inžinerinių tinklų eksploatacijos išlaidų, pelno maržų ir panašiai“, - aiškina J. Kilpys.

REKLAMA

Anot J. Kilpio, šiltos žiemos gali reikšti ir tai, jog atsiras problemų kitose sferose. Pavyzdžiui, žemės ūkis gali patirti nuostolių dėl didesnio kenkėjų skaičiaus, dėl mažesnio sniego kiekio bus sunkiau sukaupti vandenį didžiųjų hidroelektrinių tvenkiniuose, gali mažėti ir gruntinio vandens lygis.

Labai svarbu, kad žmonės būtų girdėję ir turėtų nuomonę apie klimato kaitą, tačiau svarbu ir tai, kad susiformavusi nuomonė būtų teisinga.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų